Víťazný február … trochu inak

Gottwald sa vrátil z hradu od prezidenta a mnohým nastali ťažké časy. Kedysi sa oslavy výročia víťazstva socializmu oslavovali povinne, teraz sme sa rozhodli k týmto udalostiam vrátiť dobrovoľne.

Bude to veselá akcia s istou dávkou smútku… Nie však nostalgie!

februar48.jpg

Začiatok akcie bude v utorok 24.  februára 2009 o 18:00 hod. v Kultúrním domečku (kine) v Malackách. Vstup voľný.

Účinkujú Marta Balúchová, Zuzana Chrustová, Vlado Handl, Jakub a Milan Valachovičovci, Vlado Zetek a ďalší.

Organizátormi sú MCK Malacky a občianske združenie MLOK.

8 komentárov
  1. bo
    bo hovorí:

    Pri tej vsetkej srande netreba zabudnut na toto:
    Krátko po 2. svetovej vojne, ale najmä po uchopení moci komunistami februárovým prevratom sa v bývalej ČSR začalo s masovým zatýkaním ľudí, ktorých novo nastolený režim označil za nepriateľov ľudovodemokratického zriadenia. Vtedajší Národný súd odsúdil v rokoch 1948 – 1952 v zmanipulovaných politických procesoch na tresty smrti, doživotné a dlhoročné tresty odňatia slobody 27 000 ľudí zo Slovenska. Iné súdy potom až do roku 1989 odsúdili ďalších vyše 70 000 osôb , ktoré prešli ťažkými žalármi a pracovnými tábormi. Počas vypočúvania boli vyšetrovateľmi často neľudsky surovo trýznení a nejeden zomrel na následky krutého zaobchádzania. Po odsúdení čakali politických väzňov otrocké práce v uránových baniach v Jáchymove a Příbrame, ale aj vo väzniciach v Čechách (Valdice, Mírov, Plzeň-Bory a i.) a na Slovensku, kde najznámejšími boli zlopovestný Leopoldov a Ilava. Do pracovných táborov bolo umiestnených takmer 200 000 ľudí a do pomocných technických práporov vyše stotisíc politicky nespoľahlivých vojakov. Takmer tristo odsúdených bolo popravených a vo väzeniach ich zomrelo 15 726.
    Ešte predtým, v závere vojny bolo vyše 20 000 osôb z územia Slovenska nezákonne odvlečených zložkami NKVD do sovietskych gulagov, z ktorých sa väčšina už nevrátila.
    Na pamiatku obetí komunizmu bola v budove NR SR odhalená pamätná tabuľa, ktorej text vzdáva hold obetiam bývalého režimu a priznáva im podiel na páde komunistickej totality.

  2. Mival
    Mival hovorí:

    Spravne, netreba zabudnut. Ale ono o ziadnu srandu ani nepojde, hoci boli koncom 40- a v 50-tych rokoch isto aj niektore usmevne prihody. Netreba ani zabudnut na rolu Husaka, ktory po volbach v 1946, ked vyse 61 percent hlasov na Slovensku ziskala Demokraticka strana a komancovia z KSS iba 15 % sa nevahal vsetkymi moznymi sposobmi presadit a ziskat moc (spolcenim s KSČ, ktora v Čechach vo volbach naopak zabodovala), vyhadzovanim nepohodlnych ludi zo zboru poverenikov, zakulisnymi machinaciami a pod. No a po 1969 tomu uz dal iba korunu svojim normalizacnym procesom. Dnes tomuto karieristovi bez bazne a hany idu odhalit v Dubravke pamatnu tabulu. To je zivy odkaz Februara 1948 ako hrom!

  3. dante59
    dante59 hovorí:

    pohrobkovia klementa gottwalda vysadzali lesy a dnesni demokrati ich rubu. vraj sa na jar chysta vyrub dalsich 200 ha v prospech eurovaley vo velkych levaroch a vsetci plebejci mlcia. o tom zahrajte v tom vasom divadle.

  4. Mival
    Mival hovorí:

    to dante59 – opak je pravdou. Lesy na uzemí Záhoria sa systematicky zacali sadit po roku 1769, ked bol vyhlaseny tereziansky lesny poriadok. Tieto lesy boli samozrejme uz vela krat vyrubane a opatovne vysadene. Tie ktore prave teraz dosahuju rubny vek, u borovice 80-100 rokov boli teda zvacsa vysadene za prvej CSR, teda predpokladajme v demokratickej krajine. Je dost pravdepodobne ze zopar robotnikov, ktori sadili stromceky, mohli byt radovymi clenmi KSC ale o tych nejde a tych by som ani za pohrobkov KG neoznacoval.
    A kto to tu teda rube teraz lesy? No prave pohrobkovia KG, mozno aj KGB ci STB, urcite synacikovia byvalych nomenklaturnych kadrov a ludia, ktori sa po roku 1989 rychlo zorientovali a rozbehli svoj biznis. Dnes tocia miliardove obchody. To oni diktuju, kde, kedy a co sa bude alebo nebude na Slovensku robit:
    http://zaujimavosti.sme.sk/c/1153848/financni-zraloci-zaujima-sa-o-nich-policia.html

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.