Oto Divinský zhodnotil medzinárodný florbalový turnaj v Malackách (+ galéria z finále)

Turnaj Euro Floorball Cup, ktorý sa hral minulý týždeň v ŠH Malina, privítal špičkové tímy z Nórska, Nemecka, Ruska, Španielska, Poľska, Maďarska a Slovenska. O tejto prestížnej športovej akcii v našom meste sme sa pozhovárali s Malačanom Otom Divinským, prezidentom Slovenského zväzu florbalu.

Kedy a ako vznikla myšlienka usporiadať turnaj Euro Floorball Cup 2019 práve v Malackách?

Pôvodne sa mal turnaj konať v Petrohrade, ktorému udelila organizáciu podujatia Medzinárodná florbalová federácia. Nakoniec však Petrohrad od organizácie turnaja odstúpil a tak hľadala medzinárodná federácia nového usporiadateľa. Oslovila aj Slovenský zväz florbalu. Ten ponúkol organizáciu domácim klubom, ktoré sa turnaja mali zúčastniť. Ani jeden z nich však neprejavil záujem a tak sme vo zväze hľadali iné riešenie, nakoľko sme chceli, aby sa naše kluby tohto podujatia zúčastnili, a aby ich to nestálo vysoké náklady. Vzhľadom k tomu, že som Malačan, tak som navrhol uskutočniť podujatie v Malackách, aj vzhľadom k tomu, že tu máme florbalový klub a poznám tunajšie prostredie. To je pre organizáciu takéhoto podujatia veľmi dôležité.

Koľko ľudí sa podieľalo na jeho príprave a organizácii?

Príprava turnaja bola v rukách organizačného tímu zloženého zo zástupcov Slovenského zväzu florbalu. Tím predstavoval cca 5 ľudí, no na samotnom podujatí sa organizačne podieľalo ďalších približne 25 až 30 dobrovoľníkov z radov členov a podporovateľov malackého florbalového klubu 1. SC Malacky.

Ako si bol spokojný so športovou stránkou turnaja, jeho úrovňou?

Do Malaciek sme dotiahli kvalitný florbal. Hlavne zápasy mužských celkov mali vysokú európsku úroveň. Hra bola rýchla, dynamická, útoky sa prelínali z jednej strany na druhú, padali góly po pekných kombinačných akciách, takže fanúšik florbalu si určite prišiel na svoje. 

Ako by si okomentoval priebeh finálových stretnutí žien a mužov?

Som veľmi rád, že vo finálových súbojoch, ako v ženách, tak i v mužoch, sme mali slovenské zastúpenie. Priznám sa, že som vo finálové víťazstvo veril viac ženskému družstvu z Kysuckého Nového Mesta, ako mužskému zo Záhorskej Bystrice. Nakoniec to dopadlo naopak. Oba finálové zápasy boli vyrovnané, i keď výsledok ženského finále 8:2 tomu nenasvedčuje, ale vysoký gólový rozdiel padol až v závere zápasu, kedy už Kusucké Nové Mesto muselo viac riskovať, nakoľko prehrávalo a do konca zápasu nezostávalo veľa času.

V ženskom finále sa prejavila skúsenosť ruských hráčok, majú za sebou mnoho medzinárodných zápasov, zatiaľ čo dievčatá z Kysuckého Nového Mesta sú veľmi mladé a medzinárodné skúsenosti len zbierajú. I keď sú veľmi dravé a rýchle, napokon im chýbali práve tie skúsenosti, aby mohli pomýšľať na víťazstvo v EFC. Do budúcna však majú veľký potenciál a myslím si, že nepotrvá dlho a budú v tomto turnaji kraľovať ony.

Mužské finále bolo veľmi opatrné, ani jeden z tímov nechcel inkasovať a tak sa sústredil na defenzívu. Myslím, že práve táto opatrnosť stála nórske družstvo víťazstvo na turnaji. Ak by hrali viac útočne ako v predchádzajúcich zápasoch, tak by hráči Tsunami Záhorská Bystrica mali čo robiť, aby im boli rovnocenným súperom. Nakoniec o víťazovi rozhodli nájazdy, a to je vždy lotéria. Každopádne som rád, že si titul EFC odnášajú z Malaciek chalani zo Záhorskej Bystrice, ktorí boli na tomto turnaji vlastne takým našim „domácim“ klubom.

Ako vidíš budúcnosť florbalu v Malackách? Aký je záujem detí? Aký je záujem divákov o zápasy?

Florbal na Slovensku sa každým rokom stáva viac a viac populárnejším, členská základňa sa rozrastá. Tak isto je to aj v Malackách, kde sa však boríme s priestorovými problémami. Bohužiaľ, florbal sa dá hrať iba vo vnútri a tým sme veľmi limitovaní, nakoľko hala a všetky telocvične v Malackách sú veľmi vyťažené a dostať v nich väčší priestor je zložité. Toto nám bráni k ešte väčšiemu rozvoju. Verím však, že sa situácia v Malackách zlepší. Florbal je mladý šport a ešte nemá toľko divákov ako tradičné športy, ktoré odchovali už niekoľko generácií.  Na naše zápasy chodia zväčša príbuzní a priatelia hráčov, to sú tí hlavní fanúšikovia. Ale aj tí vedia vytvoriť búrlivú atmosféru na zápasoch.

Máme nejakého odchovanca v reprezentácii mužov / žien?

Pred niekoľkými rokmi sa do širšej nominácie reprezentácie junioriek dostala Mária Uhrová, tento rok dostal možnosť obliecť si reprezentačný dres aj ďalší Malačan, Martin Haba. Na turnaji Polish Cup 2019 bol brankárskou dvojkou a tak do bojov nezasiahol, no je ešte veľmi mladý a svoju florbalovú budúcnosť má ešte pred sebou.

Autori fotografií: finále žien Martin Macejka, finále mužov Miroslav Konečný

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.