Stroj času – Nadjazd

Pred 45 rokmi prebiehala v Malackách výstavba diaľničného privádzača do mesta – nadjazdu nad železnicou. Už vtedy jeho budovanie spolu s okolitými cestami zmenilo charakter mesta. Pozreli sme sa na dôsledky. Ako sa zmenilo okolie nadjazdu?

Nadjazd Malacky
Nadjazd tesne pred dokončením koncom roka 1974. (Foto: ČSTK/TASR, Š.Petráš)

Nadjazd zachytáva agentúrna fotografia z 20. decembra 1974. Vľavo vidíme budovu Vojenských lesov, vzadu hotel a synagógu, ďalej časť budovy niekdajšieho okresného úradu (neskôr aj pionierskeho domu či centra voľného času) a úplne vpravo Malý kaštieľ.

Obrázok má v archíve TASR nasledovný sprievodný komentár: „Všetci motoristi sa pri prechode cez Malacky už dlho pozerali na postup prác pri budovaní nadjazdu. Je pre nich veľmi dôležitý. Veď jeho dokončením sa odstráni dlhé čakanie pri železničných závorách, ktoré často pokazilo radosť po jazde autostrádou. Tohto si boli vedomí aj jeho budovatelia Doprastav n.p. Závod 6. Vyšiel s iniciatívou a 31.mája t.r. uzavrel spolu s CIÚ, Dopravoprojektom a MsNV Malacky združený socialistický záväzok na počesť 30.výročia SNP, že nadjazd predčasne dokončia do konca t.r.“

Tak sa aj stalo, no kolaudácia prebehla v nasledujúcom roku.

Nadjazd Malacky
Nadjazd a okolie na začiatku roka 2019 (Foto: Martin Macejka)

V súčasnosti stojí okrem nadjazdu len budova vľavo a synagóga, na ktorú nevidieť kvôli nadchodu – slimáku. Pribudla budova podniku PREFA (dnes Policajný zbor SR), obytná budova v areáli Vojenských lesov a majetkov, Športová hala Malina a supermarket Billa.

Nadjazd v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať miesta ulice na starom a aktuálnom zábere.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.