Múzeum sa rozvíja aj vďaka darovaným exponátom

Autor: Lucia Vidanová

18. februára si pripomíname štvrté výročie znovuotvorenia Múzea Michala Tillnera v priestoroch MCK na Záhoráckej ulici. Tento dátum nebol stanovený náhodne, je zároveň pripomienkou úmrtia jeho zakladateľa – akademického maliara Michala Tillnera (*25. mája 1895 vo Viedni, † 18. februára 1975 v Bratislave). Malacké múzeum pritom prvýkrát otvorilo návštevníkom dvere tri mesiace po majstrovej smrti v bývalom Froncovom mlyne z 18. storočia. Vtedy sa pýšilo bohatou zbierkou darovanou slávnym maliarom. Tvorilo ju tisíc kusov keramiky západoslovenskej fajanse, drevené úžitkové predmety, mlynčeky, žehličky a obdivuhodné petrolejové lampy.

Momentky z priestorov múzea pri jeho otvorení v roku 1975

Do roku 1993 ho spravovalo Malokarpatské múzeum Pezinok, potom správa prešla pod Záhorské centrum kultúry (dnešné MCK). Odvtedy nesie názov Múzeum Michala Tillnera. Čarovné priestory bývalého mlyna, v ktorých sa expozícia na troch poschodiach jedinečne vynímala, sa stali minulosťou v roku 2000. Na základe reštitúcie múzeum vysťahovali a vzácne predmety boli ukryté pred zrakmi verejnosti do depozitu MCK na dlhých šesť rokov.

Autorkou architektonického riešenia nových priestorov múzea je Ing. arch. Katarína Havlíková, grafického riešenia Róbert Haček, maliar a grafik z Plaveckého Štvrtka. Centrom celej expozície nachádzajúcej sa na ploche 265 m2 je záhorácka izba.

Jedinečné petrolejové lampy pochádzajú z bohatej Tillnerovej zbierky, ktorú múzeu daroval

Ako je to s veľkosťou expozície dnes? Ku koncu minulého roka múzeum eviduje 1 173 kusových zbierkových predmetov. Väčšina z nich je etnografická, nechýbajú ani archiválie či umelecké predmety. V roku 2009 k nim pribudlo desať exponátov – všetky od darcov.

Napríklad ručne robený vozík zo 40. rokov minulého storočia, ktorý venoval Anton Oreský. Ide o repliku veľkého voza, ktorý ťahali kone.

Hrnček s maľbou historických Malaciek asi z roku 1904 zase pochádza od Márie Masrnovej. Tá múzeu darovala aj zarámované fotografie predstaviteľov Okresného výboru v Malackách z roku 1924-1928.

Osobitný príbeh so sebou nesie tabuľa z čierneho mramoru, ktorú nájdete vo františkánskych kryptách. Je spomienkou na stretnutie lesných hospodárov na pálfiovskom majetku v roku 1899. Pôvodne bola umiestnená v lese pri Rohožníku na asi trojmetrovej pyramíde. Vandal však tabuľu rozbil na niekoľko desiatok kúskov. Ervín Blažíček z Malaciek ich pozbieral a tabuľu ako puzzle zlepil. Zachoval sa tak vzácny odkaz, ktorý by bol inak nenávratne preč.

Múzeum majú „pod palcom“ dvaja zamestnanci MCK – Mária Pukančíková, jeho dlhoročná pracovníčka a historik Mgr. Pavol Vrablec. Súčasťou ich práce je aj organizovanie rôznych výstav, besied a seminárov. V uplynulom roku pripravili 16 kultúrno-výchovných a vzdelávacích aktivít na rôzne témy o histórii mesta a okolia, osobnostiach a udalostiach. V rámci edičnej činnosti v roku 2009 vydalo múzeum zborník Malacky a okolie 2 zložený z príspevkov, ktoré odzneli na prednáškových akciách Stretnutie s históriou a seminári Pálfiovci a františkáni v Malackách. V najbližších týždňoch vyjde ďalší zborník.

Máriu Pukančíkovú a Pavla Vrableca teší každý nový prírastok v evidencii exponátov múzea. Väčšinu z nich darovali občania

Neodmysliteľnou súčasťou tímu je aj Peter Blažíček, ktorý ma za sebou hodiny mravčej práce pri triedení starých fotografií. Fotoarchív sa rozrastá s každým týždňom. Ľudia ochotne prinášajú nové zábery z rodinných archívov. Niektoré múzeu darujú, iné zapožičajú na digitalizáciu. Zvýšenému záujmu o skladanie mozaiky histórie mesta iste pomáhajú pravidelné besedy, ktorých sa zúčastňuje veľa pamätníkov. Z každej sa vyhotovuje zvukový záznam, aby zostali zachytené myšlienky, ktoré už možno nikto nikdy nevypovie.

Peter Blažíček vo „svojom kráľovstve“ historických fotografií

Ak píšeme o Múzeu Michala Tillnera netreba zabudnúť ani na expozíciu Krýpt pod františkánskym kostolom Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorá je verejnosti sprístupnená od júla 2002. Múzeum tiež spravuje fond archiválií od J. V. Trebišovského.

Otváracie hodiny múzea: Ut-Pi 9.00 – 12.00, 13.00 – 17.00; So-Ne 14.00 – 17.00

Najbližšia akcia: 24. februára v galérii MCK (Záhorácka 1919, 1. poschodie) – Výsledky nových archeologických výskumov v Malackách a okolí, prednášajúci: PhDr. Kristián Elschek, CSc. (Archeologický ústav SAV)

Použité fotografie: autorka, archív MCK

Zdroje:

http://www.muzeum.sk/default.php?obj=muzeum&ix=mmt_zhm

Malacký hlas 3/2006 a 5/2006

Materiály MCK

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.