Streľba v našom meste – Prečo?

Malacky sa včera stali dejiskom prvého prepadu banky za posledné roky, pri ktorom sa strieľalo. Táto udalosť dostala dobré miesto pre život na titulky denníkov aj medzi hlavné správy dňa všetkých slovenských televízií. Zábery Záhoráckej ulice a vrtulníka na križovatke s Pribinovou ilustrovali túto udalosť obrazom, vyjadrenie našich spoluobčanov o divokom západe zasa slovom. O tom, čo sa stalo, písať nechcem, skôr sa zamyslieť, prečo sa to stalo.

Veľmi ma zarazilo vyjadrenie ministra vnútra, ktorý na tlačovke povedal, že bankám odporúčali nové bezpečnostné opatrenia, ale tie to odmietli a preto si za tento stav môžu samy. Práve naopak – banka si svoju povinnosť splnila a svoj majetok (peniaze) ochránila. Pracovník SBS, ktorý si svoju prácu plnil tak svedomito, že pri tom zahynul, je toho smutným dôkazom. Horšie vysvedčenie dáva táto udalosť pre štát.

Žijeme v krajine, kde sa zločinci neboja polície ani súdov.  Ak by sa báli polície, na túto akciu by si netrúfli – báli by sa totiž vypátrania. A ak by sa báli súdov, tiež by si na ňu netrúfli – báli by sa trestu. Ale preto, že sa niet čoho báť, tak sa takéto činy dejú a pravdepodobne budú diať aj naďalej.

Bariérou kriminálnikov, ktorá ich môže odradiť od takéhoto činu, totiž nie sú opatrenia, ktoré si banka môže urobiť sama, ale strach z postihu za tento čin. A aby mali zločinci strach, to je úlohou štátu, ktorý má jediný právo vynucovať bezpečnosť všetkých ostatných (= inšitucionalizovné násilie). Statočný SBSkár nielenže ochránil majetok banky, ale pomohol polícii vypátrať lupiča – tým, že ho vážne poranil. Preto sa bude môcť minister vnútra pýšiť tým, že tento prípad bude jedným z mála vyriešených ozbrojených lúpeží.

Otázkou tiež je, čo k týmto násilným činom páchateľov motivuje. Asi to nebudú „sociálne programy tejto vlády“, ktoré majú za cieľ sociálny zmier a spokojnosť občanov, ako často počúvame z úst aktuálnych ústavných predstaviteľov. Tak možno najnárodnejší koaličný partner, sám s kriminálnou minulosťou. Páchatelia, ktorí za mladi vykrádajú autá, obchody alebo banky to u nás môžu dotiahnuť neskôr k miliardám za provízie zo štátnych peňazí… Preto je v spoločnosti atmosféra zločinu – prísť k peniazom je cieľ a prostriedky nie sú ničím obmedzené.

Či už môj komentár akceptujete, alebo nie, včerajšia udalosť všetkých v Malackách zasiahla.  Najviac však rodinu pána, ktorý bol pri svojej práci zavraždený. Úprimnú sústrasť.

14 komentárov
  1. HD
    HD hovorí:

    Takychto populistickych clankov je dnes plny internet.
    Citujem: „Žijeme v krajine, kde sa zločinci neboja polície ani súdov. Ak by sa báli polície, na túto akciu by si netrúfli – báli by sa totiž vypátrania. “ – to myslite vazne ? Skuste v buducnosti podlozit tvrdenia argumentami.

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    HD, dakujem za komentar, len mi z neho nie je jasne, ci mate ine vysvetlenie pre udalosti poslednych mesiacov, ked sa prepady bank uskutocnuju v nebyvalom pocte.

    K argumentom – aby sme boli presni, tak argument pozostava z tychto casti: tvrdenie – vysvetlenie – dokaz – spojenie s temu, cize vy si ziadate nie argument, ale dokaz. Dokazy su v zisteniach eurobarometra a SU SR, ktore sleduju doveryhodnost institucii (na Slovensku v oblasti justicie a prava rekordne nizka) a tiez v cislach Policie SR, ktore sleduju kriminalitu (alebo si spomente, kolko sprav o vylupeni banky ste poculi od zaciatku roka a kolko za poslednych x rokov)…

    Posolstvo komentara vsak nie je v cislach, ale v polemike s nazorom R. Kalinaka, ze za lupeze si mozu banky samy. Podla mojho nazoru je ulohou statu vytvarat prostredie, v ktorom je kriminalite predchadzane. Ci uz budovanim respektu policie a sudnictva, alebo tiez verejnym odsudenim a ostrakizaciou ludi, ktori maju kriminalnu minulost (a podla vsetkych domnienok v nej pokracuju v ovela vacsom meradle).

    A rad by som dodal, ze motivaciou napisat tento clanok nebol populizmus (v prospech koho??) ale uzas nad alibizmom a neuctou voci zmarenemu zivotu.

  3. Handl Vladimír
    Handl Vladimír hovorí:

    Ak minister vnútra povie, že banky si za tento stav môžu sami, tak to je silná káva.

  4. archer
    archer hovorí:

    Lepsie by bolo od neho keby povedal, ze si ludia mozu za to sami. My sme si zvolili, tak sa potom necudujme, ze mame mafianov na najvyssich miestach.

  5. HD
    HD hovorí:

    Omluvam sa za mozno prisilny vyraz „populisticky“. Chcel poukazat na to ze vacsina dnes velmi zjednodusene vidi dovod tejto tragedie v sucasnej vlade. Myslim ze ked to nejaky sucasny dovod ma tak to je skor globalny system. V systeme ktory je dnes v takzvanej krize lebo vyhladoval sam seba. Ale on sa bohuzial restrukturalizuje. Nenazrane elity hladne nezostanu. Hladny budeme my. Napriklad aj ty co si o sebe myslia a veria ze su stredna vrstva.

  6. MS
    MS hovorí:

    Ako mnohých ostatných aj mňa táto tragická správa šokovala a znechutila. V prvom rade, ak si to budú čítať rodinní príbuzní pána Mariána, chcela by som vyjadriť hlbokú ľútosť nad jeho náhlym odchodom. Aj keď sú to len slová, ktoré nech už znejú akokoľvek, sú myslené úprimne. Pán Marián zomrel statočne, odvážne a čo je najpodstatnejšie zachránil životy iných. „V čase neprávosti, zločinec zhynie svojou vlastnou zlobou, spravodlivý však nájde v smrti útočište.“ (Kniha prísloví, 14:32)

    Kto vyjadrenie tohto článku považuje za populizmus, asi slabo počúva dnešných politikov, okolo ktorých populistický diskurz priam prekvitá. Ak pánovi HD ide opäť len o spochybnenie názorov druhých a znepokojovanie, má to dosť negatívny efekt, najmä za tejto nevhodnej okolnosti.
    Osobne súhlasím s myšlienkami autora článku. Dodám len, že na večnú otázku prečo jasná a správna odpoveď nie je, a ak predsa, vždy je subjektívna. Samozrejme v zle majú prsty zločinci, ktorí sa neštítia okrádať a ako vidno, ani zabíjať a tiež kriminálnici v našej vláde, ktorí dávajú skvelý príklad, a tak verejné rozkrádanie, poškodzovanie nevinných a ubližovanie sú bohužiaľ normou. Aj keď zo žiadnej spoločnosti kriminalita nevymizne, jej stupeň sa správnou reguláciou môže aspoň znížiť, čoho súčasné vládne zoskupenie nebolo ani nikdy nebude schopné.

  7. HD
    HD hovorí:

    Prepacte MS ale kriminalita je ciastocne plodom neprirodzeneho usporiadania dnesnej spolocnosti a jej regulacia je casto zasterkou pre existenciu institucii drziacich masy v okovach. Koho podla Vas v dnesnych „demokraciach“ ochranuje policia ? Jednotlivca, obet nasilneho cinu ? Nie ! Policia ma ine ulohy v tejto spolocnosti. Podobne ako masmedia. V prirodzenej spolocnosti komunita pozna tych ktory ublizuju. V (bajnej) prirodzenej spolocnosti nieje policia a zakony ktore efektivne brania nastrojom, ktorymi by sa komunita sama vysporiadala s hajzlami. Mnohy z nas poznaju a dobre vedia kto su lokalny zlocinci ktory ublizuju. Dovtedy, kym jedinou myslitelnou reakciou cloveka na bezpravie bude vytocenie 158, nedockame sa pokroku v znizovani kriminality. Elitarskym strukturam ktore dnes vladnu na celom svete veru nejde o bezpecnost obcana. Skor o to aby prilis nevyskakoval a hlavne robil.

  8. Občan
    Občan hovorí:

    Dobrý deň, pracoval som v spoločnosti kde sme ponúkali bankám bezpečnostné turnikety s ochranou proti vstupu zo zbranou. V prípade detekcie by pachatela zatvoril už pri vstupe a do banky by sa zo zbranou nikdy nedostal. Vybavenie pre jednu banku bolo okolo 250 000 Sk banky to odmietli. a to bolo prosím v 98 roku.
    Čo je odstrašujúce na vypátraní a dolapení páchateľa?
    Súdne pojednávanie trvá 1-3 roky kým je odsúdený pokiaľ ho zaplatený advokát a sudca nepustia na podmienku, a ak ho odsúdia?
    Pravidelná strava, ubytovanie, nemusia pracovať, vo veznici majú posilovne , telocvične TV, radio, dennú tlač, knižnice….. ved je to taká horšia dovolenka…

  9. Pika
    Pika hovorí:

    Beriem snahu autora o nazor na nase ministerstvo a kazdy, kto ma otvorene oci vidi jeho preslapy ale treba uznat ze aj banky maju podiel viny. (nevravim o tomto pripade). Od technickych moznosti az po pofajcujucich sbs-karoch pred bankou..
    Rovnako netreba zhadzovat kriminalny cin na socialne programy vlady. Kriminalita tu vzdy bola a bude a vykradnutie banky ci obtiahnutie statu cez vsimne ci provizie urcite nesluzi kriminalnikovi na zabezpecenie zakladnych zivotnych potrieb v pripade nudze a hovorit ze sa zo zlodeja aut stane ministrov poradca, ktory stat obtiahne o miliardy je trocha ….

  10. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Prave spolocenska klima, v ktorej pachatelia trestnych cinov zostavaju nepotrestani, nadalej verejne vystupuju a vysetrovania casto vedu do stratena, pripadne pachatelia sa dostavaju na slobodu kvoli procesnych pochybeniach, je idealna na rozvoj trestnej cinnosti. Sudy a policia prave v takomto stave stracaju svoju autoritu, ktory moze byt odradzujúca pre potencialnych pachatelov. Preto si myslim, ze spolocenska, politicka a aj socialna situacia maju vyrazny vplyv na kriminalitu, aj ked mozno nie na tento konkretny pripad. Myslim ze prave na toto chcel Miro poukazat.

    Ale tiez si myslim, ze ochrana bank prostrednictvom SBS je zbytocnym riskovanim zivota a je vo vacsine pripadov neucinna. Lupic je pripraveny na kazdu situaciu, ktora moze nastat, narozdiel od cloveka, ktory povedzme desat rokov presedi na stolicke v banke, nic sa cely ten cas nedeje a prave vtedy ked to najmenej caka, pride k lupezi. Tato praca musi byt natolko utlmujuca a unavna, ze ak by takyto clovek ani len nestihol v takom pripade zareagovat, tak mu nemozno vobec nic vycitat…

  11. M!ro
    M!ro hovorí:

    TO Pika: Nejedna sa o ministrovho poradcu, ale o predsedu koalicnej strany, ktory ma takuto minulost – podla dokumentov Ustavu pamati naroda zverejnenych v roku 2008.

    Banky urcite maju povinnost urobit bezpecnostne opatrenia, avsak prevenciu kriminality ma na starosti policia. Navyse nasa deklarativne socialisticka vlada presadzuje silny stat, preto by takyto stat mal mat aj patricnu zodpovednost a nie sa vyhovarat na banky… Nezaoberam sa problematioku policie a ani sem nechcem tahat ine preslapy, ja hovorim o tomto konkretnom vyroku, ktory ukazuje velku mieru alibizmu.

    TO HD: Neviem o akej prirodzenej spolocnosti hovorite, ani o akom sprisahaneckom systeme, ale odporucam vam, aby ste vychadzali zo stavu, ktory tu je a zmierili sa s jeho podstatou (parlamentna demokracia a pravny stat). Aj ked je na nom co vylepsovat, tak je neporovnatelne lepsie ako komunizmus, ktorym zavanaju vase vyroky (ten ma na svedomi okrem ineho tiez upadok moralky v nasej spolocnosti vo verejnom zivote). Mame aspon sancu vo volbach slobodne rozhodnut o zmene, ak je ziaduca.

    TO Obcan: Vas byvaly zamestnavatel ma vdaka poslednym udalostiam dalsie padne argumenty pre bezpecnostne zariadenia…

  12. Pika
    Pika hovorí:

    Martin Marek>
    Ano, soc. situacia ma vplyv na kriminalitu ale na organizovanu ci nejakeho gamblera, fetaka asi velmi tie 🙂

    M!ro> min. poradcom som myslel daco ine…
    Neobhajujem policajtov ale sebelepsia prevencia a represia neodstrani kriminalitu … zaverom, ano policia ma byt tvrdsia, sudy pruznejsie a banky maju vyvorit podmienky pre minimalizovanie takychto pripadov. Tiez nebudem doma drzat kilo diamantov a cakat ze policia zabezpeci ich ochranu ale postaram sa sam a zvolim prislusne opatrenia…

  13. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Ale samozrejme ze socialna situacia ma vplyv aj na organizovanu kriminalitu, ako priamy, tak i nepriamy. A prave ten nepriamy vplyv (ked sa ocitne mnozstvo ludi v ekonomickej nudzi) vytvara podmienky napr. pre uzernictvo, vydieranie, rozne podvody suvisiace s pozickami…a casto je to cinnost prave organizovanych skupin.

    A samozrejme ze prevencia a represia kriminalitu uplne neodstrani – len som presvedceny, ze ju minimalne vyrazne znizi – vzdy sa najde niekto, koho ani ani akykolvek nasledok neodradi…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.