Šiesty obvod pod lupou

16. mája sa o 15.00 h v zasadacej miestnosti MsÚ uskutočnilo 3. výročné stretnutie občanov 6. obvodu. Necelé štyri desiatky obyvateľov najmä tejto časti Malaciek získali informácie od pozývateľa – poslanca Juraja Říhu –  o riešení občianskych podnetov za uplynulý rok, investičných akciách v obvode v roku 2009 aj plánovaných, z ktorých najdôležitejšou je výstavba kanalizácie. Nechýbal ani „odpočet“ za takmer celé obdobie trvania poslancovho mandátu. Stretnutia sa zúčastnil dnes už obyvateľ 6. obvodu  – primátor Malaciek Jozef Ondrejka, ktorý v úvode zhrnul najbližšie plány mesta.

Na projekt Záhorie, Malacky – odkanalizovanie získalo mesto z operačného programu Životné prostredie nenávratný finančný príspevok vo výške 13 928 550,76 € v uplynulom roku a v tomto by sa malo začať s realizáciou. „Ministerstvo ŽP v uplynulých týždňoch kontrolovalo dokumentáciu, ešte v máji sa uskutoční verejné obstarávanie a začneme s odkanalizovaním. Ide o veľkú sumu peňazí, preto chceme robiť jednotlivé kroky radšej pomalšie a opatrne,“ prezradil primátor. „Odkanalizovanie sa iste nedá zvládnuť v priebehu jedného roka, je to proces, ktorý bude trvať aj dva-tri roky,“ dodal.

Malacky čaká dopravné provizórium. Najneskôr v júli začne VÚC-ka s rekonštrukciou mostného telesa, čo bude mať za následok absolútnu dopravnú uzávierku mesta na 6 – 9 mesiacov. „Železnice nám nechcú povoliť prejazd pri Gajdárovi, dokonca ani pre sanitky. O to bude situácia komplikovanejšia,“ poznamenal J. Ondrejka. Dopravná uzávierka mesta môže mať vplyv aj na výstavby kanalizácie, preto mesto plánuje zvolať pracovné stretnutie s realizátorskou firmou, ak už bude známy harmonogram výstavby a mapa riešenia dopravného provizória.

K najbližším zámerom vedenia patrí predloženie alternatívnych návrhov na riešenie problému s nedostatkom kapacít v materskej škole poslancom MsZ. Budúci školský rok sa do škôlky nedostane 85 detí. Podľa prepočtov sa situácia bez prijatia opatrení bude ešte zhoršovať.  Primátor spomenul aj ťažkosti s rómskymi obyvateľmi na Družstevnej ulici. „Obyvatelia dotknutej časti nám doručili petíciu s obsahom, že si neprajú, aby tam Rómovia bývali. Je to protiústavná formulácia, verím im, že sú už zúfalí. Snažíme sa hľadať možnosti ako im pomôcť, žiaľ sú značne obmedzené,“ vyjadril sa.

Investičné aktivity mesta tlmí nedostatok financií. „Za prvé štyri mesiace sú príjmy mesta nižšie o 28 % v porovnaní s rovnakým obdobím v uplynulom roku,“ poťažkal si primátor. A to je objem, ktorý mohol byť použitý na rekonštrukciu chodníkov, ciest, budovanie parkovacích miest či napríklad operatívne riešenie podnetov od občanov. „Aj napriek tomu sme v hodnotení kvality riadenia samospráv na Slovensku pri zohľadnení 17 kritérií získali 2. miesto,“ pochválil sa.

Občania navrhovali drobné úpravy po rekonštrukcii detského ihriska na Partizánskej ulici, ktoré vyplynuli už z jeho užívania a k tomu prislúchajúcej úprave okolia.

Podstatná časť niekoľkohodinového stretnutia však bola venovaná prezentáciám, ktoré si pripravil a komentoval hostiteľ Juraj Říha. Počas jednotlivých bodov mohli občania voľne vstupovať do diskusie. Najskôr prezentoval dianie v obvode v roku 2009, počas ktorého prijal od občanov 14 podnetov, z toho je 11 vyriešených a 3 v riešení. Uskutočnili sa tematické stretnutia k rekonštrukcii parkoviska pred letným kúpaliskom či spojnej uličky za poštou. V uplynulom roku rezonovali v obvode aj snahy o zmeny v územnom pláne mesta v lokalite Sadová či zámer výstavby bytového domu so 70 bytovými jednotkami na Dukelských hrdinov, ktorý bol napokon stiahnutý.

Druhá prezentácia odzrkadlila prácu poslanca za obdobie trvania jeho mandátu od roku 2006. Za tento čas prijal J. Říha 44 podnetov, z toho 36 je už vyriešených. Vytvoril si systém pri ich vyhodnocovaní. Poznamenal, že mnohé z nich nie je možné riešiť okamžite, niektoré sa podarilo uzatvoriť až po rokoch.

Budete nás zastupovať aj ďalej? Na otázku na telo dostali občania diplomatickú odpoveď: „Po letných prázdninách zvážim svoje pôsobenie v komunálnej politike,“ odpovedal J. Říha.

Vo finále stretnutia sa vrátil do roku 2006, kedy si v priebehu júla a augusta rozdistribuoval v 6. obvode 1317 dotazníkov s návratnosťou 624. Po ich vyhodnotení zostavil rebríček najpálčivejších problémov, ktoré sa snažil počas svojho poslancovania riešiť. Toto „zloženie účtu“ v prospech občanov bolo viac ako priaznivé. I keď do komunálnych volieb zostáva ešte viac ako polrok, J. Říha sa už poďakoval všetkým za spoluprácu, v neposlednom rade práve ľuďom. „Štyri roky ste stáli za mnou, poďakovanie patrí Vám, lebo bez občianskeho tlaku by sa mnohé veci neuberali tým smerom, aký ste si želali,“ dodal. J. Říhovi sa dostala aj verejná pochvala od primátora: „Taký poslanec, ktorý by takto komunikoval s občanmi, tu ešte nebol. Je to vzácne a príkladné.“

Za jeho precíznu prezentáciu práce za prítomných občanov poslancovi poďakovala Mária Dobrovodská. „Keď sa nám pred štyrmi rokmi dostal do rúk dotazník, ktorý distribuoval Juraj Říha, pomysleli sme si, že ho vyplníme, ale asi sa tým nič nezmení. Po rokoch vidieť výsledky, mnohé problémy boli vyriešené, za to patrí vedeniu mesta, ale najmä poslancovi veľká vďaka,“ dodala.

Viac v prezentáciách (vo formáte pdf):

prezentacia_castI_rok2009

prezentacia_castII_podnety_2006_2010

prezentacia_castIII_vyhodnotenie_2006_2010


10 komentárov
  1. tomek
    tomek hovorí:

    Vyzera to ze poslanec pracoval systematicky cele styri roky.Ma moje uznanie za pracu ale samy ludia z obvodu to vedia viac ocenit.Najlepsie to vyjadrila Maria Dobrovodska pod fotkou.Vychadza z toho ze tento poslanec to myslel uz na zaciatku volebneho obdobia uprimne.Dnes neni bezne ze by politici skladali ucty ale to by museli nieco robit aby sa nebali postavit pred ludi.

  2. DG
    DG hovorí:

    Nech uz sa pan Riha rozhodne akokolvek, kazdopadne mu prajem vela sily a uspechov pri dalsej praci .

  3. tomas m
    tomas m hovorí:

    slova vdaky od primatora?trochu neuprimne od neho k rihovi..4 roky s nim bojuje a potom sa ide pre ludmi ukazat ako jeho najlepsi spojenec? je mi z toho zle..a keby to malo byt prikladne pre inych poslancov tak by tam uz davno nebol ani on lebo by nemohol tolko rokov vydrzat so zastupitelstvom ktore by mu nezralo vsetky nezmysly…

  4. awe
    awe hovorí:

    Tomas-treba priehladnejsie na to pozerat, ze by nejake urcite dohody medzi nimi?Riha ma velku podporu,ktovie co je za lubom..ze by méta prednostu MsU?

  5. Anonym
    Anonym hovorí:

    riha mal vzdy osobne zaujmy a sa necha zlakat aj diablom ak dostane funkciu.. jasne ze ide po prednostovi uradu

  6. sonicka
    sonicka hovorí:

    jak sa daju otevrit ti prezentacie? sem si to stahla a nejde mi to otevrit 🙁 anonym si trapny a pises uplne voloviny keby mal nekdo osobne zaujmy sa vysere na ludzi 😀

  7. marika
    marika hovorí:

    Neviem ci je Riha dohodnuty s Ondrejkom o tom som nepocula.Mozno by Ondrejka chcel so Rihom robit hovoril o tom viac krat ze sa mu s nim dobre robi a ma uz dlhsie problemy s Vavrincom.Ale ked by Riha robil prednostu nezmeni urad bez toho ze by povyhadzoval neschopakov.To by sa pri Ondrejkovi nedalo takze o com by to bolo?Skorej sa hovorilo ze Riha bude s Haramiom.

  8. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    „sonicka“, k otvoreniu súborov, ktoré si stiahnete, je potrebný program WinRar či iný podobný program. Vyskúšal som to, ide to. Prezentácie upravili redaktori do formátu obrázkov. Ale prišiel som na to, že tie prezentácie nie sú kompletné. Dvakrát je uvedená prezentacia č. 2 – vyhodnotenie podnetov za 3 roky, chýba prezentácia č. 3 – vyhodnotenie 3 rokov činnosti v obvode. Neviem, Martin či Lucia, či sa dá dodatočne nahrať. Prípadne mi sonicka poslite e-mail na juraj.riha(zavinac)gmail.com, obratom Vám ich pošlem e-mailom.

    K často sa opakujúcim príspevkom o nejakých dohodách, to nestojí ani za komentár.

  9. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Zmenili sme prilozene prezentacie do formatu pdf, cize isto uz bude lepsia manipulacia s nimi. Zaroven bola pridana tretia prezentacia, pretoze predtym bola nahrana dvakrat ta ista. Takze je to kompletne. Ospravedlnujem sa vsetkym, ktorym to sposobilo problemy. Zaroven dakujem panovi Tellarovi za upozornenie a navrhy na zlepsenie komunikacie. Odteraz sa pokusim vsetko davat do pdf. Este raz vdaka.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.