Malackí diviaci sa chystajú do ligy

Pred mesiacom priniesol server LPM.sk informáciu o tom, že v Malackách sa vytvára klub amerického futbalu. Prinášame vám rozhovor s jedným zo zakladateľov nového klubu Wildboars Malacky Martinom Galbavým.

Aký je doteraz záujem o tento šport? Aké sú reakcie ľudí v Malackách?
Keďže je to v Malackách úplné iný druh športu v médiách prezentovaný ako šport gladiátorov, tak sme báli či vôbec nejakí záujemcovia budú. Naše obavy, našťastie, neboli naplnené. Nábor sme začali začiatkom februára. Momentálne máme na súpiske 16 ľudí. Každú chvíľku sa hlásia noví ľudia. Horšie je to však s dochádzkou na tréningy, keďže sa nám to nedarí skĺbiť, aby sme prišli všetci. Pravidelne nás chodieva okolo desať.

Koľko záujemcov máte, prípadne koľko hráčov je treba?
Ako som písal v predošlej otázke, máme 16 záujemcov a na najbližší tréning majú prísť ďalší traja záujemcovia. Na Slovensku sa hrá liga 7 na 7, no v septembri začne po prvýkrát 11 na 11. Liga 7 na 7 je preto, že väčšina nových klubov nemá toľko členov. Koľko je nám treba hráčov? Jednoducho čo najviac.

Aké skúsenosti mate s týmto športom?
Skúsenosti nie sú veľké. Máme v mužstve troch hráčov, čo už tento šport hrávali. Inak čerpáme tréningy od iných klubov alebo z internetu. Na sobotňajšom tréningu sme mali hráča zo Zvolena, ktorý nám vysvetlil veľa nových vecí. Prísľub máme aj od iných slovenských klubov.

Aké sú vaše ambície s vznikajúcim malackým klubom? V horizonte roka, dvoch, piatich?
Ambíciou v prvom polroku tohto roka je trénovať, trénovať a trénovať. V druhom polroku by sme už chceli zakúpiť výstroj a začať trénovať s ňou. Momentálne nám výstroj nie je potrebná, tým sú aj výdavky na tento šport minimálne. Ďalším naším cieľom v tomto roku je odohratie priateľských zápasov. V roku 2012 sa chceme prihlásiť do slovenskej ligy a dobre reprezentovať mesto Malacky. Práve kvôli mestu sme prispôsobili aj názov klubu Wildboars (diviaci) Malacky.

Kto pripadá do úvahy ako tréner a ďalší členovia prípravného, resp. realizačného tímu?
Čo sa týka trénerov, tréningy si vedieme sami. Na tejto pozícii pôsobia Peter Ševčík ako tréner atletických postov a Martin Galbavý ako tréner silových postov. V tejto hre je veľká výhoda, že presadiť sa môže naozaj každý. Ďalší členovia realizačného tímu sú vlastne všetci.

Aké sú možnosti trénovania a tiež hratia zápasov v Malackách a okolí? Na akých štadiónoch sa dá hrať a trénovať?
Trénovanie v Malackách je zatiaľ pre nás jednoduché, využívame škvarové ihrisko v Zámockom parku. Čo sa týka hrania zápasov, budeme musieť osloviť nejakú školu alebo poprípade vedenie mesta kvôli škvarovému ihrisku. Rozmerovo ihrisko treba niečo také ako futbalové.

S akými športovými klubmi v Malackách sa vám podarilo nadviazať spoluprácu?
Žiadne športové kluby v Malackách sme zatiaľ neoslovili. Americký futbal je úplne iný šport ako všetky ostatné, ktoré sa u nás hrajú. Nevylučujeme však že oslovíme športové kluby .

Na záver ešte niekoľko viet od Martina Galbavého, z prezentačného materiálu klubu:

Americký futbal je tvrdý takticky šport, ktorý je založený na tímovej spolupráci. Tento šport je pre rôzne typy ľudí, nezáleží či si nízky alebo vysoký, chudý alebo tučný, každý si nájde svoje miesto!

Na Slovensku je tento šport ešte len v začiatkoch. Slovenská reprezentácia odohrala zatiaľ len jeden priateľský zápas v auguste minulého roka s Českou Republikou. Kostru národného mužstva tvoria väčšinou priekopníci tohto športu. Prvý klub na Slovensku je Monarchs Bratislava, ktorý funguje už od roku 1995 a v súčasnosti hrá českú ligu, ďalej nasledovali mužstva Nitra Knights, Zvolen Patriots, Trnava Buldogs, Topoľčany Kings a Smolenice Eagles. Všetky tieto kluby patria pod záštitu SAAF (slovenská asociácia amerického futbalu). Rodia sa však aj iné kluby, ktoré nie sú ešte pod záštitou SAAF.

U nás sa hrá len jedna liga a to práve turnajovým systémom. To znamená, že zápasy sa hrajú v určitý dátum a práve formou turnajov. Naše mužstvo by sa chcelo postupne zaradiť k tímom patriacim pod SAAF a pokúsiť sa im byť dobrou konkurenciou.

Týmto, by som chcel pozvať záujemcov, ktorý by sa chceli pridať k tímu Wildboars Malacky aby sa ozvali na kontakt uvedený na plagáte, ktorý je priložený k tomuto článku. Neváhajte sa a staňte sa aj vy hráčom Wildboars Malacky! Len od 16 rokov!

Webstránka klubu: www.wildboarsmalacky.webnode.sk

Foto: Juraj Hladký

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.