Uplynulý týždeň v športe

Udalosťou číslo 1 bola medzinárodná konfrontácia troch krajín na Medzinárodnom turnaji kadetov a juniorov. V slovenskom drese sa predstavila dvojica Klíma a Tatarka, boxoval i „profík“ Róbert Blažo, odchovanec malackého boxu. Radosť nám spravili i žiačky Strojára Malacky, ktoré sa v Studienke prebojovali na finálový turnaj Slovenského pohára vo volejbale do Liptovského Hrádku. Zaujala nás i účasť nášho atléta Jána Beňu na „rekordmi opradenom“ mítingu Zlatá tretra v Ostrave. Udalostí je teda dosť, pripravte sa, štart!!!

text: Jakub Valachovič a Albert Sofian

Atletika

Ostrava, 13. jún – Zlatá tretra je v súčasnosti najhodnotnejším atletickým podujatím u našich českých susedov. Vlastne, pardon, moravských susedov. Každoročne sem prichádzajú hviezdy svetovej atletiky a takmer každý rok sa očakávajú svetové výkony, ak nie rovno rekordy. Na zlatú tretru sa tento rok dostal aj malacký pretekár Ján Beňa, hoci, pravda, nepatril do kvalitatívne najvýkonnostnejšieho A behu. Vo svojom B rozbehu sa pokúšal zlomiť limit na juniorský šampionát (1:51,00 min.) Žiaľ, za svojim snom hlboko zaostal, konkrétne o 8 sekúnd. Na pretekoch, kde sa i tento rok diváci dožili prelomenia svetového rekordu v behu na 110 metrov cez prekážky (Dayron Robles, Kuba, 12:87 sek.), mala predstaviť i Alexandra Štuková, ktorú však pár dní pred tretrou ovládla horúčka a napokon nešla nikam.

***

Nové Mesto nad Váhom, 14. – 15. jún – Trio Malačanov – šprintéri Daniel Šimek, Michal Ružek a striedavo osemstovkárka a štvorstovkárka (jeden sa v tom nevyzná) Alica Mackovichová mali cez víkend na programe majstrovstvá Slovenska juniorov v Novom Meste nad Váhom. A nedarilo sa! Žiaľ, Šimek zabehol na stovke slabých 11, 88 sekundy a Ružek so svojimi 54, 76 sekundy na štvorstovke taktiež práve nepredviedol zázrak na počkanie. Všetko mohla v nedeľu zachrániť Alica Mackovichová na osemstovke, ale vybuchla rovnako ako jej dvaja kamaráti v sobotu. Výkon 2:30 však zďaleka nie je zrkadlom jej maxima. S prihliadnutím na fakt, že Šimek v nedeľu nestihol štartovať v behu na 200 metrov, lebo naša výprava trestuhodne (za nenastúpenie na disciplínu sa platí pokuta 400 korún) prišla na Považie neskoro, zaváňalo celé naše vystúpenie na šampionáte trapasom. Časom neexceloval ani Ján Beňa, ktorý má však v rukách alibi na svoj neúspech, keďže uplynulý týždeň absolvoval hneď tri štarty v behu na 800 metrov (Zlatá tretra, česká liga v Olomouci a napokon majstrovstvá republiky). So svojimi dvomi bronzovými medailami však zachránil nepresvedčivý víkend ostatných malackých pretekárov.

Výsledky:
Sobota:

Ján Beňa – 800m 1:57,50min. 2. miesto

Daniel Šimek – 100m 11,88s 5.miesto rozbeh

Michal Ružek – 400m 54,76s 10. miesto

Nedeľa:

Ján Beňa – 1500m 4:06,31min 2.miesto

Michal. Ružek – 200m 24,65s 3.miesto rozbeh

Alica Mackovichová – 800m 2:30,03min 8.miesto

***

Barbore Šimkovej sa darí na hosťovaní v družstve Sokol Opava. Po výhrach v prvom kole, vyhrala oba najkratšie šprinty i v druhom kole. Zároveň bola i členkou víťaznej štafety 4x100m
100m – 12,19s
200m – 24,99s
4x100m – 48,97s

Basketbal

– nezabudnite, že od piatka začína v Zámockom parku hudobno-športový festival StreetFest Malacky. Keďže toto je športová sekcia tak hudbu, pivo a nafukovačky necháme bokom a pripomenieme vám, že streetbalový turnaj začína v sobotu ráno. Okrem streetbalu sa hrá v sobotu i volejbalový turnaj miešaných párov (teda mužov a žien, pochopiteľne…). Informácie o športových súťažiach hľadajte na www.streetfest.sk (je tam i zverejnené číslo na prezidenta volejbalového klubu Strojár Dušana Rusnáka, tak mu môžete skúšať telefonovať, ak budete mať dlhú chvíľu…)

Foto: http://www.streetfest.sk/

Box

Malacky, 14. – 15. jún – V Letnom ringu Aliho Reisenauera sa uskutočnil cez víkend nami avízovaný XIII. ročník Medzinárodného turnaja o Putovný pohár Záhoria v boxe juniorov a kadetov. Zastúpenie mali i malackí boxeri – v A tíme výberu Slovenska v hmotnostnej kategórii do 57 kilogramov reprezentoval Roman Tatarka, v mužstve B David Klíma. Aby bol náš výpočet správny, treba spomenúť i profesionála (Malačania inak majú len samých amatérskych boxerov) Róberta Blaža, odchovanca tunajšieho RTJ Malacky. Práve jeho súboj s Novozámčanom Jozefom Kubovičom mal byť spestrením (a akýmsi bonusom pre divákov) celého turnaja. Robo napokon vyhral pred limitom technickým K.O., Kubovič bol už štyri krát „na kolenách“ a rozhodcovia zápas predčasne ukončili v prospech Blaža. Víťazmi hlavného bodu turnaja sa stalo A mužstvo Slovenska i s našim Tatarkom. Ten v sobotu zdolal Čecha Hejdu 3:0 na body a v nedeľňajšom finále skúseného Maďara Jánosa Oláha 2:1. Výrazne tak dopomohol Slovákom k víťazstvu. Naopak B družstvo i s Klímom obsadilo poslednú priečku. Klíma v sobotu ani nepretekal, lebo k „dispozícii“ mu nebol žiaden súper jeho hmotnosti. Nastúpil teda až v nedeľu proti Čechovi Romanovi Balážovi, ktorému však podľahol 1:2. Na turnaji sa vyhlasuje i ocenenie „Najbojovnejší boxer“ – tento rok ju získal český reprezentant Marek Bosý.

Nastúpení boxeri z A tímu Slovenska pri slávnostnom vyhlasovaní
Dávid Klíma (v modrom) v súboji s Čechom Balážom

Futbal


Malacky, 14. jún

ŠK Malacky – Trnávka 2:1

Naši futbalisti sa rozlúčili s treťoligovým účinkovaním víťazstvom. Tento pocit v súťaži naposledy zažili 28. októbra minulého roka, keď doma zdolali Grinavu 3:1. V jarnej časti súťaže je to prvá výhra Malačanov! S takouto bilanciou je naše vypadnutie do nižšej súťaže tým najspravodlivejším rezultátom. Prajeme však našej futbalovej partii veľa šťastia, aby sa do treťoligových kruhov opäť čoskoro vrátili a s väčšou silou. Či a ako sa to podarí, ukáže budúcnosť…

Konečná tabuľka 3. ligy

1 MŠK Petržalka 26 21 3 2 66
2 Dunaj.Lužná 26 18 6 2 60
3 FC Ružinov 26 17 5 4 56
4 Tatran Stupava26 13 5 8 44
5 Trnávka 26 10 4 12 34
6 Grinava 26 8 10 8 34
7 FK Lamač 26 7 11 8 32
8 Čunovo 26 9 5 12 32
9 Jablonec 26 6 9 11 27
10 Blatne 26 6 9 11 27
11 ŠK Lozorno 26 6 8 12 26
12 Bernolákovo 26 6 7 13 25
13 ŠK Malacky 26 3 10 13 19

14 ŠK Sv. Jur 26 3 6 17 15

Volejbal

Studienka, 14. – 15. jún – Dostali sme i radostnú informáciu z volejbalového tábora – žiačky Strojára Malacky sa v 2. kvalifikačnom turnaji v Studienke prebojovali na záverečné podujatie Slovenského pohára do Liptovského Hrádku. Pripomeňme, že prvý kvalifikačný „kolotoč“ absolvovali v Malackách proti tímom ŠŠK Bilíková, Studienka, VIVUS Bratislava a IMA Bratislava a skončili druhé za Bilíkovou. Druhá priečka im zaručovala postup, ale až po absolvovaní druhého kvalifikačného cyklu. Naše hráčky v Studienke najprv vydreli víťazstvo proti družstvu VIVUS 2:1. Následne zvíťazili v súboji s Imou 2:0, v ktorom dostali príležitosť i striedajúce hráčky. V rozhodujúcom a kľúčovom zápase so Studienkou Malačanky napokon v dramatickom priebehu zvíťazili v tajbrejku 15:7 a celkovo 2:1. V tej chvíli už bolo isté, že na finále sa dostaneme my i Bilíková. V dueli víťazov sme od začiatku siahali na víťazstvo, ale potom prišiel (podľa trénera Mateja Haringu nepochopiteľný) zvrat v prístupe hráčok, ktorých výkon sa chvíľami približoval k hraniciam odovzdanosti. Bilíková otočila z 0:1 na 2:1 a stala sa víťazkou kvalifikačnej skupiny. I keď hráčky argumentovali únavou, problém zrejme tkvel v tom, že po splnenej úlohe už nebola vôľa pridať čerešničku na torte. Ale aspoň splnili úlohu, nie o všetkých sa to dá povedať po uplynulom týždni.

foto: http://www.volejbalovejuniorkymalaciek.estranky.cz/ Internetový portál volejbalových junioriek vám odporúčame navštíviť, lebo na ňom nájdete mnoho podrobností o aktuálnej situácii našich žiačok a junioriek v tomto skvelom športe. Až na niekoľko gramatických chýb (tvorcovia sú volejbalisti a nie zastrčení jazykovední suchári) je stránka pravidelne aktualizovaná a doplnená o množstvo fotografií.

***

Vyžrebovanie finále Slovenského pohára vo volejbale žiačok v Liptovskom Hrádku

Skupina A – Svidník, Liptovský Hrádok, Nové Mesto nad Váhom, Malacky

Skupina B – Žiar nad Hronom, Košice, Bilíková, Senica

– Naše nastupujú už v piatok 20. júna proti Svidníku 0 12:00 a o štvrtej hrajú s Novým Mestom nad Váhom. V nedeľu nastupujú proti domácim hráčkam Liptovského Hrádku. Tak držme palce…

2 komentárov
  1. erben
    erben hovorí:

    ATLETIKA
    V Novom Meste nad Váhom sa nepredstavilo trio, ale štyria malačania a Ján Beňa obsadil dva krát druhé miesto a odniesol si strieborne medajle. Janove aliby treba doplniť ešte štartom na Majstrovstvach SŠ v Banskej Bystrici, kde sa stal majstrom Slovenska v behu na 800 m.
    ….“jeden sa v tom nevyzná“… viacerí áno

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.