Historický seminár Remeslá, živnosti a služby v Malackách

MCK Malacky – Múzeum Michala Tillnera sa už niekoľko rokov venuje výskumu a spracúvaniu témy remesiel. Na túto tému je zameraný najbližší seminár, ktorý sa bude konať vo štvrtok 5. mája, výstava a zborník.Hoci Malacky boli v minulosti zamerané najmä na poľnohospodárstvo, rozvíjali sa tu aj remeslá. Postupne tvorili významnú časť ekonomiky mesta a regiónu. V archívoch je k tejto téme množstvo materiálov, ktoré poskytujú základný obraz o remeselnom živote mesta. Spracúvanie tejto témy je časovo a personálne náročné, bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

Na seminári, ktorý bude v malackom kine a začne o desiatej hodine dopoludnia, odznie päť prednášok. Všeobecnejšie budú zamerané prednášky Kataríny Hladíkovej a Lucie Szőcsovej, naopak na konkrétne povolania sa pozrú Jozef Pavlásek, Mária Zacharová a Martin Macejka.
Remeslá, živnosti a služby v Malackách
Na seminár nadviaže výstava písomností, obrázkov a trojrozmerných predmetov s názvom Remeslá v Malackách, ktorá bude otvorená v zámku v sobotu 21. mája a ktorá bude trvať do konca leta. Výstava bude prebiehať v spolupráci so Štátnym archívom v Bratislave a Záhorským múzeom v Skalici.

Výskum remesiel v Malackách finančne podporil aj Bratislavský samosprávny kraj z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry. Výsledky výskumu, ktoré budú spracované do konca roka, budú publikované v zborníku vydanom MCK Malacky.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.