Neznámy pamätník

Po skončení druhej svetovej vojny bol v Malackách vytvorený pamätník Červenej armády v parku pri kláštore, no okrem neho pribudol v tých časoch ešte jeden pamätník, ktorý mnohí Malačania určite nepoznajú

a ani fotografia veľa nenapovie. Kde sa nachádza?

Umiestnený je na ulici 1. mája, za budovou elektrárne, vidno ho aj z ulice, ako je zrejmé z fotografie.

O pamätníku sa podľa všetkého v literatúre nedočítame nič. No zachoval sa nápis na podstavci, na základe ktorého môžeme predpokladať, že ho dali v roku 1945 vyhotoviť predstavitelia mesta, resp. občania – každopádne zástupcovia rôznych politických prúdov, nie jedna politická strana.

Na podstavci sa nachádza tento nápis: „Po stáročiach otroctva, poroby a bezprávia láskou a pochopením spolupatričnosti českého a slovenského ľudu zrodila sa sloboda ČSR v r. 1914-1918. Po tejto dobe cudzí jed maďarských a germánskych fašistov rozkladal myseľ a dušu národov, pestoval nenávisť a vierolomnosť – výsledok: nové otroctvo, soc. bieda – svetová vojna. ZA R. 1938 SME VŠETCI ZODPOVEDNÍ. Znovu v porobe ozvalo sa zdravé a dobré srdce, cit slovanskej spolupatričnosti slovenského a českého človeka. Odbojom zahraničným a podzemným, pomocou pravdy, prozreteľnosti, spojencov Veľkej Británie, Ameriky a bratskej Rusie, chrabrej červenej armády jej veľkého maršála Stalina, milovaného prezidenta ČSR Dr. Eduarda Beneša, žiaka veľkého muža prezidenta Osloboditeľa T. G. Masaryka, čsl. armády a partizánov, malých pracujúcich ľudí vrátila sa naša sloboda vykúpená krvou, boľasťou a životmi našich bratov a sestier, utrpením celého sveta.
Na večnú pamiatku sľubujeme vám Vy naši mŕtvi i živí hrdinovia – VERNÍ ZOSTANEME verní v sebe – Vám, verní v duši i v skutkoch, verní v láske a súdržnosti, verní pracujúcemu ľudu celého sveta, veľkej rodine slovanských národov, verní tebe – ty naša vysnená, milovaná matko ľudovo-demokratická ČSR
1945“

Po úprave v počítači je text na podstavci pamätníka veľmi dobre čitateľný

Na vrchole stĺpa je ruka s dvoma mierne zdvihnutými prstami, naznačujúcimi symbol víťazstva. Pod ňou sú tri zväzky (snáď) prútov, nižšie sa nachádzajú prvky vtedajšieho československého štátneho znaku – český lev so slovenským znakom na hrudi. Pod ním je nápis PRAVDA VÍŤAZÍ.

Na fotke sa podarilo okrem uvedených symbolov zachytiť ďalší – holubicu mieru (pre upresnenie poznamenáme, že išlo o hrdličku, navyše nie kamennú ale živú). Autorom tejto poslednej fotky je Jozef Ježek.

Ktovie, koľko podobných „tajomstiev“ Malacky ešte ukrývajú.

8 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Waw, to je vazne v Malackach!? Musim sa tam vybrat pozriet… Inak pekny text, na pomnik velmi vycerpavajuci!

  2. ianus
    ianus hovorí:

    doteraz neznámy, ale zaslúžil by si dôstojnejšie miesto, napr. namiesto Janovho kríža pri 1. ZŠ

  3. pepe
    pepe hovorí:

    tak o toto som ani ja nevedel a to som si myslel ,ze poznam kazdy kut v Malackach:)

  4. Anonym
    Anonym hovorí:

    sa mi zdalo, ze pred par rokmi bol ten ukazovak viacej vyrovnany, na nebo ukazujuci . . mozno je len ruka uz trosku unavena 🙂

  5. P@ter
    P@ter hovorí:

    Ten pomník poznám už od detstva.Otec robil v elektrárniach ktorím budova patrila a myslím že bývalému režim umiestnenie pomníka za budovou padlo vhod.

  6. matej
    matej hovorí:

    slovanska polupatricnost? ach boze to su reci… a nasi bratia cesi. Normalne mi je zle. Cesi su vsetko len nie bratia slovakov! Len na madarov a nemcov nadavat, vacsina tych ani ziveho madara nevidela, nuz aj toto patri k dejnam :-(.

  7. Jozef Cauner
    Jozef Cauner hovorí:

    Krásny pamätník , len som zvedavý , či niekto nájde odvahu ho umiestniť na dôstojnejšie miesto v Malackách

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.