Paloňák

Na Dolnom konci bolo veľa zaujímavých budov, ktoré spolutvorili malackú históriu. Dnes v okolí kostola zostala len niekoľkostoročná pálffyovská kúria, známejšia ako dom Jávorovcov, a obecný dom. Pred polstoročím bol oproti jávorovskému domu, na opačnej strane cesty, tzv. Paloňák.

Bol to rozsiahly starý dom, ktorý sa od okolitých odlišoval. Okrem klasických dvoch krídel, ktoré tvorili pôdorys písmena L, mal pri ceste jedno menšie krídlo, akýsi výbežok, ktorý bol pri ceste ukončený barokovým štítom. V Malackách bola táto budova minimálne v 20. storočí nezameniteľná.

O pôvode toho domu, nachádzajúceho sa vedľa budovy starej školy, nemáme žiadne informácie. Umiestnenie budovy, samotná architektúra a klenuté stropy niečo o význame domu naznačujú.

Nevieme, z čoho je odvodený názov Paloňák. V meste sa nachádzali ešte minimálne dve budovy, ktoré mali toto označenie. Zachovala sa tiež spomienka, že názov Paloňák malo miesto v záhrade tejto budovy, ktoré slúžilo ako ihrisko pre deti z okolia.

Podľa pamätníkov v tomto dome žili chudobnejšie rodiny. Ešte v polovici 20. storočia tam vraj nebola zavedená elektrina.

Budova bola zbúraná v rámci prípravy socialistickej výstavby. Zachovali sa z dnešného pohľadu unikátne fotky z búrania tejto stavby.

Posledná fotografia zachytáva prázdne miesto po zbúranej budove Paloňáku, medzi školou a domom Marekovcov. Hneď za odbočkou smerujúcou na Vinohrádek. Dnes je na mieste uvedených budov bytový dom.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.