Prvý krok k digitalizácii malackej histórie

Pred časom sme písali o smerovaní malackej histórie a o potrebe systematicky sa venovať zachovaniu, spracúvaniu a sprístupňovaniu historických dokumentov. Vďaka BSK sa situácia začala obracať k lepšiemu.

Prvým krokom k zlepšeniu situácie bolo zakúpenie základnej techniky do MCK Malacky – Múzea Michala Tillnera na základe úspešného projektu s názvom DIGITALIZÁCIA HISTORICKÝCH DOKUMENTOV (Výskumné stredisko v MCK Malacky – Múzeu Michala Tillnera)“.
S finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja múzeum v tomto roku kúpilo výkonný počítač a najmä nové skenery. Skener formátu A4 umožňuje skenovať nielen papierové dokumenty, ale aj negatívy väčšieho formátu ako 35 mm. Skener formátu A3 zase umožňuje skenovať väčšie knihy a listiny, čo prispeje k ich ochrane a zachovaniu. Vďaka týmto prístrojom sa digitalizácia posunie dopredu.

Do budúcnosti by bolo potrebné, aby sa zakúpil skener väčšieho formátu na skenovanie máp a kníh formátu presahujúceho A3. Taký skener je však v súčasnosti pre múzeum cenovo nedostupný. Aby výskum a dokumentácia postupovala systematicky, bolo by potrebné prijať ďalších zamestnancov, čo však nie je v súčasných možnostiach MCK Malacky.

Potešujúcou informáciou je, že múzeum sa začína dostávať do povedomia verejnosti. V priebehu roka ho navštívili mnohí Malačania, ktorí obohatili zbierky múzea a prispeli tiež zaujímavými informáciami k spoznávaniu histórie mesta.

V januári 2013 si budú môcť čitatelia v múzeu kúpiť nový zborník príspevkov o histórii Malacky a okolie 5.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.