Súsošie Najsvätejšej Trojice

Na Záhoráckej ulici kúsok od kostola Najsvätejšej Trojice stálo od roku 1900 súsošie znázorňujúce Najsvätejšiu Trojicu, ktorej je kostol zasvätený. Súsošie nechali postaviť Malačania pracujúci v USA. Bolo umiestnené korintskom stĺpe, ktorý stál na štvorbokom podstavci. Okolo neho bola malá ohrada. Čo sa s ním stalo?

Súsošie prežilo zmenu režimu v roku 1918, aj ďalšie zmeny koncom 30. rokov, aj v 40. rokoch 20. storočia. Osudným jej nebolo búranie domov na Záhoráckej ulici, ale budovanie kanalizácie v 60. rokoch.

Budovanie kanalizácie v Malackách sa plánovalo v 50. rokoch. Súsošie stálo v ceste pri budovaní hlavného zberača kanalizácie. Podnik, ktorého budoval kanalizáciu, plánoval súsošie premiestniť. Keďže socha nebola pamiatkovo chránená, mal o jej premiestnení rozhodnúť miestny národný výbor. Ten nemal o sochu záujem a súhlasil s jej odstránením. Nebola preto odstránená odborne a poškodila sa.

Na svoje miesto sa už nevrátila. Istý čas ležala rozobratá v prejazde budovy neďalekej starej fary a potom zmizla. Niektorí tvrdia, že by sa mala nachádzať niekde v Bratislave, alebo v Bernolákove. Kameň tvoriaci spodnú časť podstavca bol odtiahnutý ku kostolu a leží tam dodnes.

V roku 1971 nechali manželia Polákovci, ktorí bývali v dome vedľa kostola, vybudovať nové súsošie Najsvätejšej Trojice, ktoré je pri kostole dodnes. Je umiestnené na menšom stĺpe, položenom na podstavci. Na ňom je napísané: NA ČESŤ A CHVÁLU BOŽIU DALI POSTAVIŤ M. K. POLÁK 1971

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.