Športové spravodajstvo

Chvílovej už chýbajú len štyri centimetre. Valachovič druhý raz v živote stípl pod 9:20. Chvílová prerušuje sľubnú sezónu.

Chvílovej už chýbajú len štyri centimetre

Ďalší osobný rekord a vidina splnenia limitu na majstrovstvá Európy pre juniorku Elišku Chvílovú. Malacká atlétka v sobotu 25. mája navzdory zime a dažďu presvedčivo zvíťazila v skoku do diaľky v 1. českej lige družstiev junioriek, v ktorej oblieka dres Olympu Brno. K vstupnému limitu jej chýbajú už iba 4 cm.

E. Chvílová v aktuálnej sezóne zo zdravotných dôvodov vynecháva trojskok, ktorý sa v posledných rokoch stal jej hlavnou disciplínou. V diaľke sa ale Malačanke darí tiež úspešne. V Břeclavi jej okrem spomínaného pokusu za 596 cm namerali aj ďalšie kvalitné výkony 592, ešte raz 596 a dokonca s miernym prešľapom 598 cm. Vstupný limit na ME Európy juniorov je 6 metrov.

V akcii bola aj druhá malacká juniorka Monika Baňovičová, hoci si ešte v stredu nešťastne zranila zápästie po páde na prekážke. V skoku do diaľky skočila 544 cm, čo jej stačilo na tretiu priečku. Obe pretekárky nastúpili i v trojskoku. E. Chvílová absolvovala iba jeden pokus, aby získala body pre Brno. Napriek výraznému nedošľapu dosiahla 11,70 m. Jej tréningová partnerka M. Baňovičová cítila počas skákania miernu bolesť v päte a dosiahla len 11,84 m (osobný rekord skočila tento rok 12,42 m).

Výsledky (Břeclav, juniorská liga)

Juniorky

Diaľka: 1. Chvílová 596 cm, 3. Baňovičová (obe Olymp Brno) 544 cm.

Trojskok: 1. Opekarová (Olymp Brno) 11,85 m, 2. Baňovičová 11,84, 3. Chvílová 11,70.

/TK AC/

Valachovič druhý raz v živote stípl pod 9:20

Malacký bežec Jakub Valachovič potvrdil uplynulý týždeň pozíciu slovenskej jednotky v disciplíne 3 kilometre steeplechase. Svoj doterajší čas 9:25 min zo začiatku mája prekonal na oboch doterajších podnikoch v Českej republike a priblížil sa i k osobnému rekordu.

V utorok 28. mája sa člen AC Malacky zúčastnil nabitého extraligového behu v českom Turnove. V konkurencii 22 popredných českých a slovenských stípliarov dobehol ôsmy za 9:17,96 min, čo je len štyri sekundy za osobným rekordom z roku 2011. V slovenských tabuľkách si upevnil pozíciu jednotky, druhý Slovák na štarte Tomáš Čelko dosiahol čas 9:33,72 min.

„Hoci nie som ešte v absolútnej forme, behám časy na úrovni osobného rekordu a to ma teší,“ vravel Malačan. O tri dni ho čakal v rámci prvej českej ligy skupiny C, v ktorej behá za Lokomotívu Břeclav, ďalší stípl v Třinci. Na týchto pretekoch síce malacký bežec dobehol za 9:22,8 min, ale získal pre Břeclav víťazstvo. Kredit k jeho výkonu pridáva fakt, že mu tentoraz chýbali rýchlejší súperi a J. Valachovič bežal prakticky sám na čele. „Bolo to psychicky náročnejšie, ale podal som uvoľnenejší výkon ako v Turnove. Dnes som sa cítil unavený, skoro ráno som vstával a veľa som nenaspal. Teraz musím vyladiť formu, verím, že najlepšie výkony zabehnem v lete.“

Výsledky: Memoriál L. Daňka (28. 5.).

3 000 m prekážok: 1. Kocourek (AK Kroměříž) 8:49,75 min, … 8. Valachovič (AC Malacky) 9:17,96 min.

Prvá liga ČR, skupina C, 2. kolo (1. 6.).

3 000 m prekážok: 1. Valachovič (Lokomotíva Břeclav) 9:22,8 min.

/TK AC/

Chvílová prerušuje sľubnú sezónu

Veľkú dávku smoly si vybrala na aktuálnu sezónu malacká skokanka Eliška Chvílová. Začiatkom jari jej lekári diagnostikovali kamene v žlčníku a silné bolesti takmer iste ukončia na čas jej sľubne rozbehnutý rok, v ktorom sa priblížila k limitu na majstrovstvá Európy na štyri centimetre.

Napriek nedobrej diagnóze sa malacká juniorka na pretekoch výborne prezentovala. Tento rok vynechávala na odporúčania lekárov svoju hlavnú disciplínu, trojskok, keďže sa snaží šetriť chrbát. No aj v diaľke sa jej veľmi darilo a vylepšovala si osobné rekordy na počkanie. Zdravotné problémy ju ale predsa dostihli. „Chcela som odložiť operáciu na koniec sezóny, ale posledné preteky v Nitre ma vrátili na zem. Nemohla som dať všetko do výkonu, bolo mi hrozne. Zbohom diaľka, uvidíme sa na jeseň,“ dočasne sa lúči Malačanka nielen so skákaním, ale i šancou dostať sa na európsky šampionát juniorov. Pripomeňme, že svoj doterajší výkon dosiahla v Břeclavi 25. mája, keď skočila 596 cm, len štyri centimetre za vstupným limitom na šampionát.

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.