Rádek

Jedna z najstarších častí Malaciek je medzi Malačanmi označovaná ako Rádek. Je to štvrť, nachádzajúca sa za železničnou traťou severne od zámockého parku. V minulosti tvorili obyvateľstvo najmä pálffyovskí služobníci a tiež remeselníci.

Domy pri hlavnej ceste v roku 2007

Pozrieme sa na pôvod názvu tejto štvrte. Väčšina ľudí si myslí, že názov je odvodený od rovnej línie domov pozdĺž hlavnej cesty. Preto sa približne v polovici 20. storočia začala ako oficiálny názov tejto časti mesta používať spisovná verzia Riadok.

Pohľad na Rádek od železničného priecestia

Miesto, z ktorého vedie jedna cesta do Studienky a druhá do Rohožníka

Podľa inej verzie je názov Rádek odvodený od slova Hrádek, ktoré označovalo starú pálffyovskú budovu, stojacu v tejto štvrti. Táto budova, ktorá stojí oproti Bielej bráne do zámockého parku a v ktorej bývali ubytovaní pálffyovskí služobníci, stojí dodnes. V súčasnosti je rozdelená, časť je v areáli firmy Fytopharma a časť je využívaná ako rodinný dom.

Hrádek

Označenie Hrádek sa nachádza aj na mape z uhorského obdobia.

Neskôr sa z neznámeho dôvodu názov zmenil na Rádek, ktorý v hovorovej podobe pretrváva dodnes. Zaujímavosťou je pohľadnica z uhorského obdobia, kde je ako adresa uvedené práve Rádek.

Zdá sa, že spisovná podoba Riadok nesúvisí s pôvodným označením štvrte a teda nemá žiadne opodstatnenie. Používa sa len v oficiálnych dokumentoch, ľudia ju v bežnom živote prakticky nepoužívajú.

Hlboká ulica v polovici 20. storočia

Hurbanova ulica koncom roka 2010

4 komentárov
  1. Handl
    Handl hovorí:

    Ako starému Ráčanovi mi nedá nepoďakovať za príspevok. Aj keď, dúfam, že raz sa k tejto štvrti Malacké pohľady vrátia ešte oveľa podrobnejšie. Veľmi sa mi páči pohľad od železničného priecestia. Napravo prvý dom by mal byť Gajdár, v tej dobe to bola asi škola? Pravoverní Ráčania síce vždy tvrdili, že Rádek začína až za „Zelinou“, čo je ten horeuvedený Hrádek. A ortodoxní Ráčania považovali pravý Rádek len ten, ktorý začínal až za Kasínom. Moja mama, ktorá bývala oproti terajšiemu Parnasu, vždy hovorila, že pokým sa nevydala za Ráčana /nie ortodoxného, ale pravoverného/, tak by tam nikdy nevkročila. To bol ako keby druhý svet. Na fotke je i Hurbanova ulica, ale tá bola vybudovaná až neskôr a to takým spôsobom, že Ráčania si na konci svojich polí postavili domy pre svoje deti. O Rádku by sa dalo toho popísať veľmi veľa a dufam, že sa raz i popíše.

  2. Martin Macejka
    Martin Macejka hovorí:

    Pisalo sa to Malaczka, citalo Malacka. Ale obcas niekto napisal aj Malacska, Malacka, Malatzka…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.