Uplynulý týždeň v športe 18. – 24. 2.

Pre technické problémy prinášame uplynulé športové udalosti s jednodňovým meškaním. Najdôležitejšie veci, ktoré sa v malackom športe udiali, vám opäť prinesieme formou výsledkov, reportáží, či rozhovorov. Tak, hurá na to!

Atletika

283226-xxs.jpg

Keď sa darí i nedarí

Tak by sa dala pomenovať dvojdňová anabáza atlétov AC Malacky na víkendových (21. a 22. februára)halových majstrovstvách Slovenska dospelých a juniorov v bratislavskej hale Elán. Nielen z okresu Malacky, ale i z celého Záhoria bol malacký oddiel jediným reprezentantom Záhorákov na šampionáte (okrem výškara z Holíča Matúša Bubeníka). Plány a ambície trénerov sa raz podarilo naplniť, inokedy sa rozpadávali ako domček z kariet.
V sobotu to začalo optimisticky, ak nie fantasticky. Šprintérska adeptka na medailu Barbora Šimková sa bezpečne kvalifikovala v behu na 60 metrov do semifinále a napokon i do finále. V ňom bojovala o najcennejší kov, finišovala však druhá, za diaľkarkou Janou Velďákovou. Zaujímavosťou bolo, že B. Šimková mala na „páske“ identický čas 7, 70 sekundy, ako jej konkurentka E. Bršelová z Interu Bratislava. Cieľová kamera však prezradila, že naša reprezentantka bola predsa o malý kúsok (v atletickom slangu „o prsia“) pred Bratislavčankou. Šok vyvolala len trinásťročná žiačka Monika Baňovičová, ktorá v rozbehu vylepšila svoje osobné maximum na 7 sekúnd a 96 stotín. Dlhoročný tréner Slávie UK Bratislava M. Suja nás v cieli opravoval, keď sme povedali, že je to „pekný“ čas. „Je to famózny čas, nie pekný,“ vravel. Monika postúpila do semifinále medzi ženy, kde obsadila celkovú 10 priečku, časom 8, 08 sekundy.

monikaa.jpg

M. Baňovičová opäť vylepšila osobné maximum. Pred žiackym šampionátom 28. februára je v skvelej forme. (Foto: M. Macejka)

V nedeľňajšom finále na 400 metrov potvrdila svoju dominanciu juniorka Alexandra Štuková. V cieli svietila na svetelnej tabuli cifra 55, 63 sekundy. Dobrý signál pred hlavnou sezónou. Jej čas je cenný i z pohľadu, že A. Štuková mala už po 200 metroch evidentný náskok a zvyšok trate si „odtiahla“ prakticky sama. Posledným medailistom bol podľa prognóz Ján Beňa, junior, ktorý mohol atakovať prvú priečku na osemstovke medzi mužmi. Treba dodať, že táto disciplína bola cez víkend veľmi „ochudobnená“, nenastúpili favoriti, ako J. Pelikán alebo olympionik J. Repčík. Z tohto pohľadu mal J. Beňa všetko v rukách a konkurovať mu mohol len Nitran D. Páleník. Beh ukázal, že naopak, náš pretekár aspoň skúsil konkurovať Páleníkovi. V závere mal Beňov súper viac síl a získal zlato. J. Beňa bral aspoň striebro z juniorskej i seniorskej kategórie. Bol však sklamaný, výsledný čas 1:59, 30 minúty je o osem sekúnd horší, ako hodnota jeho osobného rekordu.

sandra-1a.jpg

Jediná zlatá medailistka našej výpravy – A. Štuková. Vyhrala medzi ženami i juniorkami. (Foto: M. Macejka)

V behu na 200 metrov mala byť B. Šimková jasnou favoritkou na zisk zlatej medaily. V rozbehu však na moment „prekročila“ svoju vyhradenú dráhu, čo je podľa pravidiel zakázané. Nasledovala diskvalifikácia a sklamanie. Nebolo posledné. Hlavným cieľom žiakov a dorastencov na majstrovstvách dospelých malo byť najmä zlepšovanie vlastných osobných rekordov. Z tohto pohľadu to boli (okrem M. Baňovičovej) mimoriadne nevydarené majstrovstvá. Žiacka skokanka do diaľky Claudia Hladíková „hviezdila“ pred dvomi týždňami na šampionáte dorastu. Po hodoch býva bolenie brucha – Claudia v kvalifikácii diaľkarskej súťaže tri razy prešliapla a napokon nebola ani kvalifikovaná. Znamenalo to ďalšie veľké sklamanie, hoci jej vrchol príde na majstrovstvách SR žiakov v sobotu 28. februára. Najvyťaženejšou zástupkyňou výpravy bola dorastenka Veronika Harculová – štartovala v behoch na 60 m, trojskoku i v diaľke. Ani v jednej z disciplín však neprekonala svoj „osobák“ a jej výkon zaváňal sklamaním a fraškou. Dorastenec Martin Koch mal jednoznačnú ambíciu bežať štvorstovku pod 52 sekúnd, bolo z toho 53, 27 a ďalšie sklamanie. Žiačka Eliška Chvílová bola „po chorobe“ a z tohto pohľadu sa od nej nedali očakávať skvelé časy. Náladu trénerom a fanúšikom vylepšila len Monika Baňovičová spomínaným časom v behu na 60 metrov a taktiež výkonom na dvojstovke, kde dokonca siahala po bronzovej medaily v ťažkej konkurencii skúsenejších junioriek.
Nasledujúcu sobotu 28. februára prichádza vrchol halovej sezóny pre žiakov AC. Predstavitelia klubu sa hrdia prácou s mládežou a z tohto pohľadu sa očakáva úspešný šampionát.

Medailová bilancia AC Malacky na MSR juniorov a dospelých

Dospelí

Zlato 1 (Štuková – 400 m)
Striebro 2 (Šimková – 60 m, Beňa – 800 m)
Bronz 0

Juniori

Zlato 1 (Štuková – 400 m)
Striebro 1 (Beňa – 800 m)
Bronz 0

***
V. Handl: Diskvalifikácia Šimkovej nemala platiť!

Keď rozhodcovia diskvalifikovali adeptku číslo 1 na zlatú medailu v behu na 200 metrov, nepostupovali podľa presných pravidiel. Myslí si to tréner a predseda AC Malacky Vladimír Handl. „Rozhodcovia sú povinní označiť miesto, v ktorom pretekárka prekročila vymedzenú dráhu, bezprostredne po dobehu. A nie vtedy, keď skončia všetky rozbehy.“ Z tohto pohľadu je teda diskvalifikácia malackej pretekárky prakticky neplatná. Tréner B. Šimkovej Petr Filip podal po verdikte rozhodcov protest, ale ten nič nezmenil na tom, že vo finále naša favoritka chýbala. „Často počuť, že atletika je spravodlivý šport, v ktorom rozhodcovia majú malú šancu ovplyvniť dej. Presvedčili sme sa, že to nie je až taká pravda,“ tvrdí V. Handl.

Basketbal

263453-xxs.jpg

1. liga kadetov

21. 2. Lokomotíva Sereď – Strojár Malacky 49 : 108 (11 : 30, 27 : 61, 41 : 79, 49 : 108)
Zostava a body: Pištelák 38, Repka 21, Kurák 18, Hummler 14, Murín 3(1),
Falath 14, Uher

22. 2. Basketbal Levice – Strojár Malacky 70 : 61 (28 : 16, 35 : 37, 47 : 51, 70 : 61)
Zostava a body: Pištelák 16, Kurák 22, Hummler 8, Murín 8(1),Falath 3(1), Uher 4

Florbal

84831-xxs.jpg

Stars si vybrali nováčikovskú daň

Sezóna 2008/2009 florbalovej VIE Extraligy mužov je pre hráčov Stars Malacky už minulosťou. Nováčik si vybral najtvrdšiu daň za neskúsenosť – vypadol späť do druhej najvyššej súťaže. Vyspovedali sme prezidenta florbalového oddielu Stars Malacky (a zároveň hráča) DUŠANA JANOTU. Bavili sme sa o uplynulom ročníku, o samotnom klube i o víziách do blízkej budúcnosti.

Dokázali ste v priebehu súťaže niekoho zdolať?
Vyhrali sme dva razy, raz doma s Lidom Bratislava a raz so Žilinou, taktiež v domácom zápase.

Nezvládli ste dva posledné, „existenčné“ stretnutia…

Rozhodujúci zápas bol najmä v sobotu s Lidom v Bratislave. Ale prehrali sme 5:8 a bolo vymaľované. Potom sme ešte podľahli Petržalke 9:11 a bolo jasné, že vypadávame.

Ako hodnotíte to jednoročné extraligové účinkovanie?

My sme nemali veľké oči, chceli sme sa v súťaži udržať. Možno to vyznie paradoxne, ale ten rok hodnotím pozitívne. Veľa sme sa naučili, pričuchli sme si k extraligovým bojom, spoznali sme súperov. Navyše ako tím sme počas celej sezóny dobre vychádzali, spolupracovali. Na naše zápasy chodilo množstvo divákov, bola dobrá atmosféra. Škoda len, že sme extraligu v Malackách nezachránili.

02.jpg

Tak možno opäť o rok. (Foto: archív Stars Malacky)

V čom boli súperi lepší od vás?

V podstatných herných činnostiach, pristupovaní hráčov, premieňaní šancí. To sú najzákladnejšie veci, ktoré musíme zlepšiť, ak chceme mužstvám v extralige v budúcnosti konkurovať.

Florbal začala vysielať Trojka Slovenskej televízie, čo je športový kanál. Mohli sme vidieť hrať vás pred kamerami?

Nie – ak už Trojka vysielala niektoré extraligové stretnutia, tak vždy také, kde proti sebe nastupovali družstvá na čelných pozíciách.

Padáte do druhej najvyššej súťaže – v nej by ste sa mali stretnúť s ďalším malackým klubom – IBK a taktiež s Gajarmi…

Nie je isté, či s oboma družstvami. Ako tak pozerám – IBK je momentálne posledný a Gajary sú predposledné. Vyzerá to, že tieto dva kluby sa pobijú o zotrvanie v druhej lige.

Bude sa florbal vyvíjať na Slovensku?

Určite! Florbal je dynamicky rozvíjajúci sa šport a významne rastie na popularite.

Aká je úroveň slovenskej extraligy v porovnaní s extraligami susedných štátov, napr. Českej republiky?

Slovenská extraliga je kvalitatívne na úrovni prvej alebo druhej českej ligy. Ich extralige sa nemôže rovnať.

Čo klub? Rozmýšľa sa v Stars už i o takých veciach, ako sú prestupy hráčov alebo nákup hráčov z iných mužstiev?

V našom klube nie. Dosiaľ sme siahli len po niektorých hráčoch z IBK Malacky, ktorí u nás hosťovali. Ako som spomínal, partia v Stars je dobrá a všetci ten florbal hráme zo zanietenia. A úprimne povedané, ja by som bol rád, ak by v klube hrali len Malačania alebo Záhoráci.

V poslednom období je populárnou témou v Malackách práca s mládežou. Stars je známy najmä svojím účinkovaním v extralige – máte však i mládežnícke družstvá?

Venujeme sa mládeži a dorastu. Dorastenci hrajú Bratislavskú dorasteneckú ligu, majú za sebou šesť stretnutí s bilanciou tri prehry a tri víťazstvá.

Aké máte vy, ako prezident, florbalové ambície do budúcnosti?

Istotne rozvíjať tento šport čo najviac a neustále sa zlepšovať. Viem, že teraz, keď sme vypadli z extraligy, môžu tie slová vyznieť komicky, ale vravel som, že skúsenosti, ktoré sme dosiahli, sú na nezaplatenie. Mojím hlavným cieľom je to, aby názov Stars bol verný svojmu názvu a aby sa dostal do povedomia širokej verejnosti. Klub existuje dva roky a už má extraligovú skúsenosť, tento fakt hodnotím veľmi pozitívne. Do extraligy sa rozhodne chceme veľmi skoro vrátiť – pokúsime sa už v nasledujúcej sezóne, ktorá štartuje v septembri.

Volejbal

365738-xxs.jpg

Malačania mieria do play off

Volejbalisti Strojára Malacky budú hrať play off slovenskej extraligy. Rozhodol o tom sobotňajší zápas (28. februára) so Zvolenom v hale Malina. Strojárom stačil na istotu jeden vyhraný set. To sa stalo hneď v úvode prvého dejstva, Malacky získali set po dramatickej koncovke. V ďalšej fáze stretnutia však dominovali hostia. Zvolen si po víťazstve 3:1 v Malackách zaistil piatu priečku. Malačania by mohli v play off nastúpiť ešte zo siedmeho miesta, museli by však zvíťaziť v poslednom extraligovom zápase vo Svidníku 28. februára a Púchov by musel podľahnúť Zvolenu. Play off štartuje 7. marca, meno súpera do vyraďovacej fázy sa dozvedia Malačania na budúci týždeň.

9.kolo nadstavby o 5.-10.miesto, 21. február

Strojár Malacky – Lokomotíva Zvolen 1:3 (24,-17,-24,-21)
112 minút, rozhodovali Bajči a Viktoríni-Lisá, 100 divákov
Strojár: Holka 3, Petrovič 12, Vašíček 6, Šmahel 9, Janík 12,5, Kobza 12,5, libero Podhorný (Šamulka)
Tréner: Boris Sládeček

Ďalší program:

Sobota 28.2. Svidník – Malacky
Sobota 7.3. 1.zápas 1.kola play off
Streda 11.3. 2.zápas 1.kola play off (19:00 v ŠH Malina)

zdroj: Týždenník Kontakt

1 odpovedať
  1. nikol
    nikol hovorí:

    myslim si ze filli hummler je vyborny basketbalista mali by ste s nim urobit nejaky rozhovor..a potom sa is pozriet na jeho zapas je uzasny proste je to nuber..1 :D..

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.