Cyklistika v Malackách

Malacky sú rovinaté mesto s jediným „vyvýšeným“ bodom – diaľničným privádzačom – nadjazdom nad železnicou. Ležia uprostred nížiny a podnebie máme mierne. Svojimi geografickými danosťami sú teda priam predurčené na cyklistiku. Ako je tento potenciál využitý?

Milan Valachovič pred časom poukázal vo svojom článku na neradostnú situáciu v tejto oblasti v Malackách. Pod textom prebehla diskusia so súhlasnými reakciami, z nich jedna aj z radov MÚ. Jedno je jasné – hlas cyklistov musí zaznieť hlasnejšie, najlepšie v nejakej organizovanej podobe.

Pre začiatok by možno stačilo darovať primátorovi bicykel na dochádzanie do práce… Príklady z iných miest ako sú Břeclav, rakúske mestečká alebo nebodaj BeNeLux (Gent) totiž zatiaľ netiahnu, ba ani nehýbu kompetentných ku koncepčnému riešeniu. A tak symbolom prístupu mesta k cyklistom zostáva aj naďalej tento obrázok:

Koľko by stálo odstránenie elektrickej zásuvky zo stredu „cyklochodníka“ a oprava chýbajúcich 25 dlažobných kociek? Podľa záverečného účtu mesta za rok 2008 by peniaze na užitočné rozvojové projekty nemali byť problém, mesto hospodárilo s prebytkom a prebytok je plánovaný aj na rok 2009. Avšak, kde nie je vôľa, tam nie je ani cyklocesta.

V Malackách sa teda cyklistike veľmi nedarí. Cestovať na bicykli do práce, školy, alebo za relaxom, to sa môže vypomstiť na zdraví, alebo technike. Buď zlomíte v diere ráfik alebo chytíte defekt na krajnici (zametanie zimných posypov má nielen estetickú hodnotu, ale asi v iných mestách)… O parkovaní bicyklov na bezpečnom mieste ani nehovoriac.

Ešteže sa dá na bicykli vyraziť za tabule mesta! Niežeby sa hneď začínali cyklocesty, ale aj na takej ceste na Pernek, Studienku alebo Jakubov sa dá výborne oddýchnuť. A cyklocesty na Záhorí existujú! V nasledujúcich týždňoch prinesieme niekoľko tipov, ako využiť pekné letné počasie na cyklorelax v okolí Malaciek.

2 komentárov
  1. Anonym
    Anonym hovorí:

    Dúfam, že tie nasledujúce týždňe neprídu neskoro. Je totiž najvyžší čas začať s cykloturistikou. Takže von s tými niekoľkými typmi. Už včera bolo skoro neskoro!

  2. Milan Hollý
    Milan Hollý hovorí:

    No konečne rozumný názor na tému cyklo. No v Malackách mate aspoň toto. A u nás v Holíči. Nič. A stačilo by sa pozrieť len na Slovácko. No čakám na tipy.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.