Skončila divadelná sezóna, nech žije divadelná sezóna!

Len pred pár týždňami sme sa s našimi hercami lúčili s prianím pohodových prázdnin a už sme opäť späť.  Uvidíme, čo nám prinesie sezóna 2018/2019, ale každopádne tá ostatná bola skvelá.

Po nomináciách a prevzatí ocenenia Zlatý gunár na Kremnických gagoch sme v septembri 2017 začínali zhurta. Prijali sme ponuku na spoluprácu s cirkevkou v Malackách a pripravili sme slávnostnú akadémiu.

Foto: archív ŠM DNH

Súbežne sme pracovali na festivalovom pásme troch predstavení Mini ale maxi a na výstave fotografií Mišky Havrilla, ktorá nás so svojim objektívom sprevádza už roky. Pokračovali sme ďalšou debatou CHILL OUT  a už v novembri sme vystúpili na festivale Noc divadiel. Našich najmenších hercov ste mohli vidieť aj na Adventných Malackách.

V druhej polovici sme sa začali venovať prednesom a s predstavením Opletanček sme začali náročnú postupovú súťaž. Záverom sezóny sme mohli skonštatovať nebývalý úspech Natálky Glembusovej a Adama Alberta s Opletančekom, umiestnili sa v Zlatom pásme na najvyššej prehliadke detských divadiel Zlatá priadka v Šali a získali sme aj ocenenie za najlepší scenár.

Štúdio mladých Divadla na hambálku

Opletanček. (Foto: Miška Havrilla)

Naši prednesári boli za jednu liaheň opäť v najväčšom počte na Hviezdoslavovom Kubíne. Až na Kubín postúpili: Adam Albert, Karolína Králová, Stella Stupňanová a Jozef Klučár. Na záver sezóny nás mimoriadne potešilo pozvanie na Scénickú žatvu 2018, kde sme vystúpili pred pár dňami a opäť sme si získali srdcia divákov.

Počas roka sme vystupovali v materských škôlkach so Zlatou rybkou, s predstavením Kapitán Budzogáň i s Opletančekom. Taktiež sme sa predstavili na podujatí Deň rodiny a Malacký piknik.

Pokračovali sme aj v organizovaní debát s inšpiratívnymi hosťami. Počas trvania projektu prijali pozvanie: Koloman Bagala, Iveta Radičová, Robert Roth, Gabo Trojčák,  Milan Žitný, Patrik Herman, Juraj Kalina, GOGO, Emília Vášáryová, Magda Vášáryová, Milan Kňažko, Richard Lintner, SAJFA a BEKIM.

Foto: Miška Havrilla

V debatách budeme pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, prezradíme, že už na festivale Zejdeme sa na Hambálku privítame Braňa Deáka a Tobiasa Krála.

Tešia nás pozvania partnerských súborov, vystúpili sme v Senci a pozvanie prišlo i z Martina. Pozvanie sme dostali aj od organizátorov festivalu nového kabaretu a pouličného divadla  Amplión, Banská Štiavnica. Reprezentovať nás bude Mirka Siváková už v septembri 2018.

Zároveň odchádza Denis Farkaš. V rámci doktorantského štúdia na Vysokej škole múzických umení, na fakulte Divadelný manažment, bol úspešne prijatý na ročný študijný pobyt vo Francúzsku – čo nás teší, ale bude nám chýbať. Naša Barbora Bezáková úspešne ukončila štúdium herectva na JAMU v Brne a má svoje prvé angažmá. Mali sme možnosť vidieť Barborkine ročníkové predstavenia a boli sme na ňu pyšní. Naše decká sú životaschopné a s radosťou sledujeme ich profesionálne cesty.

V súčasnosti už pripravujeme nové predstavenie. Už sa nemôžeme dočkať, kedy dáme svetu na známosť – čo, prečo a ako, ale môžem len prezradiť to, že moji blízki: Jakub Lepiš, Richard Ribanszky (čo by vyslúžilci ŠM DNH) sa objavia na javisku tiež. A to je tak trocha aj dojímavé.

Ďakujeme za divácku priazeň, za podporu partnerov a tešíme sa na nové výzvy, nápady, hľadania v prichádzajúcej sezóne 2018 / 2019.

Beina Reifová
Režisérka detského divadla a Štúdia mladých Divadla na Hambálku

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.