Malacká hudobná jar oslávi 55 rokov

Vyše polstoročia sa v Malackách organizuje podujatie Malacká hudobná jar (MHJ) plné zaujímavých kapiel, tento rok už 55. ročník. Hlavný aj sprievodný program bude prebiehať od 24. marca do 17. apríla.

1. koncert – AC+

Festival rozbehne 24. marca (nedeľa) o 16.00 h v Kultúrním domečku známa malacká kapela AC+.

Skupinu založili spevák Juraj Ďuri Trebuľa a gitarista Vlado Johny Novák v roku 1982 s pôvodným názvom Termix. Názov na AC+ si kapela zmenila až o dva roky neskôr (1984). V tom istom roku sa tiež dostavil prvý významný úspech s pesničkami Pacient a Roleta (ocenenie na Hudobnom festivale mladých v Bojniciach).

Ich pravdepodobne najväčším hitom je pieseň Klára (Na ulici stála, volala sa Klára…) z roku 1986. Jej pôvodnú verziu rádia nikdy neodohrali, ale aj napriek tomu videoklip trikrát zvíťazil vo vtedy veľmi populárnej televíznej hudobnej hitparáde 5xP. V roku 1991 kapela vydala svoj prvý album s názvom Nemusíš sa tieňov báť. Počas desiatok rokov na scéne sa síce členovia kapely pomenili, ale na tomto ročníku MHJ ich máte možnosť vidieť v pôvodnom aj novšom zložení.

2. koncert – Aimée Allen Quartet

O týždeň neskôr (31. marca o 16.00 h) do malackého kina zavíta Aimée Allen Quartet. Speváčka Aimée Allen pochádza z USA a jej súčasný repertoár tvorí výber jazzových štandardov z „veľkého amerického spevníka“ (great american song book), brazílska bossa nova a tiež lyrické piesne po francúzsky. Skupina má medzinárodné zloženie. Členovia pochádzajú nielen zo Spojených štátov amerických, ale aj z Nemecka a Českej republiky.

3. koncert – Katedrálny zbor sv. Martina

V predveľkonočnom období (7. apríla o 16.00 h) sa kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie rozoznie hudbou Katedrálneho zboru sv. Martina z Bratislavy. Zbor vznikol v roku 2011 za účelom obnovenia viac ako 600-ročnej tradície liturgického spevu a hudby v Dóme sv. Martina v Bratislave. Tam pravidelne účinkuje na bohoslužbách a iných slávnostných príležitostiach. Repertoár zboru je zameraný čisto na sakrálnu tvorbu, keďže ich prioritou je vystupovanie na sv. omšiach. Dirigentom je Ján Miškovič a stálym organistom Daniel Gabčo.

4. koncert – Sax & Crime

Hosť z Rakúska, Harald Kräuter, Thomas Vigl a ich projekt Sax & Crime, sa Vám predstavia 18. apríla o 19.00 h v Kultúrním domečku. Sax & Crime je založený na fúzii neuveriteľného koncertného nasadenia, rapu, jazzu, reggae, funky, kabaretu, paródie pop-kultúrnych ikon a asi desiatich ďalších žánrov a štýlov. Ich originalita spočíva v sebairónii, búraní všetkých umelých bariér a predsudkov.

Sprievodné podujatia

Okrem hlavného programu Vás pozývame aj na sprievodné podujatia.

Výtvarné muzicírovanie – Detský tvorivý ateliér pre školské kluby a družiny sa uskutoční 19. marca a 16. apríla o 14.00 h v budove Mestského centra kultúry (MCK).

Prechádzka melódiami našej mladosti s Libušou Kerakovou v sprievode klaviristu Miloslava Khuna sa bude konať 13. apríla o 16.00 h v galérii MCK.

Domček, domček, kto v tebe býva… Hudobno-divadelné predstavenie divadla Rozprávkovo je pre deti pripravené 14. apríla o 17.00 v Kultúrním domečku v rámci Rozprávkovej nedele.

Hudobný koncert žiakov a učiteľov Základnej umeleckej školy v Malackách sa odohrá v pondelok, 15. apríla, o 18.00 h v Kultúrním domečku.

Predpredaj vstupeniek na všetky podujatia MHJ začína 1. marca v Kultúrním domečku (pokladňa je otvorená vždy hodinu pred akýmkoľvek podujatím) alebo online na www.mckmalacky.sk.

Patrícia Arpášová

55. Malacká hudobná jar 2019
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.