Ocenenie „kultúrno-osvetový pracovník roka“ Beine Reifovej do Štúdia mladých DNH

Vo štvrtok, 26.10.2017 si v priestoroch Domu kultúry Zrkadlový háj v bratislavskej Petržalke prevzali nominovaní kandidáti z rúk predsedu Bratislavského samosprávneho kraja ocenenie „Kultúrno-osvetový pracovník roka“. Medzi ocenené osobnosti patrí aj Beina Reifová, lektorka a režisérka Štúdia mladých Divadla na Hambálku.

Kultúrno-osvetový pracovník roka – kto ťa ocenil a čo si na tebe cenil?

Na uvedené ocenenie vás môžu navrhnúť mestá, mestské centrá kultúry a občianske združenia, ak si cenia vašu prácu v oblasti kultúry a osvety. Mňa konkrétne nominovalo Malokarpatské osvetové stredisko na základe výsledkov, ktorými sa dlhodobo prezentujeme. Ocenenie vnímam preto nie ako osobný úspech, ale ako výsledok Štúdia mladých Divadla na Hambálku. Práve preto odzneli pri mojej nominácii mená: Barbora Vajglová, Barbora Bezáková, Jozef Klučár a samozrejme Denis Farkaš – sú to skvelí recitátori, ktorí sa pravidelne zúčastňujú prehliadok recitátorov na Hviezdoslavovom Kubíne. Sú to predstavenia Milosrdný čas a Nuda, s ktorými sme sa prebojovali až do najvyšších celoštátnych prehliadok v Tisovci a v Šali. Je to ocenenie Zlatý gunár pre Denisa Farkaša a nominácia na objav roka pre diskusnú platformu Chill Out by ŠM DNH na medzinárodnom festivale humoru a satiry Kremnické gagy 2017. Je to partia skvelých ľudí Štúdia mladých DNH, sú to moje pravé ruky a asistenti Jakub Lepiš, Denis Farkaš, Mirka Siváková, Richard Ribanzsky a Stella Stupňanová. Sú to partneri našich projektov: AutoSave, s.r.o., Rasťo Král, Rado Glembus Mystery Sound, Stano Bellan, Malacké pohľady, Miška Havrilla a Rozália Habová.

Aké si mala pocity pri preberaní ocenenia?

Pri slávnostnom odovzdávaní bol so mnou môj syn a moja svokra, pretože práve v takýchto chvíľach sme vďační za zázemie. Človek sa aj pýta, či je to práve on, kto tu má sedieť. Poznám totiž v Malackách veľa ľudí – osobností, ktoré sa venujú umeniu, kultúre a mám pred nimi úctu a rešpekt. Bolo mi aj ľúto, že tam so mnou nie je takmer  60 deciek zo Štúdia mladých. Potešilo ma, že ocenenie preberám od človeka, ktorý podporil jedinečný projekt „Cvernovka – nezávislé kreatívne centrum.“ Čiže pocity som mala zmiešané.

Vnímaš ocenenie ako záväzok?

Ale to nie… V tejto divadelnej sezóne už máme za sebou tri premiéry a jednu vernisáž a ďalšie tri predstavenia máme rozpracované. Opäť sa mi dostali do rúk skvelé knihy, kde som našla zaujímavé prednesové texty. Opäť mám za sebou niekoľko stretnutí a debát s priateľmi, s ktorými radi v divadle spolupracujeme, ktorí nás vedú, aj „strážia“. Pripravujeme nový scenár so Stanom Bellanom a Martinom Macejkom, ktorý bude venovaný Firštke – Margite Pálffyovej, na čo sa veľmi teším. Počas sviatku divadelníkov, 18. novembra – Noc divadiel, odohráme predstavenia pre deti a chystáme aj jedno prekvapenie. Vystúpime v programe Adventných Malaciek a v decembri, v rámci diskusnej platformy Chill Out, nás čaká mimoriadna udalosť – pozvanie prijala pani Emília Vášáryová.

Čiže ideme v štandardnom režime, v ktorom by sme išli bez ohľadu na ocenenie. Určite nás to však potešilo, ale nie je to našim cieľom.

Čo je teda vašim cieľom?

Nenazvala by som to cieľom, jednoducho nás to baví. Baví nás to, tešíme sa na seba, decká majú medzi sebou pekné vzťahy. Spoločne objavujeme, inšpirujeme sa, veľa sa nasmejeme, ale občas sa aj natrápime. Mám skvelé decká, skvelých rodičov a skvelých priateľov.

Ďakujeme za rozhovor

Denis Farkaš

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.