Ad – Pálffyovská alej v Malackách

Pálffyovská alej bola predmetom niekoľkých článkov Malackých pohľadov. Podrobnejšie sme o nej písali v roku 2018, v nasledujúcom roku sme sa venovali platanom, ktoré uzatvárajú alej pri budove kaštieľa. Nedávno zverejnili mestské médiá článok o zlom stave najstarších platanov pri vstupe do zámockého parku. A minulý týždeň spadla lipa neďaleko pošty.

Choré platany v aleji v zámockom parku

Spomenutý článok o platanoch informuje o obrovských stromoch pri Zámockej vinárni (na pravej strane v smere k budove kaštieľa), ktoré sa na prvý pohľad javia ako zdravé. V skutočnosti sú napadnuté drevokaznými hubami, majú ďalšie problémy a sú preťažené. Odborníci odporučili platan, ktorý je bližšie k vinárni, vyrúbať.

Mesto chce oba stromy zachrániť. Prvým krokom bude odľahčenie stromov a pravidelná kontrola. Až potom sa ukáže, či sú oba stromy bezpečné.

Pálffyovská alej v zámockom parku v Malackách
Štyri platany v aleji zámockého parku v Malackách. Dva krajné (z tohto pohľadu) posudzovali oborníci, ten vľavo odporučili vyrúbať.
(Foto Martin Macejka)

Alej prišla o jeden strom

V polovici mája spadol iný strom v zámockej aleji – lipa na Zámockej ulici. Nespadla do aleje, ale na opačnú stranu, na súkromný pozemok. Našťastie sa zdá, že väčšie škody nespôsobila.

Zámocká ulica v Malackách, 2008
Pálffyovská alej na Zámockej ulici. Fotografia je z roku 2008. Stredný strom na fotografii už nestojí.
(Foto Martin Macejka)
Časť aleje v roku 2011
Pohľad na časť aleje z inej strany. Fotografia z roku 2011 zachytáva rovnaké tri stromy, z ktorých stredný padol na jar 2020. Vpravo od neho bol vysadený mladý pagaštan, ktorý je na fotografii vidieť.
(Foto Martin Macejka)
Pálffyovská alej, časť na Zámockej ulici v Malackách, 2020
Časť aleje v súčasnosti. Tretí zľava je spadnutý strom. (Foto Martin Macejka)

Pri zbežnom pohľade je vidieť, že strom bol bútľavý, hoci navonok pôsobil ako zdravý. Značne oslabený kmeň neudržal prílišnú záťaž a vietor ho na úrovni terénu zlomil; korene zostali v zemi.

Spadnutý pagaštan
Strom spadol do záhrady susediacej s alejou. (Foto Martin Macejka)
Spadnutý pagaštan
Detailný pohľad na kmeň spadnutého stromu. Letokruhy by sme hľadali márne.
(Foto Martin Macejka)

V súčasnosti rastie na tejto ulici niekoľko vzrastlých pagaštanov. Ich vek si netrúfame odhadnúť, ale podľa spomienok pamätníkov majú minimálne 70 rokov. Predpokladáme, že po odbornom zhodnotení týchto stromov príde k ich odľahčeniu – podobne, ako sa to plánuje pri platanoch. Snáď sa ich podarí zachrániť – podobne ako sa zachránila pred pár rokmi napríklad vŕba v parčíku pri športovej hale Malina.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.