Dožinky v divadle Falangír

Leto je nenávratne za nami a divadelníci, netradične, ďakujú za úrodu. Netradične preto, lebo pre divadlá by mala začať sezóna práve v týchto dňoch. O zmenách, výzvach, ale i možnostiach píše režisérka divadla FALANGÍR Beina Reifová.

Leto v divadle Falangír

Leto bolo mimoriadne náročné ale i prajné. Od júna sme si obsadili a zosúladili kalendáre. Začali sme spoločným divadelným workshopom, na ktorom sme tvorili línie nového predstavenia Išel Macek. Možnosť tvoriť sme mali najmä vďaka podpore autorského tímu (Stano Bellan, Rózi Habová, Fredy Swan, Rasťo Král, Beina Reifová) a našim dlhodobým partnerom, spoločnosti AutoSave, Malackým pohľadom, ale i v spolupráci so Sološnickým divadlom.

Divadlo Falangír: Išel Macek
Z predstavenia Išel Macek. Foto Roman Zatlukal, MOS

Zásadným momentom však bola úspešnosť pri podávaní projektov. S finančnou podporou z Fondu na podporu umenia, s dotáciou mesta Malacky pre oblasť kultúry, s podporou z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy a s podporou Nadácie ZSE sme boli schopní zrealizovať nové predstavenie, odohrať ho na viacerých podujatiach a postúpiť s ním aj na najvyššiu celoštátnu súťažnú prehliadku neprofesionálnych divadiel Belopotockého Mikuláš 2021. Tešíme sa z mimoriadneho úspechu, ale sme zároveň vďační za uvedenú podporu, je pre nás viac menej bytostná a v zásadnej miere ovplyvňuje našu existenciu.

Aj počas obmedzení sme dokázali fungovať tak, aby sme sa pripravili aj na prednesové súťaže a na Hviezdoslavov Kubín postúpili až traja recitátori: Kristína Reifová, Samuel Vrlák a Denis Farkaš. V postupových kolách sme úspešne reprezentovali v každej kategórii. 

Divadlo Falangír: Červená čiapočka
Z predstavenia Červená čiapočka, foto FALANGÍR

Odohrali sme predstavenie pre materské škôlky Červená čiapočka v obsadení Katka Bódi, Katka Bašková, Michal Beňka a Marek Sivák. Marek sa pripravoval aj na súťažnú prehliadku Bratislavské metamorfózy 2021 s divadlom jedného herca, ale ochorenie nám skrížilo plány. 

Poslednou výzvou bolo pre nás divadelné spracovanie poetickej predlohy Telo mlieka, s ktorým sme postúpili na Hviezdoslavov Kubín. Postup bol pre nás rozpačitý najmä preto, že sme pre ochorenia nevedeli ponúknuť prestavenie v pripravovanej kvalite. Každopádne, celé zoskupenie Stella Stupňanová, Karin Makytová, Táňa Šteffeková, Samuel Vrlák, Sveťo Mladý, Tomáš Kovarovič, Matej a Neo Bumbera a špeciálne Kristína Reifová, Denis Farkaš a Matúš Klas sa pokúsili prvýkrát o poetické divadlo, ktoré si budeme môcť pozrieť na podujatí Noc divadiel 2021.

Milenials, foto Falangír

Paralelne vychádzali podcasty Milenials, ktoré tvoria naši herci „vo výslužbe“, ktorí študujú alebo pôsobia v zahraničí, na akademickej pôde alebo v medzinárodných korporátoch. Epizódy sú skutočne zaujímavé a s veľkým záujmom, ale i potešením ich sledujem. Projekt v slovenskej a anglickej verzii realizuje Denis Farkaš spolu s Karolínou a Kristínou Reifovou, so Sárou Stupňanovou a Mirkou Sivákovou a s Denisom Šatanom.

September bol mesiacom, v ktorom sa stretli termíny a prehliadky, ktoré boli v bežnom režime v polročnom časovom rozsahu. V októbri by sme mali cestovať na celoštátnu prehliadku Hviezdoslavov Kubín 2021 do Dolného Kubína a odohrať predstavenie Išel Macek v okolitých dedinách. Zároveň nastupujeme do tvorivého skúškového obdobia v štyroch vekových skupinách v týždňových intervaloch.

Kaki, divadlo Falangír
Milenials, foto Falangír

Tak by sme mohli v krátkosti zrekapitulovať posledné tri mesiace. 

Poďakovanie

Krátky prehľad by ale nebol úplný, ak by som nespomenula láskavosť momentov spolunažívania Mackovej rodiny, v pekných vzťahoch Mackovcov – Škrhovcov ku svojim divadelným deťom nielen v divadle, ale i pri chutných posedeniach, na ktoré Škrhovci deti pozvali. Nechýbali dobroty a tradične sme sa aj dobre zabávali. S Fredym Swanom, s naším hosťujúcim tútorom, sme to potiahli nielen pri prednesových konzultáciách, ale spoločne sme prvýkrát režírovali, za čo som veľmi vďačná.

Divadlo Falangír: Telo mlieka
Z predstavenia Telo mlieka. Foto Roman Zatlukal, MOS

Dojímavé ďakujeme sme adresovali aj pani Alenke Gajarskej, ktorá nám nezištne ušila dvanásť kostýmov. Výtvarne sa na kostýmoch podieľala Rózi Habová a musím prezradiť, že ich mal možnosť vidieť kostýmový výtvarník Peter Čanecký, ktorý pôsobí aj v „národnom“ a výtvarné uchopenie našej Rózi sa mu veľmi páčilo.

Prvýkrát sme mali možnosť konzultovať aj s profíkmi Mgr. art. Máriou Kecskesovou a s Mgr. art. Romanom Anderlem vďaka Denisovi Farkašovi, ktorý ako pedagóg VŠMU spoluprácu s kolegami sprostredkoval. Bolo to pre mňa mimoriadne inšpiratívne. Opäť sme sa mohli oprieť o Máriu Marekovú a Petra Holenku pri návrhoch a realizácii printov. Rasťo Král nám zhudobnil krásne texty piesní Stana Bellana, mladým vytvoril zvučky na podcast ale podržal aj pri predstavení Telo mlieka. Nič z tohto by nám však nebolo platné, keby Stano Bellan opäť nenapísal krásny scenár, ktorého láskavá múdrosť a jadrný záhorácky humor bude prinášať jedinečný divácky zážitok.

Zdá sa, že máme za sebou ďalšiu sezónu a pred sebou neistých pár mesiacov. Čokoľvek je pred nami neisté a otvorené vnímam pri pocite prítomnosti spomínaných blízkych ľudí, partnerov  a podporovateľov, ako príležitosť. Ďakujeme.

Divadlo Falangír: Telo mlieka
Z predstavenia Telo mlieka. Foto Roman Zatlukal, MOS
Falangír - sponzori
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.