Zborník Malacky a okolie 15

Vyšiel zborník Malacky a okolie 15

MCK Malacky – Múzeum Michala Tillnera vydalo nový zborník Malacky a okolie 15 zameraný na históriu regiónu. Zborník, ktorého editorom je Mgr. Pavol Vrablec, PhD., je zostavený z dvanástich odborných textov doplnených obrázkami. Rozsah je 176 strán formátu A5. Zborník nie je monotematický, hoci viacero príspevkov sa viaže na rod Pálffyovcov. Tento rod získal do dedičnej držby Plavecké panstvo vrátane Malaciek presne pred 400 rokmi.

„Archeológovia Marek a Katarína Hladíkovci opisujú svoj projekt výskumu kultúrnej krajiny na Záhorí v prvom tisícročí, historici Helena a Daniel Gahérovci sumarizujú poznatky o majetkoch grófov zo Svätého Jura a Pezinka na Záhorí v stredoveku, Mária Zacharová sa venuje dejinám sklární na Plaveckom panstve. Pálffyovcom sú venované príspevky Ingrid Kušnirákovej, Ingrid Halászovej, Pavlíny Habovej a Martina Macejku. Adam Bielesz objavil časopis nemeckých vojakov z druhej svetovej vojny venovaný Záhoriu a Branislav Šprocha ukazuje demografický vývoj na Záhorí v posledných desaťročiach. Obsah zborníka sme doplnili tromi príspevkami mimo projektu Stretnutie s históriou. V prvom Andrej Wsól predstavuje malackých četníkov v medzivojnovom období a v ďalších dvoch píše Mária Zacharová o osobnosti kostolišťského rodáka Dr. Mikuláša Wernera,“ uvádza sa v predhovore.

Vydanie zborníka i prednášky, ktoré odzneli v tomto roku na pôde múzea v rámci cyklu Stretnutie s históriou, finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj.

Zborník bude dostupný v Turisticko-informačnej kancelárii na Záhoráckej ulici od 9. januára 2023.

Zborník Malacky a okolie 15 - obsah
Obálka zborníka Malacky a okolie 15
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.