Pomník padlých Malacky, Majerský

Stroj času – Pomník padlých

Dnes porovnáme fotografie, ktoré od seba delí približne osem desaťročí. Zachytáva dva objekty, ktoré sú na svojom mieste dodnes – Pomník padlých vytvorený na počesť obetí prvej svetovej vojny a tzv. Pálffyovskú lipu, strom z pôvodnej aleje vedúcej od Čierneho kláštora do zámku.

Pomník je dielo sochára Ladislava Majerského z obdobia 1928-1929. Pôvodne stálo súsošie na podstavci v tvare kocky, súčasný podstavec dostalo okolo roku 1940. Z tých čias je prvá fotografia.

Pomník padlých Malacky, okolo roku 1940
Pomník padlých v Malackách okolo roku 1940.
(Foto archív Martina Macejku)

Fotka zachytáva súsošie znázorňujúce dvoch vojakov a pod ním vtedy nový podstavec, na ktorom je umiestnený kríž a tabuľa s menami Malačanov, ktorí zahynuli v prvej svetovej vojne. Okolo podstavca sú štyri lampáše a celý priestor je ohraničený nízkou kovovou ohrádkou.

Za pomníkom je veľká lipa z pálffyovskej aleje a po oboch stranách cesty prízemné domčeky. V pozadí môžeme vidieť synagógu.

Pomník padlých Malacky, 2023
Pomník padlých v Malackách v marci 2023.
(Foto Martin Macejka)

Súčasná fotografia ukazuje, že pomník padlých sa nezmenil, zostal zachovaný v plnom rozsahu, vrátane ohradeného priestoru, v ktorom pribudla zeleň.

Pálffyovská lipa má za pomníkom stále svoje miesto. Inak sa okolie zmenilo – domčeky pred desaťročiami zmizli, pribudol hotel, ktorý zakrýva výhľad na synagógu, v diaľke je budova polície.


Pomník padlých v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať starý a nový záber.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.