Stvorenie sveta v Malackách

Monumentálna plastika s názvom Stvorenie sveta zdobí Záhorácku ulicu v Malackách už 35 rokov. Jej autorom je významný sochár Alexander Trizuljak, ktorého najslávnejším dielom je Víťazný vojak na na bratislavskom Slavíne.

Na fakt, že ide o Trizuljakovo dielo, nás pred časom upozornila kunsthistorička Sabina Jankovičová, ktorá v Bratislave mapuje exteriérové sochy po roku 1945. Zároveň uviedla, že v časoch socializmu sa vo vznikajúcich sídliskách vyčleňovali určité prostriedky aj na sochárske diela dotvárajúce priestor. Podľa záznamov autorovho syna akademického maliara Mareka Trizuljaka, ktorý sa na realizácii malackého artefaktu podieľal, dielo bolo inštalované v roku 1988.  

Stvorenie sveta, Malacky
Stvorenie sveta, Malacky, stav v roku 2015
(Foto Martin Macejka)

“Sochu sme robili spoločne, pravdou však je, že zásadný podiel autorstva má otec. Vedome sme nadväzovali na jeho monumentálne objekty realizované podobnými technológiami a materiálom (zváraný a ohýbaný hliník, atď). Známe otcove dielo, čo do rozmerov výrazne väčšie, je pri diaľnici z Malaciek do Bratislavy. Otec taktiež mal na prácu s kovmi veľmi dobre zariadený ateliér v Bratislave na Piešťanskej ulici. Vytvoril som počiatočné zmenšené modely a otec ich vo svojej mimoriadnej sochárskej skúsenosti pretvoril do monumentálnej podoby. Jeho ideou bolo Stvorenie sveta,” uviedol Marek Trizuljak. Doplnil, že otcovi pri práci na hliníkových sochách (vrátane tej  malackej) pomáhal pán Anton Mackovič z Lábu.

V rodine Trizuljakovcov sa zachovali dva modely – štúdie, na základe ktorých sa vytvorilo výsledné dielo Stvorenie sveta.

Stvorenie sveta, model - Alexander Trizuljak, Marek Trizuljak (Malacky 1988)
Stvorenie sveta, Malacky, model
(Foto archív rodiny Trizuljakovcov)
Stvorenie sveta, model - Alexander Trizuljak
Stvorenie sveta, Malacky, model
(Foto archív rodiny Trizuljakovcov)

Marek Trizuljak približuje aj vtedajšiu podobu priestoru, ktorá sa od dnešnej značne líši: “Umiestnenie vtedy vyzeralo inakšie. Bolo tam nové sídlisko tvorené dlhými blokmi panelových domov situovaných pozdĺž Záhoráckej ulice, ale do určitej miery od nej vzdialených. Priestor medzi panelovými domami a cestou bol voľný. Počítalo sa s veľkou plochou trávnika a chodníkmi, pričom skulptúre mali zostať diaľkové pohľady. Podobne rozmerné dielo naozaj potrebuje dostatočný voľný priestor.” 

Záhorácka ulica Malacky
Záhorácka ulica v Malackách pred rokom 1985. Sídlisko už bolo takmer dokončené, reštaurácia Športka (dnes MCK) a dielo Stvorenie sveta pribudli neskôr
(Foto Peter Blažíček)
Záhorácka ulica Malacky
Stvorenie sveta, Malacky, stav v roku 2007, po výraznejšej úprave ulice
(Foto Martin Macejka)
Záhorácka ulica Malacky, Stvorenie sveta, sídlisko, MCK
Záhorácka ulica v Malackách v lete 2011. Fotografia ukazuje okolie výrazne odlišné od plánov z 80. rokov 20. storočia
(Foto Martin Macejka)

Túto koncepciu pokazili úpravy okolia – bezprostredne vedľa plastiky boli vysadené stromy, vedľa je parkovisko, pribudli nové budovy smerom k hlavnej križovatke a pohľad zmenila aj nadstavba budovy dnešného Mestského centra kultúry v 90. rokoch. Dnes, ako dodáva Marek Trizuljak, “je tam dielo akoby utopené. Stratil sa počiatočný zámer umiestnenia do voľnej plochy trávnika a stratili sa aj možnosti diaľkových pohľadov.”

Strvorenie sveta od Trizuljaka, Malacky
Stvorenie sveta, Malacky, stav v roku 2021
(Foto Martin Macejka)

Sabina Jankovičová pred rokmi upozorňovala na kolíziu stromov a diela Stvorenie sveta. Myslela najmä na korene stromov a základy diela. Zatiaľ môžeme pozorovať, ako konáre stromov začínajú prerastať cez dielo a postupne ho zakrývať.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.