Centrum Malaciek, 80. roky 20. storočia

Stroj času – Centrum Malaciek

Dnes porovnávame fotky zachytávajúce centrum Malaciek zhora, ktoré ukazujú zmenu mesta v priebehu štyroch desaťročí.

Centrum Malaciek
Centrum Malaciek v polovici 80. rokov 20. storočia
(Foto archív MCK Malacky – Múzea Michala TIllnera)

Prvá fotka, ktorá bola publikovaná v niektorom časopise, vznikla približne v polovici 80. rokov 20. storočia. Ukazuje hlavnú križovatku v upravenej podobe, už fungovali aj semafory. V ľavej časti je vidieť kúsok sídliska Domky, v parku pri Čiernom kláštore už bola vybudovaná fontána a verejné toalety. Oproti parku už nestál starý hostinec Berson. V diaľke vidíme prvé osempodlažné paneláky na Záhoráckej ulici.

Centrum Malaciek
Centrum Malaciek v marci 2022
(Foto Martin Macejka)

Nová fotografia zachytáva takmer súčasný stav, vznikla na konci zimy v roku 2022. Ukazuje budovu niekdajšieho podnikateľského inkubátora, dnes mestského úradu, či ďalšie paneláky z 80. rokov. Úplne vpravo je budova okresného úradu. Na Mierovom námestí prebiehala výstavba, v tejto fáze bolo možné zhora vidieť aj budovu škôlky a kina na Hviezdoslavovej ulici. Križovatka bola ešte rovnaká ako v 80. rokoch, Severínek stál na pôvodnom mieste.

Autor stál na streche niekdajšej administratívnej budovy spoločnosti Nafta, neskoršieho mestského úradu. O niekoľko metrov ďalej ako autor predchádzajúcej fotky, čo napríklad pri cestičkách v parku vytvára dojem mierneho posunu.


Centrum Malaciek (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať starý a nový záber.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.