Križovatka v Malackách

Stroj času – Úprava križovatky

Po vybudovaní diaľnice a diaľničného privádzača do mesta sa začala veľká rekonštrukcia námestia pri kláštore a výsledkom bola svetelná križovatka v podobe, v akej ju poznáme aj dnes. V súčasnosti prebieha úprava križovatky a okolia. Obe stavebné aktivity od seba delí približne 45 rokov. V rámci rubriky Stroj času sme porovnali fotky prvej aj druhej úpravy centra mesta.

Križovatka je častou témou v tejto rubrike. Môžete si napríklad pozrieť pohľady z rovnakého obdobia ako v dnešnom článku, len z opačnej strany. Alebo fotky z nadjazdu smerom ku križovatke. Všetky príspevky nájdete v rubrike Stroj času.

Úprava križovatky v Malackách, okolo roku 1980
Úprava hlavnej svetelnej križovatky v Malackách pred rokom 1980
(Foto archív MCK Malacky – Múzea Michala TIllnera)

Na historickej fotografii je zachytená hlavná cesta ešte pred asfaltovaním, obrubníky už boli pripravené. Vpravo ešte stál hostinec Bersón, určený na zbúranie. Za ním v pozadí je vidieť rodný dom Ernsta Wiesnera a ďalšie budovy na Záhoráckej ulici. Vľavo sú domy na rohu Mierového námestia a Záhoráckej ulice, ako aj socha Severínka na pôvodnom mieste. Semafory a stĺpy verejného osvetlenia sa v období vzniku fotografie len začali osádzať.

Úprava križovatky v Malackách, 2023
Úprava hlavnej svetelnej križovatky a budovanie cyklochodníka v Malackách, júl 2023
(Foto Martin Macejka)

Súčasná fotografia zachytáva budovanie cyklotrasy a s tým súvisiace úpravy na okraji parku na Kláštornom námestí. V diaľke sa dajú tušiť prebiehajúce práce na ostrovčekoch križovatky. Polyfunkčný komplex na rohu námestia a Záhoráckej ulice, ktorý nahradil pôvodné domčeky, je pred dokončením. Časť budov na opačnej strane ulice sa zásadne nezmenila, niektoré pribudli a niektoré ubudli…


Centrum Malaciek, úprava hlavnej križovatky (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať starý a nový záber.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.