Severínek na novom mieste

Pred pár dňami bola na Mierovom námestí umiestnená socha sv. Františka Xaverského, ľudovo Severínka. Z pôvodného miesta na križovatke, kde bola predtým približne 300 rokov, bola demontovaná koncom roka 2022. Podľa vtedajších plánov, ktoré boli predstavené verejnosti, sa socha mala presunúť na okraj námestia. Nakoniec sa dostala o kus ďalej, hlbšie do námestia. Pokúsim sa vysvetliť dôvody. 

Malacky, námestie a Severínek - hlavica
Inštalácia hlavice stĺpa, na ktorom stojí Severínek, 14. august 2023
(Foto Branislav Škopek)

Socha na novom námestí

Na vizualizáciách sa Severínek objavoval v severnej časti námestia, aby bol čo najbližšie k pôvodnému miestu. Obrázky aj s dôvodmi sa rozšírili medzi ľuďmi rýchlo. Medzitým prišlo k zmene umiestnenia. Nedopatrením o tom už verejnosť nebola informovaná, čo vyvolalo vlnu nevôle.

Diskusia o zmene umiestnenia zo severného okraju námestia južnejšie prebiehala začiatkom tohto roka na pôde novej komisie pre kultúru (bolo to neoficiálne stretnutie, pretože komisie boli vymenované neskôr v tomto roku). Na stretnutí, kde sa rátalo s umiestnením sochy na severe námestia tak ako ukazujú vizualizácie, bola rozsiahla diskusia týkajúca sa otočenia sochy. Sporná otázka bola, či sa má postava svätca pozerať na sever ako dovtedy (práve to asi prispelo k ľudovému pomenovaniu Severínek), a tým pádom bude otočený chrbtom k námestiu, alebo sa má otočiť smerom do námestia a pozerať sa na juh. 

Malacky, Severínek na novom mieste
Umiestnenie sochy Severínka, 14. august 2023
(Foto Branislav Škopek)

Diskusia nemala jednoznačný záver a preto vzišiel podnet na stretnutie s architektmi námestia a hľadanie nového miesta, aby bol Severínek otočený na sever a zároveň nebol chrbtom k námestiu. Vzhľadom na obmedzenia (podzemná garáž a inžinierske siete) sa ako jediná alternatíva ukázalo vzdialenejšie miesto neďaleko budovy mestského úradu a okresného súdu. Diskusia na stretnutí architektov námestia s členmi komisie pre kultúru dospela ku zhode na tomto mieste. Výber miesta bol odsúhlasený, celý proces bol konzultovaný s pamiatkovým úradom. 

V internetových diskusiách sa objavujú obavy z blízkosti stromov, z dôvodu znečisťovania a čiastočného zakrývania sochy. Či sú opodstatnené a nakoľko sa dajú riešiť, ukáže čas. 

Severínek, Mierové námestie Malacky
Umiestnenie sochy Severínka, 14. august 2023
(Foto Branislav Škopek)

Rozhodnutie o presune

O tomto som už písal v januári. Rozhodnutie o presune z historickej pozície sochy na križovatke na nové miesto padlo na pôde mesta, mimo komisie. Argumenty za zjavne prevážili nad opačným názorom. Verejnosť bola o plánovanom premiestnení informovaná v marci 2022. V tom čase už zrejme bol hotový projekt rekonštrukcie ostrovčekov križovatky a nebol priestor na prípadnú revíziu rozhodnutia. 

Vždy budú proti sebe stáť protichodné názory, v tomto prípade či sochu nechať na pôvodnom mieste a upraviť križovatku alebo presunúť na nové miesto. Alebo či ho presunúť na jednu alebo druhú stranu námestia. Jeden z názorov sa presadí a zástancovia druhého názoru, možno rovnako početní, budú nespokojní. 

Severínek, 2023
Socha Severínka na námestí
(Foto Martin Macejka)

Ja, napriek tomu, že rozumiem dôvodom, som nespokojný s tým, že sa socha presunula z historickej pozície. Hoci už pred 50. rokmi ju znevážili tým, že tesne vedľa nej naplánovali semafory. Ak sa v dnešnej dobe plánovala taká rozsiahla úprava križovatky kvôli námestiu a cyklotrasám, zahŕňajúca aj výmenu semaforov, bol pravdepodobne určitý priestor na prispôsobenie sa Severínkovi. Vždy je to vec priorít a uhlov pohľadu. Súhlasím so súkromným názorom nemenovaného historika umenia, podľa ktorého “pôvodné historicko-urbanistické body existujúce už okolo 300 rokov by nemali padnúť za obeť moderným úpravám, hoci aj v podstate s pozitívnym pozadím”

Cieľom tohto článku však nie je bedákať. Rozhodnutie padlo a socha sa na pôvodné miesto nevráti. Podobne ako v iných mestách a obciach. Viem, že mnoho ľudí zmenu pozície sochy podporovalo a podporuje, ak by bolo po mojom, boli by nespokojní oni, rovnako časť komisie pre kultúru. Každopádne s ohľadom na budúce rozhodnutia oceňujem členstvo zástupcu primátora mesta Milana Ondroviča a architekta mesta Braňa Škopeka v tejto komisii, kde je priestor na konštruktívnu diskusiu. 

Severínek, námestie Malacky, 2023
Socha Severínka na námestí
(Foto Martin Macejka)

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.