Záhorácka ulica v medzivojnovom období

Témou, ktorou sa vraciame k rubrike Fotky pod lupou, je Záhorácka ulica v Malackách. Fotografia pochádza z 30. rokov 20. storočia a zachytáva hlavnú ulicu z veže farského kostola Najsvätejšej Trojice.

Záhorácka ulica v Malackách, cesta

Hlavnú cestu lemovala alej, vysadená pomerne nedávno. Po ceste idú autá vľavo, ako dnes napríklad v Anglicku. Taký bol zvyk aj u nás, kým neprišli v polovici marca 1939 Nemci. Pod stromami vpravo oddychuje konský záprah a za ním je vidieť časť beznínovej čerpacej stanice.

Stará fara, Malacky

Vpravo je časť budovy starej fary, ktorá však v tých časoch už slúžila len na nájomné bývanie. Nižší dom vľavo bol známy ako šenk u Gašpara. Neskôr na tom mieste postavili reštauráciu Športka, označovanú ako Nová Športka. Dnes je tam sídlo Mestského centra kultúry (MCK).

Záhorácka ulica v Malackách, domčeky

Úzke domčeky, spravidla obsahujúce obchodíky, ťahajúce sa ďaleko do dvorov. Stáli na mieste dnešného parkoviska medzi MCK a budovou daňového úradu.

Nad ostatnými domami vyčnievala dvojpodlažná školská budova z konca 19. storočia, slúžiaca v tej dobe ako sídlo úradu. Dnes je sídlom základnej umeleckej školy.

Čierny kláštor v Malackách

Ponad strechy je vidieť Čierny kláštor s novostavbou južného krídla. Telocvičňa bola postavená v roku 1930.

Za kláštorom je vidieť aj budova školy Dr. Jozefa Dérera. A v pozadí komín a jeden z objektov liehovaru.

Záhorácka ulica v Malackách

Alej hlavnej ulice viedla až po námestie pred kláštorom, z ktorého o štyri desaťročia vznikla hlavná križovatka. V strede sa črtá známy hostinec Bersón, zbúraný v roku 1982. Vpravo budova sporiteľne zbúraná pred rokom 2000. V pozadí za sporiteľňou je vidieť budovu niekdajšieho horného mlyna, tzv. Ondrejkovho.

Záhorácka ulica v Malackách, domčeky

Rad domov, ktorý dával ulici šošovkový tvar. Stojí už len poschodová budova úplne vzadu, v ktorej dnes sídli banka.

Záhorácka ulica v Malackách, Rendunk

Vyšší prízemný dom, ktorý mal okrem okien pozdĺž dlhej časti domu aj jedno bočné okienko do ulice, bol tzv. rendunk. Bol sídlom pálffyovského správcu panstva, resp. veľkostatku. Túto architektonicky zaujímavú kúriu zbúrali v roku 1986.

Záhorácka ulica v Malackách

Na záver prinášame celkový pohľad na dnešnú Záhorácku ulicu a jej okolie, podstatnú časť starých Malaciek.

Ak sa chcete pozrieť na opačnú stranu hlavnej ulice, tzv. Dolňí konec, prečítajte si o tom článok.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.