Šenk U koňa

V Malackách máme kláštor s kostolom, ale aj samostatný kostol. Kláštor s kostolom stojí v centre, nuž a kostol je na Dolném konci, lepšie povedané na jeho začiatku. Všetko za kostolom je už Dolný konec.  Ale pozor! Nie vždy tomu bolo tak.  

Kostol bol postavený v 16. storočí a kláštor s kostolom až v 17. storočí. Takže v tých časoch bolo centrum Malaciek okolo kostola na Dolném konci. Bol tam cintorín aj radnica, takže by sa dalo neskromne povedať, že Dolný konec bol v začiatkoch srdcom Malaciek a podľa historikov tam stála aj prvá malacká usadlosť, niekde oproti dnešnej ZŠ Záhorácka. Samozrejme, že sa nám ju podarilo zbúrať, veď načo si pripomínať staré časy.  To sa bavíme o časoch, keď ešte nestál ani kostol.  

Záhorácka ulica, Malacky
Dolný konec, Záhorácka ulica okolo roku 1940
(Foto archív Martina Macejku)

Keď  však preskočíme nejaké to storočie, tak Dolný konec mal už kostol a  bol centrom Malaciek. Až výstavbou kláštora sa stred mesta začínal postupne presúvať tam, kde je dnes. Ale keď sa vrátime ešte k začiatkom Malaciek, tak Vlado Šíp, malacký historik tvrdil, že Dolný konec a Rádek v okolí Džbánkarne boli dokonca dve samostatné osady, ktoré sa časom spojili. Môže na tom byť niečo pravdy, pretože vzdialenosť Džbánkarne a Dolného konca je pomerne veľká a táto teória má niečo do seba.  

Dolným koncom pretekala Malina, mali tam aj svoj mlyn u Froncú, a preto je logické, že tam nemohol chýbať šenk. A ani nechýbal. Pekne v strede Dolného konca na strategickom mieste. Prvá zmienka o tomto dome pochádza okolo roku 1900, ale nie je jasné, či už vtedy plnil úlohu šenku. Budovu vlastnili manželia Koneční, Karol a Mária a od ich mena pochádza názov u Koňa. 

Šenk U koňa Malacky
Hostinec u Konečného – U koňa
(Foto archív MCK Malacky – Múzea Michala Tillnera)

Počas 1. svetovej vojny však už táto budova ako šenk slúžila, svedčí o tom trojjazyčná pohľadnica z tej doby.  Takže tento šenk má  niečo vyše  sto rokov a jeho steny si už veľa pamätajú. Pamätníci hovoria, že keby steny začali rozprávať, bolo by to veľmi zaujímavé počúvanie a veľa ľudí  by sa začalo červenať. Tým myslíme na dobu po roku 1948, keď komunisti šenk majiteľom zobrali a zoštátnili ho. Bohužiaľ, už nie sú pamätníci, ktorí by nám priblížili jeho éru za 1.ČSR, ale obyvatelia Dolného konca si pamätajú slávu tohto zariadenia aj po roku 1948.  

Chod šenku mali na starosti dve vedúce, ktoré boli vraj veľmi zručné. Vedúca bola Micka Knoteková a jej zástupkyňa sa volala Kamila Králová. Šenk pod ich vedením prekvital a o klientelu nemal núdzu.  Hlavným vchodom sa vchádzalo do výčapu, ktorý nebol veľký, ale o to útulnejší. Odtiaľ bol vchod do oveľa väčšej miestnosti, kde bol gulečníkový stôl a kde sa hrávali karty. Boli tam partie chlapov, ktoré preferovali buď mariáš alebo žolík.

Malacky, šenk U koňa
Šenk U koňa s okolím v roku 2012
(Foto Martin Macejka)
U koňa, Malacky
U koňa, 2015
(Foto Martin Macejka)

Vzadu bol pomerne veľký dvor, kde sa v lete robili  zábavy. Vo dvore stál domček, kde bývala vedúca Knotková. Zaujímavé bolo, že v pondelok bol šenk zatvorený, takže chlapi z Dolného konca chodili na pivo do Kiripolca (Kostolišťa) a v stredu bol zase zatvorený šenk v Kiripolci, takže tí zase chodili ku Koňovi. Medzi návštevníkmi týchto šenkov sa vytvorila akási družba a dodnes aj vďaka tomuto majú starší chlapi z Dolného konca s chlapmi z Kiripolca dobré vzťahy.  

Po roku 1989 sa vrátil „Kôň“ potomkom pôvodných majiteľov a to bol manžel jednej z dcér manželov Konečných Milan Hájek. Ten ponechal zariadeniu pôvodný ráz a nejaké veľké zmeny sa tam nerobili. Neskôr sa menili majitelia a nájomníci a zo šenku sa stala postupom času reštaurácia.

Dnes dostala táto budova nové ošatenie, hore sa pristavali izby na ubytovanie. A samozrejme, už to nie je ten klasický šenk, na ktorý budú nielen obyvatelia Dolného konca spomínať, ako na časť malackej histórie, ktorej zaujímavé časti kráčajú pomaly, ale isto do nenávratna, nie však do zabudnutia. Ešte veľa generácií na Dolném konci bude spomínať, ako si ich starí a prastarí otcovia drali gate v šenku u Koňa. 

U koňa, Malacky, 2020
Zmenená budova koncom roka 2020
(Foto Martin Macejka)

Poznámka:

Názov Dolný konec som neposlovenčil, pretože sa mi to zdá v tomto kontexte nevhodné. Chcel by som poďakovať Milanovi Petrášovi, rodákovi z Dolného konca, ktorý ma pri našich rozhovoroch pri pive oboznamoval so životom tejto štvrte, keďže ja ako Ráčan som bol v tejto problematike neznalý. 

 Ak by mal niekto niečo na doplnenie, budeme radi, ak sa o tieto poznatky s nami podelí.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.