Kniežatá z pálffyovského rodu

Pálffyovci patrili medzi vyššiu šľachtu a niektorí sa dostali až do najvyšších pozícií v štáte. Existujú o nich mnohé legendy a rodinné spomienky, ktoré sa tradujú aj do súčasnosti. Väčšinou je hlavným hrdinom gróf Pálffy. Pritom malackí Pálffyovci od 19. storočia používali aj titul knieža.

V Uhorsku boli v rámci vyššej šľachty zaužívané dva tituly – barón a gróf. Prvý malacký pálffyovský zemepán Pavol IV. bol barónom a do grófskeho stavu bol povýšený krátko po príchode do našich končín – v roku 1634, keď zároveň získal do vlastníctva Plavecké panstvo. Jeho potomkovia získali dedičný grófsky titul, rovnako potomkovia jeho bratov. Pálffyovci tak boli počas nasledujúcich storočí grófmi.

Pálffyovský erb s grófskou korunkou v kryptách Čierneho kláštora v Malackách.

Pálffyovský erb s grófskou korunkou v kryptách Čierneho kláštora v Malackách. (Foto: Martin Macejka)

Situácia sa zmenila až začiatkom 19. storočia, keď v Európe zúrili napoleonské vojny. Gróf Karol IV. Hieronym Pálffy bol povýšený do kniežacieho stavu. Bolo to na sklonku jeho politickej kariéry a dôvodom boli zásluhy počas vyše 50-ročnej činnosti v službách štyroch habsburských panovníkov (Márie Terézie, Jozefa II., Leopolda II. a Františka I.).

Nobilitáciu vykonal rakúsky cisár František I. (ktorý sa mimochodom v Malackách ako mladík zúčastnil poľovačky, ktorú zorganizoval práve Karol IV. Pálffy) a tak získal Karol IV. rakúsky kniežací titul. V Uhorsku sa kniežací titul neudeľoval, ale akceptoval sa a bežne sa používal. Originál nobilitačnej listiny vrátane cisárskej pečate je uložený v pálffyovskom archíve v Marcheggu.

Cisár povýšil Karola IV. do kniežacieho stavu 4. novembra 1807. Na zaradenie medzi kniežatá bolo potrebné zaplatiť príslušné – a nemalé – poplatky. To sa udialo zrejme zakrátko, pretože v tom istom roku 26. decembra už bol vydaný tzv. kniežací diplom a od toho dátumu sa datuje kniežacia éra.

Karol IV. Pálffy

Čo to znamenalo pre Pálffyovcov? Z hľadiska ich právomocí alebo majetku sa nič nezmenilo. Išlo skôr o prestíž. Začali ich oslovovať knieža (po maďarsky herczeg, po nemecky fürst, po anglicky a francúzsky prince), prípadne u nás sa zaužívalo z nemčiny pochádzajúce adaptované slovo firšt. Kňažná bola firštka. Od leta 1905 mali Pálffyovci prepožičaný predikát “Jasnosť”.

Pritom kniežací titul nebol dedičný u všetkých členov rodu (tak ako to bolo v prípade grófskeho titulu v 17. storočí). Kniežací titul bol určený len pre hlavu malackej línie (spolu s manželkou) a pre prvorodených potomkov, s vylúčením bočných línií. (V 18. storočí sa rod rozdelil na niekoľko línií, pričom malacká línia so sídlom v malackom zámku bola jednou z nich.) Všetci ostatní naďalej používali grófsky titul.

V priebehu 19. a 20. storočia bolo päť pálffyovských kniežat. Štyria z nich sídlili v Malackách, posledný Ladislav mal sídlo v Rakúsku. Zomrel v roku 1947 bezdetný a tým sa pred 70 rokmi skončila kniežacia pálffyovská éra.

Ak niekde na území niekdajšej habsburskej monarchie uvidíte pálffyovský erb s kniežacou korunkou, môžete si byť istí, že pochádza od Pálffyovcov z malackej línie.

Pálffyovský zámok v Malackách a kniežací erb

Pálffyovský erb s kniežacou korunkou sa dostal aj na jednu z prvých pohľadníc Malaciek z konca 19. storočia, na ktorej je zachytený malacký zámok. Podobný erb sa nachádza na priečelí budovy v tympanóne nad balkónom. 

Zoznam pálffyovských kniežat
1. Karol IV. Hieronym Pálffy, 1807-1816 (žil v rokoch 1735-1816)
2. Jozef III. František Pálffy, 1816-1827 (syn Karola IV., žil 1764-1827)
3. Anton Karol, 1827-1879 (syn Jozefa III., žil 1793-1879)
4. Mikuláš XIII., 1879-1935 (adoptívny syn Antona Karola, žil 1861-1935)
5. Ladislav 1935-1947 (zrejme adoptívny syn Antona Karola, žil 1867-1947)

Zdroje:

  • Gothaischer Hofkalender; genealogisches Taschenbuch der fürstlichen Häuser. 1917. s. 402-403 (https://archive.org/stream/gothaischerhofka1917gothuoft#page/402/mode/2up)
  • Pálffy (https://de.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1lffy)
  • Seznam knížecích nobilitací Rakouského císařství (https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_kn%C3%AD%C5%BEec%C3%ADch_nobilitac%C3%AD_Rakousk%C3%A9ho_c%C3%ADsa%C5%99stv%C3%AD)
  • Práznovszky, M.: Vznik a vývoj Uhorskej šľachty a šľachtického práva. Nové Zámky, 2010 (https://www.historickaslechta.cz/uhorska-slachta-id2010090001-2)
  • von Wurzbach, C.: Pálffy, die Fürsten und Grafen, Wappen. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 21. Theil. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Wien 1870, S. 205, 211 (http://www.literature.at/viewer.alo?objid=11773&viewmode=fullscreen&scale=3.33&rotate=&page=217)
  • Vrablec, P.: Kráľovská poľovačka v Malackách v roku 1790. In: Dejiny Záhoria, 6. 4. 2015 (http://www.dejinyzahoria.sk/2015/04/udalosti.html)

Titulný obrázok: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palffy-F%C3%BCrsten-Wappen.png

1 odpovedať
  1. Akos Simon
    Akos Simon hovorí:

    Ihr Artikel ist an vielen Stellen schlecht recherchiert, und ganz einfach komplett falsch.

    Ihre eigenen Referenzen die Sie hier geben, zeigen klar, das Sie diese Referenzen nicht richtig gelesen haben, und auch falsch verstanden haben.

    Sie sollten diesen Artikel updaten mit korrekten Fakten, die von ihren Referenzen hier herkommen.

    Nur schon der Gothaische Hofkalender, den Sie als Referenz hier zeigen, erklärt auf dessen 2 Seiten, das es 2 Fürstliche Linien bei den Pálffy gab:

    eine fürstliche Linie von ihrem Artikel, und dann aber auch die Fürsten von Teano, die heute noch lebende Familien Mitglieder haben, und die dieses Wappen tragen.

    Sie behaupten aber das es nur eine Fürstliche Linie gab, was komplett falsch ist.

    Sie verwechseln einiges hier.

    Zu alle dem, hatte Kaiser Franz Josef der Fürsten von Teano Zweig der Familie ein Privileg geschenkt 1878.

    Ein Privileg das den Fürsten Titel von Teano nicht nur durch den männliche, aber auch durch die weibliche Deszendenz vererbt werden darf, auf alle Ewigkeit.

    Dieses Privileg das im 1878 von Kaiser Karl Franz Josef dann ausgestellt wurde für die Pálffy-Daun ab Erdöd Fürsten Familie von Theano liegt sogar im

    NationalArchiv ihre eigenem Landes, in Bratislava , und liegt dort im FamilienArchiv der Palffy-Daun, Fürsten von Teano’s.

    Am besten kontaktieren Sei dort Mgr. Marek Púčik, PhD. ( Marek.Pucik@minv.sk ) , er hat für uns, den direkten Nachkommen dieses Pálffy Fürsten von Teano Zweiges, schon einiges dort finden können.

    Mit freundlichen Grüßen

    A.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.