Posledné malacké knieža Mikuláš XIII.

Spravodlivý vládca so zlými radcami. Takto vraj možno charakterizovať posledného malackého Pálffyho Mikuláša XIII. Od jeho smrti uplynulo v marci 75 rokov.

Mikuláš XIII. Pálffy sa narodil v Malackách 11. novembra 1861 ako štvrté dieťa grófa Pavla Jozefa Mikuláša Pálffyho a grófky Geraldine z rodu Károliovcov.

Rodičia Mikuláša XIII. Pálffyho

Truhly s telesnými pozostatkami rodičov Mikuláša XIII. Pálffyho sa nachádzajú v pálffyovskej kaplnke v Čiernom kláštore

V tom čase bol hlavou malackej línie Pálffyovcov knieža Anton Karol, starší brat Mikulášovho deda Mikuláša XI. Kniežací titul mala v malackej línii od začiatku 19. storočia vždy len hlava rodu. Po smrti bezdetného Antona Karola v roku 1879 sa ďalším kniežaťom stal práve osemnásťročný Mikuláš XIII. Mal síce tri staršie sestry, ale rodová moc sa dedila v mužskej línii.

Knieža Anton Karol Pálffy (1793-1879)

Mikuláša XIII. v Malackách vychovával františkán P. Dionýz Kasa, ktorý vychovával aj ostatné deti grófa Pavla Pálffyho.

Mikuláš XIII. Pálffy ako trojročný

Najstaršie sestry Mikuláša XIII. Františka a Anna Mária

Neskôr Mikuláš študoval vo Viedni a stal sa husárskym poručíkom.

Zrejme sa zapájal aj do občianskych aktivít v meste. Po vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Malackách v roku 1875 bol zvolený za jeho prvého predsedu a hlavného veliteľa. Táto informácia je pozoruhodná aj tým, že vtedy mal Mikuláš štrnásť rokov…

15. februára 1885 uzatvoril manželstvo s o päť rokov staršou Margitou Ziči, na ktorú Malačania spomínali v dobrom.

Kňažná Margita Ziči, manželka Mikuláša XIII.

Z rozprávania jedného z pamätníkov máme informáciu, že knieža obýval severné krídlo zámku (smerom k Liečivým rastlinám), jeho manželka južné krídlo a brat kniežaťa východné krídlo. Čelné západné krídlo bolo reprezentačné.

Rodové sídlo malackých Pálffyovcov. Pohľad na južné krídlo

Ďalšia spomienka sa viaže na zámockú kaplnku Sv. kríža. Keď tu slúžieval sv. omše františkán P. Mansvét Olšovský, knieža mu vraj miništroval.

Veľa času trávil vo Viedni, kde často zastupoval cisára na rozličných ceremóniách. Zastával aj hodnosť cisárskeho maršala a tajného radcu. V malackej kláštornej kronike je záznam z roku 1916 o korunovácii uhorského korunného princa Karola sa uhorského kráľa. Korunováciu previedol ostrihomský arcibiskup kardinál dr. Ján Černoch. Z Malaciek sa zúčastnil korunovácie knieža Mikuláš Pálffy s manželkou. Z občanov Malaciek bolo v delegácii prítomných šesť dievčat v krojoch z Dolného konca.  Uvádzajú sa aj priezviská niektorých – Písečná, Gajdárová a Michálková.

Malacky boli sídlom Mikuláša XIII. a celej línie rodu až do prevratu v roku 1918. Počas prevratu odišiel do bezpečia a keď už nebezpečenstvo nehrozilo, rozhodol sa vrátiť.  Niektorí ľudia sa však za ním vybrali a ubezpečovali ho, aby sa nevrátil. Malačania ho vraj chcú zabiť… Zrejme to nebola pravda, každopádne sa Mikuláš rozhodol presťahovať na svoje letné sídlo do rakúskeho Marcheggu.

Detail na rodokmeň pálffyovského rodu

Panstvo, resp. veľkostatok sa po vzniku prvej ČSR zmenšoval, ale zámok v Malackách Pálffyovcom stále patril. Nie všetkým sa to páčilo, v zápisnici z jedného zasadania obecného zastupiteľstva sa zachoval záznam, podľa ktorého chcel jeden z poslancov zabrať zámok a zriadiť tam okresný úrad. Istý čas v zámku zotrvala armáda a úradníci. Neskôr ho Pálffyovci dali františkánom, výmenou za svoje patronátne povinnosti voči nim, siahajúce do 17. storočia do čias Pavla IV. Pálffyho.

V Marcheggu žil Mikuláš až do svojej smrti. Zomrel vo Viedni 6. marca 1935 a pochovaný je v hrobke v zámockom parku v Marcheggu vedľa svojej manželky, ktorá zomrela v roku 1925.

Hrobka v zámockom parku v Marcheggu s pozostatkami Mikuláša XIII., jeho manželky a brata Alexandra

Mikuláš XIII. s manželkou nemali potomka, preto ďalším kniežaťom stal bratranec Mikuláša XIII. Ladislav, ktorý sa narodil tiež v Malackách, o šesť rokov neskôr ako Mikuláš. Po jeho smrti v januári 1947 vymrela malacká (v literatúre sa potom uvádza aj marcheggská) línia Pálffyovcov.

Foto:
– http://images.artnet.com/picture.asp?date=20051018&catalog=81079&gallery=110995&lot=00008&filetype=2
– http://www.flickr.com/photos/35828937@N07/4117423996/
– http://www.flickr.com/photos/23912178@N08/4089877917/
– archív MCK Malacky
– archív autora

2 komentárov
  1. Morvay Igor
    Morvay Igor hovorí:

    Mama ma tam zobrala ako malého chlapca.Jej omama bola dobrá známa s kňažnou Zichy, sama pochádzala z tohoto rodu.A pred nedávnom som bol aj v Marchegu cestou do Viedne sme sa tam pozreli.

  2. Jan Holík
    Jan Holík hovorí:

    Dobrý den,

    při natáčení jednoho pamětníka pro projekt Paměť národa mi tento sdělil, že jeho babička byla Juliana Pálffy-Nagyová. Do roku 1918 měla žít na zámku v Malackách. Podle fotografie z roku 1953, kdy drží v náručí svého čerstvě narozeného vnuka, mohl být narozena kolem roku 1890. Pokud máte jakoukoliv informaci k zmiňované dámě, dejte mi, prosím, zprávu na e-mail: rodholiku@seznam.cz

    Děkuji.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.