Krátke stretnutie Mikuláša XIII. Pálffyho s Františkom Ferdinandom v roku 1914

Pred sto rokmi bol spáchaný atentát, na ktorý bezprostredne nadviazala svetová vojna. Zistili sme, že necelé dva mesiace pred svojou smrťou navštívil následník uhorského trónu František Ferdinand d’Este Budapešť. Stretol sa aj s malackým kniežaťom Mikulášom XIII. Pálffym.

Krátku správu o návšteve priniesli Národnie noviny 2. mája 1914 na druhej strane:  „Korunný princ arcivojvoda Franc Ferdinand prišiel z Viedne do Pešti o 6. hod. 25 minútach ráno s obyčajným osobným vlakom. Na perrone vítal ho direktor štátnych železníc Kornel Tolnay a mestský nadkapitán Dezider Boda. Do hradu viezol sa v zakrytom dvornom voze cez ulicu Rákócziho m Kossuthovu, cez most Elizabety. V hrade vítal ho dvorný maršall knieža Mikuláš Pálffy a ceremoniár Nepálek. O pol dvanástej navštívil knieža arciknieža Jozefa. Po predstavení delegácií o 1 1/2 hod. viezol sa na stanicu. O 2. hodine 8 minutách s rýchlikom šiel do Viedne. A tak bavil sa v Pešti nie celých 8 hodín.“

František Ferdinand s rodinou

Podrobnosti, týkajúce sa obsahu návštevy, nepoznáme. Dôvodov je viac. Objasnenie pôsobenia kniežaťa Pálffyho v štátnych službách, ale aj v Malackách, je výzvou pre historikov do budúcnosti.

Národné noviny a iné historické periodické i neperiodické publikácie si môžete pozrieť na portáli Slovenskej národnej knižnice, obsahujúcom zdigitalizované tlače.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.