Genius loci (8) – Budova ZŠ Dr. Jozefa Dérera

V období prvej ČSR rástol počet obyvateľov Malaciek a nedostatok školských priestorov prinútil kompetentných uvažovať o novej budove školy. Obecné zastupiteľstvo dlho riešilo otázku postavenia novej školy, nakoniec rozhodlo, že na vlastné náklady novú školu postaví. Bolo to na mieste niekdajšieho trhoviska za kláštorom.

Základný kameň budovy školy bol položený v októbri 1930. Autorom projektu bol Ing. Juraj Charváth, stavebnú činnosť realizovala firma Štern a Blaško (ktorej dielom je napríklad aj budova františkánskeho gymnázia) a staviteľom bol František Slezák. Mesto si zobralo úver v banke v celkovej sume tri milióny korún, ďalší milión dostala od štátu, resp. od slovenskej krajiny.

Pohľad na miesto pri kláštore, kde stojí dnes škola, v 19. storočí…

…a  krátko pred postavením budovy

Postavenie a spolu s prípravou budovy trvalo necelé dva roky. Budova bola moderná, bolo v nej už aj ústredné kúrenie, vodovod a sprchy. Školský rozhlas pribudol o štyri roky neskôr.

Dr. Jozef Dérer

Slávnostné otvorenie školy, ktorej názov znel Štátna meštianska a ľudová škola Dr. Jozefa Dérera, prebiehalo v dňoch 24. a 25. septembra 1932. Zaujímavosťou je, že dekrét o udelení názvu škole podpísal vtedajší minister školstva, malacký rodák a syn Jozefa Dérera Dr. Ivan Dérer, ktorý sa zúčastnil aj slávnostného otvorenia. Jozef Dérer (1856-1918) bol malacký advokát a politik, ktorý sa v uhorských časoch podieľal na boji proti maďarizácii.

Prvým riaditeľom školy v novej budove bol Václav Lízner, vo funkcii zostal do roku 1938. Nová škola združovala žiakov dovtedajšej štátnej meštianskej školy a štátnej ľudovej školy. Zároveň v tejto budove pôsobila aj učňovská škola a ľudová škola hospodárska.

Dnešný školský dvor v čase dostavania budovy

V dvoch triedach na prízemí bolo umiestnené Pedagogické múzeum Bratislavského a Malackého okresu. Učební bolo celkovo 16, okrem toho štyri pracovne v suteréne, taktiež tam boli šatne a byt pre školníka. Ku škole od začiatku patrila aj telocvičňa. V kabinete vedľa nej bola zriadená obecná knižnica.

Riaditeľský a učiteľský byt bol v budove na fotografii vľavo

Vedľa školy bola postavená budova s bytom riaditeľa a jedného učiteľa.

V roku 1936 bola pri vchode umiestnená pamätná tabuľa s informáciami o stavbe školy, o školských a obecných funkcionároch. Tabuľa dlho nevydržala – v roku 1940 je nechal odstrániť nový riaditeľ meštianskej školy Severín P. Papay.

Vedľa bočného vchodu do školy stoja deti, ktoré išli v roku 1944 na prvé sväté prijímanie, so svojím katechétom

Vzápätí po vzniku Slovenskej republiky v roku 1939 budovu školy obsadila nemecká armáda. V nasledujúcom období sprevádzali školu rôzne zmeny, týkajúce sa názvu a organizačnej formy školy. V septembri 1939 sa škola rozdelila na Štátnu meštiansku školu a Štátnu ľudovú školu, obe však pôsobili v dovtedajších priestoroch. O rok neskôr prešla ľudová škola pod správu cirkvi, ale len nakrátko, pretože v roku 1944 bola poštátnená. Jej názov znel 1. štátna ľudová škola.

Po nástupe komunistického režimu v roku 1948 nastala ďalšia zmena, ľudová škola bola premenená na tzv. národnú a meštianska na strednú školu. Stredná škola bola povinná pre všetkých žiakov. Takýto stav vydržal päť rokov, kedy sa oba typy škôl zrušili a namiesto nich vznikla osemročná stredná škola.

V roku 1960 sa školská dochádzka predĺžila o rok a škola sa stala základnou (deväťročnou) školou. V roku 1970 bolo škole vrátené pôvodné pomenovanie po Dr. Dérerovi.

Po skrátení školskej dochádzky na osem rokov v roku 1980 sa názov školy ustálil v podobe, v akej ho poznáme dnes – napriek tomu, že v roku 1999 sa opäť zaviedla deväťročná dochádzka.

Absloventi školy v roku 1996

V uplynulých rokoch boli v škole vymenené okná, fasáda budovy bola zateplená a vymaľovaná, najskôr predná časť a bočná od parku na Námestí SNP, vlani aj zo strany školského dvora.

Pohľad na školu z veže kostola počas prebiehajúcej opravy fasády v lete 2008

Budova, kde trávili čas deti ešte v časoch prvej republiky a kde sa vystriedali tisícky chlapcov a dievčat, poskytuje svoje priestory pre vzdelávanie aj dnes. Či ju niekto nazve plným menom ZŠ Dr. Jozefa Dérera, alebo len „Dérerka“, či „meštianka“, „prvá zéeška“, „prvá zédéeška“ alebo „jednotka“,  budova a jej okolie vytvára a má už takmer osemdesiat rokov „ducha miesta“ – genius loci.

Na záver niekoľko fotiek školy v súčasnosti.

Zdroje:
– Hallon, P.: Štyristo rokov malackého školstva. Malacky, 1997
– Šíp, V. – Trebišovský, J. V.: Malacky. Kapitoly z dejín mesta. 2. časť. Malacky, 1996

5 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Nie su ti absolventi na schodoch nahodou z roku 1996? 🙂 Inak pekna stavba, viem si predstavit,aky to bol kvalitativny skok oproti budovam, kde dovtedy prebiehalo vyucovanie. Tato skola spolu s budovou Frantiskanskeho gymnazia su zakladom modernych Malaciek ako mesta…

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    Takto to vyzera, ked sa pisu clanky v den vlastnej svadby… 🙂 Inak klobuk dole…

  3. miroslav
    miroslav hovorí:

    ach jaj nostalgia, isel by som sa tam poprechadzat a pospominat .. este na casy ked bola jedalen dole a my sme chodili na vyučovanie na dve smeny

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.