Odpad nepatrí do lesa, alebo brigáda na Troch duboch

O neriadených skládkach v okolí nášho mesta sa toho už popísalo veľa, niekedy to vyzerá ako keby sme si na ne aj zvykli a brali ich ako súčasť koloritu prírody. Preto sa skupinka mladých ľudí, ktorých neodradila ani nepriaznivá predpoveď počasia rozhodla konať a dňa 27.3.2010 sa stretla na brigáde na Troch duboch..

Čistiť sme začali najskôr v okolí splavu, kde sa väčšinou jednalo o roztrúsený odpad, pozostatok „opekačiek“ a podobných akcií. Ale najväčšie množstvo komunálneho odpadu nás čakalo v blízkosti rodinných domov, v jame do ktorej domáci svoj odpad systematicky zvážajú už asi pár rokov. Nazbierali sme tu niečo cez 30 vriec odpadu a stále sme neboli na dne. Čistenie tejto skládky mi chvíľami pripadalo ako monitoring spotrebného koša (analýza základných ako i najfrekventovanejších potravín obyvateľstva). V budúcnosti by asi pomohla dôslednejšia kontrola vyprodukovaného odpadu obyvateľmi tejto lokality zo strany kompetentných orgánov.

Medziskládky odpadu sme pomocou dodávky Tomáša Tedlu postupne na zvážali do takejto obrovskej kopy. Nazbierali sme niečo cez 120 vriec odpadu, plus veľké množstvo veľkoobjemového odpadu (nábytok, stavebný odpad, elektroinštalačný materiál), ale i množstvo nebezpečného odpadu.

Na záver by som sa rád poďakoval všetkým, ktorí sa tejto brigády zúčastnili, mestu Malacky za materiálnu pomoc ( požičanie náradia, vrecia na odpad, odvoz nazbieraného odpadu), Tomášovi Tedlovi za nezištné poskytnutie dodávky. Dúfam že táto akcia nebola posledná a že sa stretne i ďalšia s podobným ohlasom, bohužiaľ v okolí Malaciek je vďaka určitej skupinke obyvateľstva stále čo čistiť, a potom snáď niekedy budú Malacky ešte krajšie mesto pre život..

Foto: autor a Ivana Tedlová

7 komentárov
  1. Anonym
    Anonym hovorí:

    Dobry den,
    radim sa k obyvatelom „danej lokality“ a nevidim ziaden dovod, preco by som mala svoje odpadky odnasat k trom dubom ci do inych casti lesa…
    Pocas nasich kratkych potulkoch po prilahlom okoli obydlia nevychadzeme z udivu, co vsetko ludia „odkladaju“ do lesa.
    Ludia zijuci v „danej lokalite“ tam zili za cias, ked ich okolie bolo viac zelene, vyzeralo inak… a urcite nie je v ich zaujme vyhadzovat stary nabytok ai. nepotrebne veci do lesa.

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    Pre budúce podobné akcie odporúčam zabezpečiť kontajner a prípadne aj podporiť separovaný zber. 120 igelitových vriec tiež nie je maličkosť. Veľa z nich by sa dalo využiť extra na plastové fľaše.

    Je otázka, skade sa berie toľko odpadkov v lesoch, či je to dielo miestnych (majú na tej usadlosti pri 3 Duboch nahlásený vývoz odpadu?) alebo či je niekto taký bezohľadný a ešte si dá aj tú prácu vyvážať odpad ďaleko od bydliska!

    Je v záujme najmä obyvateľov danej lokality, aby boli všímaví a v prípade, že niekto vyváža odpad do lesa, aby zasiahli (polícia, mestská polícia). Ešte stále sme sa nenaučili zaujímať sa dostatočne o svoje okolie, zahriaknuť človeka, ktorý na ulici odhodí na zem odpadok, alebo chodí cez trávu a ničí zeleň namiesto toho aby používal chodníky… Je to aj o (ne)akceptovaní takéhoto správania.

    TO: Martin Mraz: Dobrý nápad, aj nabudúce 🙂 A nech príde aspoň polovica ľudí, čo potvrdili 🙂

  3. Klíma
    Klíma hovorí:

    Dobrý deň,
    len pre upresnenie, obyvatelia a rodinný dom v tejto lokalite patrili ešte do nedávna do katastra obce Záhorie. Nakladanie s komunálnym odpadom má v kompetencii obec na území ktorej sa tento produkuje alebo nachádza. Po prejdení tejto lokality do katastra mesta Malacky bolo jednou z prvých vecí zapojenie občanov tu žijúcich do systému zberu a odvozu komunálneho odpadu v Meste Malacky. Boli vybavení odpadovými nádobami a dnes sa im tento odváža. Takže skládka pri rodinnom dome je pravdepodobne pozostatkom doby minulej, kedy im odpad nebol vyvážaný. Niečo iné však je ostatný komunálny, stavebný a iný odpad nachádzajúci sa v lese a popri prístupových komunikáciách. Ich pôvodcom sú nezodpovední občania a podnikatelia.

  4. prostor
    prostor hovorí:

    super dobrá akcia, patrí vám veliká poklona a lúbaní noh … mimochodom M!ro s tým chodením po tráve si nemyslel vážne že?

  5. M!ro
    M!ro hovorí:

    prostor, som rad, ze si na to zareagoval(a). Chodit po trave v meste (sidliska, vsetky travnate plochy, kde su chodniky), kde na to trava nie je prisposobena a chodia tak stovky ludi denne,to je rovnako bezohladne ako odhadzovanie odpadkov. Potom su tu vysliapane chdodnicky a „rohy“ travnikov. Tych par krokov navyse naozaj nikoho nezabije.

    Chodit po trave v parkoch, kde je tomu trava prisposobena (botanicka zahrada v Sydney ma napis: please walk on the grass), alebo na luke v zamockom parku, to je ina vec…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.