Potravinový raj a otvárací ceremoniál nad očakávania

Prinášame vám prvé zápisky trénera Vlada Handla z dejiska mládežníckych olympijských hier v Singapure a utorňajší program Claudie Hladíkovej.

Potravinový raj a ozbrojená milícia
Po prvom šoku z horúčav a nadmernej vlhkosti vzduchu, uchvátení z olympijskej dediny a strávení atmosféry z prítomnosti mladých športovcov z celého sveta, si začíname v Ázii pomaly zvykať. Horúčavy nám už tak neprekážajú, ako sme sa pôvodne obávali, dokonca sa dá povedať, že sme si už zvykli.

Singapurčania sú milí, priateľskí a úslužní ľudia. Stále nás zdravia, usmievajú sa a pomáhajú. Akreditácia netrvala dlho, usporiadatelia olympiády majú všetko skvele zorganizované. Už som písal, že olympijská dedina je pekná, stráží nás armáda, okolo postávajú vojaci so samopalmi a opticky máme pocit, že sem neprekĺzne ani myš. Pri návrate do areálu sa musíme podrobiť dôslednej kontrole.

V dedine ma osobne upútala obrovská jedáleň, všetci sa tu stravujeme pod palmami. Tí, čo už zažili atmosféru veľkých olympiád, vravia, že strava nie je najlepšia, no ja sám by som našim turistom dal len chlieb a vodu. Ja i Claudia sme zatiaľ spokojní, pitný režim je na vynikajúcej úrovni, na stoloch džúsy, voda i zdravé nápoje bylinkového charakteru, ktoré však nikto nepije. Zeleniny a ovocia je dostatok, jeme ryžu, ryby, kurčatá a mne osobne sa zdá, že som v potravinárskom raji. Nikde sa nedá dostať alkohol.

Otvárací ceremoniál nad očakávania
Otvorenie bolo monštruózne. Usporiadatelia ho pripravili na jednotku, hoci som mal zo začiatku mierne obavy. Autobusmi nás odviezli z dediny, cesta do centra trvala približne pol hodiny. Cieľová zastávka autobusu bola neďaleko okruhu, kde sa koná raz za rok veľká cena formuly 1.

Na štadión v zálive Marina Bay sme išli pešo. Keď som vchádzal do útrob tribúny a stúpal schodmi hore, predpokladal som, že uvidím parádnu panorámu. Avšak ten pohľad predčil všetky moje očakávania. Naskytol sa nám výhľad na obrovské pódium, na obriu plošinu Float@Marina Bay a na okolité mrakodrapy.

V Singapure stojí svetoznámy mrakodrap, tvorený troma vežami a na vrchole spojený s niečím, čo pripomína loď. Ten vynikal pri všetkých tých svetelných efektoch, ktorými organizátori rozhodne nešetrili.

Zahájenie bolo pripravené v ázijskom štýle a s rozprávkovými námetmi. Vystupovali tu miestni umelci, jednotlivé vystúpenia boli sprevádzané ohňostrojmi. Z okolitých mrakodrapov svietili laserové lúče a dotvárali kolorit atmosféry.Všetkých nás po slávnostnom nastúpení privítal Jacques Rogge, prezident Medzinárodného olympijského výboru. Po ňom sa slova ujal prezident krajiny Sellapan Ramanathan.

Veľmi pôsobivý bol príjazd olympijského ohňa. Dopravili ho na štadión krásne upravenou loďou, ktorú sprevádzali osvetlené člny. Po zakotvení sa ohňa ujali jednotliví mladí športovci zo Singapuru, ktorí ho priniesli na pódium, kde ho slávnostne zapálili. Konštrukcia, v ktorej bude horieť po dobu ďalších dvoch týždňov, má tvar majáka. Vraj tento nápad vystihuje spojenie s morom a fakt, že Singapur je vlastne ostrov. Záver ceremoniálu zvládli organizátori skvele.

Späť do olympijskej dediny sme prišli až okolo jednej ráno. V nedeľu máme voľno a od pondelka ide do tuhého.

Vladimír Handl, Singapur

Hladíková v utoro v Singapure o A finále

Kvalifikačné boje v atletike sa začnú na 1. Olympijských hrách mládeže v Singapure v utorok 14. augusta. Všetky disciplíny budú prebiehať na štadióne Bishan, ktorý má kapacitu 4 100 divákov. V utorok o 10:30 miestneho času (4:30 nášho času) zasiahne do kvalifikácie v diaľke aj malacká atlétka Claudia Hladíková.

Zrejme opäť v daždi
Podľa štartových listín bude v skokanskej súťaži kvalitná konkurencia. Až osem pretekárok sa v kariére dostalo za hranicu 6 metrov, Hladíková je so svojím osobným maximom zatiaľ na trinástej priečke z celkového počtu 15 pretekárok.

„Treba brať zreteľ na to, že väčšina dievčat je tu sedemnásťročných. Claudia má podobný výkon, ako ostatné šestnásťročné skokanky, až na Brazílčanku Fidelisovú, ktorá skočila už aj 605 cm,“ vraví Vladimír Handl.

Hladíková do Singapuru postúpila ako siedma z Európy na olympijskej kvalifikácii v Moskve, kde skočila v kvalifikačnej aj finálovej sérii zhodný výkon 584 cm, ktorý je zatiaľ i jej osobným rekordom.

Na postup do finále by však podľa trénera Vladimíra Handla mala skočiť aspoň 6 metrov, čo je aj primárny cieľ jej účasti na Hrách. „Šesť metrov by bol famózny výkon na 16 ročnú pretekárku. Nechcem, aby to vyznelo ako alibizmus, ale Claudiu čaká vrchol v jej vekovej kategórii o rok na majstrovstvách sveta do 17 rokov vo francúzskom Lille,“ povedal zo Singapuru Handl.

V pondelok prevládalo nad Singapurom zamračené počasie a predpoveď na utorok nebola veľmi priaznivá. Podľa webovej stránky singapurskej olympiády má byť zamračené a dokonca sa môžu vyskytnúť i búrky. Naša skokanka však v priebehu sezóny absolvovala niekoľko pretekov, kde aj napriek nepriazni počasia podala solídne výkony. Napríklad slovenský šampionát stredoškolákov v Novom Meste nad Váhom sa konal za silného dažďa a zimy, napriek tomu Claudia skočila 582 cm.

Druhá šanca
Zaujímavosťou na rozdiel od veľkých olympiád je, že okrem finále A, kde sa bude rozhodovať o medailách, sa uskutočnia aj ďalšie finále, v ktorých budú atléti súperiť o konečné poradie na ďalších priečkach. Napríklad v behu na 100 metrov sa okrem finále A pobeží aj finále B, C a D. V diaľke zase neúspešné kvalifikantky nastúpia v B súťaži skokanského finále.

Možno diskutabilný je fakt, že keby aj vo finále B skočila Claudia lepší výkon, ako niektorá skokanka vo finále A, nepredstihne ju v celkovom poradí. Dôležitá je preto najmä kvalifikácia, z ktorej postupne vzídu úspešnejšie finalistky. „Ak by sa kvalifikácia nevydarila, v sobotu môže skúsiť Claudia skočiť čo najlepší výkon a dodatočne tak splniť cieľ. My však chceme bojovať o finále A,“ vraví Handl.

Druhá atlétka v Singapure, 17 ročná chodkyňa Katarína Strmeňová z Dukly Banská Bystrica, by mala podľa trénera Handla útočiť na vyššie méty. Na rozdiel od Hladíkovej ju čaká len jeden štart – sobotňajšia chôdza na 5000 metrov dievčat je zároveň i finálovou disciplínou. „V prípade Katky nie je vylúčený útok na medailu. Aspoň podľa štartovej listiny. Cíti sa dobre a dúfajme, že v sobotu podá kvalitný výkon,“ vraví Handl. Chôdza štartuje v sobotu o 13:00 nášho času.
Jakub Valachovič

Utorňajší program atletických súťaží v Singapure*:
Chlapci: 9:05 (3:05) – Výška, 9:45 (3:45) – 3000 m, 10:40 (4:40) – 110 m prek (3 rozbehy), 10:45 (4:45) – Disk, 11:35 (5:35) – 400 m (3 rozbehy)

Dievčatá: 9:00 (3:00) – Disk, 9:15 (3:15) – Žrď, 9:20 (3:20) – 3000 m, 10:10 (4:10) 100 m prek (3 rozbehy), 10:30 (4:30) Diaľka (HLADÍKOVÁ), 11:10 (5:10) 400 m (3 rozbehy)

*pred zátvorkou sú uvedené miestne časy, v zátvorke európske

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.