Jeden svet chce byť inšpiráciou

Text: Denisa Bogdalíková, MCK Malacky

6. 2. a 7. 2. 2012 prebehne v Kultúrním domečku (kino Záhoran) po prvýkrát filmový festival Jeden svet. Mestské centrum kultúry v Malackách sa rozhodlo ponúknuť nielen Malačanom možnosť pozrieť sa na svet iným pohľadom. Ako vravia organizátori festivalu z občianskeho združenia Človek v ohrození: „12. ročník výnimočného festivalu vám ponúka filmy, v ktorých hlavnými hrdinami nie sú krásne nastylovaní ľudia, ale skutočné bytosti, ktorých zápas za lepší svet by mohol byť inšpiráciou pre nás všetkých. Naše dokumenty opäť otvárajú tabuizované a na Slovensku málo známe témy. A v centre pozornosti sú tak ako po minulé roky ľudské práva a sloboda.“

Festival Jeden svet prebehol v Bratislave 29.11.- 04.12. 2011, k nám do Malaciek prišli jeho dozvuky v podobe výberu niekoľkých zaujímavých filmov. Témy, ktoré budete môcť vidieť – pondelok: slovenské voľby 2010 pohľadom filmárov, slovenské krčmy ako nezabudnuteľné prostredia z filmov, homosexualita ako tabu v Kamerune a stále aktuálne otroctvo v Etiópii. V utorok ponúkame témy, akými sú: dažďové pralesy a ich záchrana, afgánske násťročné manželky a splnený detský sen v podobe solárneho auta.

Prečo vlastne prinášame filmy o témach, ktoré sa nás zdanlivo netýkajú? Najvýstižnejšiu odpoveď majú ľudia, ktorí sa o šírenie informácii na Slovensku snažia už 12 rokov „Moderné komunikačné technológie všeobecne – internet, mobily, skype – nás k sebe približujú a to, že všetci zdieľame jeden svet je silnejšie ako kedykoľvek v doterajšej histórii ľudstva. Problémy všetkých sa týkajú aj nás – Slovákov. Detskí otroci, obchod s ľudskými orgánmi, korupcia, porušovanie práv žien, ochrana životného prostredia – to všetko sú témy, ktoré sa týkajú aj nás. A máme s nimi problémy aj na Slovensku. Každý z nás môže svojou troškou prispieť k tomu, aby sme žili v lepšom jednom svete. Najskôr ale musíme mať dostatok informácií. A tie sa zo slovenských médií väčšinou nedozvieme. Príďte si rozšíriť obzory. Zistite, čo môžete vy osobne spraviť. Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť. Festival Jeden svet je tu len raz za rok.“
Mestské centrum kultúry v Malackách vás preto všetkých pozýva na Malacký Jeden svet. Prvý film festivalu dokonca prídu odprezentovať jeho autori, téma je nanajvýš aktuálna – voľby.

Program festivalu

Pondelok 6.2.2012

19:00 TERAZ ŤA MÁME RADI, Slovensko, 2010 / 47 min., réžia: Zuzana Líšková, Peter Hodál

Nikto vám nemôže dať toľko, koľko vám vedia politici sľúbiť počas predvolebnej kampane. Dokument o slovenských parlamentných voľbách 2010 zachytáva atmosféru mítingov hlavných politických strán. Kombinácia humoru, tragédie a trápnosti, mix hudobných žánrov a neartikulovaných verbálnych prejavov v hlavnej úlohe s politikmi platenými z našich daní.

20:00 SLOVENSKÁ KRČMA, Slovensko / 2011 / 53 min. , réžia: Peter Kerekes

Aj v živote slovenských filmárov a slovenských filmov zohráva krčma svoje dôležité miesto. Odjakživa bola nielen miestom stretávania sa priateľov, ale aj zdrojom inšpirácií, najrôznejších konfliktov a dramatických situácií. Viete, ktorá konkrétna krčma bola predobrazom tých filmových od Juraja Jakubiska? Ako vznikala formálne prevratná snímka Petra Solana Kým sa skončí táto noc, alebo či mali Juraj Herz a Andy Hryc problémy vojsť do podniku po podávaní slávneho „Debušé“? O oslave filmu, priateľstva a vína vo filme Slávnosti v botanickej záhrade, alebo kým všetkým je už zaplnená filmárska „krčma nebeská“, rozpráva najnovší dokument režiséra Petra Kerekesa.

21:00 CAMEROUN, SORTIR DU NKUTA , Francúzsko / 2009 / 52 min., české titl. režisér:Céline Metzger

Roku 1972, takmer dvanásť rokov po vyhlásení štátnej samostatnosti, nadobudol v stredoafrickom Kamerune platnosť zákon umožňujúci trestať homosexualitu až piatimi rokmi väzenia. V roku 2006 miestna bulvárna tlač zverejnila zoznam päťdesiatich ľudí z najvyšších vrstiev „podozrivých z homosexuality“, na ktorom bola aj polovica členov vlády. Pre spoločnosť to bol šok, verejná mienka mala do tej doby o tabuizovanej téme jasno: V Kamerune predsa žiadni homosexuáli nie sú! Miestni ľudia na kameru vysvetľujú, že toto „chovanie“ sem zatiahli Európania a homosexuálov čaká vyhnanstvo z rodiny aj komunity. Sledujeme neúnavnú právničku Alicu Nkom a malú komunitu, ktorá chce otvoriť bar, kde by sa stretávali ľudia bez ohľadu na orientáciu. V africkom Kamerune je homosexualita stále trestným činom.

22:00 ADDIS A DANIEL: UKRADNUTÉ DETSTVO, Etiópia, Česko / 2010 / 28 min. / české titl. réžia: Yeneakale Tamrat

V Etiópii bolo otroctvo oficiálne zrušené v 30-tych rokoch minulého storočia. Vo forme obchodu s ľuďmi sa s ním ale miestni obyvatelia naďalej stretávajú. Často je to dôsledkom extrémnej chudoby a dopytu po lacnej pracovnej sile. Oba faktory využívajú priekupníci, ktorí obchodujú predovšetkým so ženami a deťmi, ktoré putujú za prácou z chudobného vidieka do veľkých miest alebo do iných afrických a blízkovýchodných zemí. Dokument približuje na príbehoch dvoch mladých ľudí, ako ľahko je možné stať sa obeťou obchodu s ľuďmi za tichého súhlasu rodiny.

 

utorok 7.2.2012

19:00 KÚPIL SOM DAŽĎOVÝ PRALES, Švédsko / 2010 / 58 min. / české titl., réžia: Helena Nygren, Jacob Andrén

Keď mal Jacob Andrén osem rokov, zapojil sa rovnako ako státisíce švédskych školákov do zbierky na záchranu dažďových pralesov. Vybrané peniaze boli vtedy odoslané do Latinskej Ameriky, kde za ne mal byť kúpený kus dažďového pralesa a tým zachránený pred vyrúbaním. Po dvadsiatich rokoch sa Jacob rozhodol, že sa pokúsi vypátrať, či finančné prostriedky naozaj dorazili na miesto určenia a kde sa nachádza časť pralesa, ktorý pomohol zachrániť. Po takmer detektívnom pátraní zisťuje, že hľadaný kus vegetácie sa nachádza kdesi medzi Hondurasom a Kostarikou a vydáva sa na cestu. Počas dobrodružného putovania spoznáva ťažký život chudobných dedinčanov a na vlastné oči vidí, koľko dažďového pralesa už väčšinou nelegálne padlo za obeť ťažobným firmám. Priamočiara snímka Jacoba Andréna a Heleny Nygren jasne dokazuje, že osobná angažovanosť má svoj nepopierateľný význam a že aj malý osobný príspevok môže niečo zmeniť.

20:00 MANŽELKA ZA PÄŤDESIAT OVIEC, Švédsko / 2010 / 52 min. / české titl., réžia: Nima Sarvestani

Mnohí afgánski muži vyznávajú radikálny islam a uctievajú tradíciu obchodu s manželkami mladšími o generácie, s ktorými niekedy nezachádzajú lepšie než so psami. To je tiež prípad šestnásťročnej Sabere, ktorej v siedmych rokoch zomrel otec a osvojil si ju blízky príbuzný. Keď mala desať rokov, predal ju o štyridsať rokov staršiemu Talibancovi, ktorý ju štyrikrát priviedol do iného stavu. „Často som myslela na samovraždu,“ spomína Sabere na manželský život so slzami v očiach. Dievča malo ako jedno z mála šťastie, že sa jej podarilo uniknúť a ukryť sa v azylovom dome pre ženy s podobným osudom. Ani potom však nemá vyhraté. Sledujeme márnu snahu Saberinej chudobnej matky a jej muža dosiahnuť dcérinho rozvodu.

21:00 SOLARTAXI, Nemecko / 2010 / 68 min. / anglicky / české titl., réžia: Erik Schmitt

Ako malý chlapec si Louis Palmer nakreslil do zošita auto na slnečný pohon. Jeho snom bolo obísť v ňom celý svet. Po dvadsiatich rokoch sa už ako učiteľ na základnej škole vo švajčiarskom Luzerne k svojmu snu vrátil a za pomoci niekoľkých nadšencov ho začal realizovať. V lete roku 2007 tak uzrel svetlo sveta prvý prototyp vozidla, ktoré vďaka solárnym panelom umiestneným v prívese bolo schopné nepretržitej prevádzky len na slnečný pohon. Cesta teda mohla začať. Na Louisovo prekvapenie sa jeho auto ani po niekoľkých stovkách kilometrov nerozpadlo a tak mohol za veľkého záujmu ľudí aj médií vo svojej propagačnej ceste pokračovať a po osemnástich mesiacoch ju úspešne ukončiť. Na konferencii Organizácie spojených národov o globálnom otepľovaní bol dokonca poverený funkciou oficiálneho taxikára ministrov jednotlivých krajín.

Festival Jeden svet môžu navštíviť aj školy, začiatok bude v utorok 7. 2. od 8:00, premietajú sa rovnaké filmy ako večer.

Vstupné je na celý blok v daný deň len 2,5€ a 1,5€ pre držiteľov preukazu ASFK.

 

 

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.