Kvadrum v novej podobe

Viacerí z Vás ste mi v poslednej dobe vytkli, že sa príliš málo venujem Malackým pohľadom. Samozrejme to malo a má svoje dôvody a rád by som Vám teraz predstavil ten najväčší…

dsc_3601.jpg

O projekte revitalizácie kláštorného nádvoria, ktorý realizuje občianske združenie MLOK, sme sa na stránkach Malackých pohľadov zmienili už niekoľkokrát. Predovšetkým sme prezentovali naše zámery, ktoré sa týkali či už plánovanej novej výsadby alebo obnovenia kláštornej studne. Odvtedy uplynulo niekoľko mesiacov, nespočetné množstvo „pracovných sobôt“ a dní dovolenky strávených na nádvorí a projekt sa konečne blíži k svojmu záveru.

Časti článku písané kurzívou budú súčasťou informačnej tabule umiestnenej na nádvorí – ich autorom je Daniel Košťál, text týkajúci sa studne je môj. Daniel Košťál je taktiež autorom myšlienky a koncepcie výsadby nádvoria, zrealizoval aj väčšinu sadovníckych prác.

dsc_3613.jpg

Pôvodná myšlienka projektu sa týkala len obnovy kláštornej studne – postupom času a postupom prác sa celý projekt „zvrhol“ k pomerne komplexnej obnove nádvoria – okrem studne je zrealizovaná nová výsadba, pribudli nové chodníky a opravila sa fasáda nádvoria.

dsc_3617.jpg

dsc_3624.jpg

„V priestoroch kvadrumu sa taktiež nachádza pôvodná kamenná kláštorná studňa, ktorá bola obnovená počas úprav nádvoria v roku 2008. Studňa bolo zasypaná odpadom skoro po úroveň terénu a uzavretá betónovým poklopom – v súčasnosti je vyčistená a obnovená do svojej pôvodnej hĺbky sedem metrov. Bližšie informácie o čase jej vzniku nie sú známe. Zaujímavosťou studne je približne štyri metre dlhá podzemná chodba spájajúca studňu s kláštornými pivnicami, v minulosti slúžila pravdepodobne na naberanie vody využívanej v pivniciach – chodba je v súčasnosti zamurovaná z dôvodu vyššej hladiny spodnej vody. Otvor do nej si môžete všimnúť tesne nad hladinou vody v studni.“

dsc_3626.jpg

Nadzemná časť studne je zhotovená z dvadsatich piatich kusov masívneho pieskovca z lomu nachádzajúceho sa pri Banskej Bystrici – našou snahou bolo novú ndazemnú časť čo najviac materiálovo i farebne prispôsobiť pôvodnému materiálu. Studňový utvor je uzatvorený ručne kovanou mrežou – štruktúra mreže a spôsob jej zhotovenia je opäť odkazom na pôvodné postupy výroby mreží v minulosti.

dsc_3628.jpg


„Neodmysliteľnou súčasťou väčšiny kláštorných komplexov boli v minulosti menšie či väčšie záhrady. Tieto boli považované za miesta pokoja a rozjímania, akýsi malý pozemský raj. Zároveň však boli aj miestami vzdelávania. Najčastejšie boli sústredené v uzavretom priestore – nádvorí, mali štvorcový alebo obdĺžnikový pôdorys (odtiaľ pochádza aj názov „kvadrum“). V strede bol trávnik, ten ohraničovali záhony s výsadbami byliniek a kvitnúcich okrasných rastlín. Niekedy trávnik pretínali úzke pieskové chodníky. Nechýbala ani studňa, ktorá slúžila pre potreby kláštora aj na zalievanie vysadených rastlín. Rastliny, ktoré rástli v kláštorných záhradách mali v sebe určitú symboliku napr. ruže symbolizovali lásku, biele ľalie čistotu Panny Márie, myrta čistotu a nevinnosť a pod.. Ďalšími kvitnúcimi rastlinami z kláštornej záhrady napr. konvalinkami, pivóniami, hortenziami, klinčekmi a kosatcami sa ozdobovali oltáre. Bylinky zasa v kláštore slúžili na liečenie rôznych chorôb, dokonca na prípravu likérov a na korenenie jedál. Nechýbali ani také rastliny, ktoré svojou vôňou či sýtymi farbami kvetov intenzívne pôsobili na zmysly napr. floxy a pakosty. Niektoré pestované druhy rastlín slúžili aj na farbenie napr. odevov či dezinfekciu priestorov. Kvety rastlín v kláštorných záhradách boli väčšinou biele, červené alebo modré. Pestovali sa rovnako trvalky aj letničky. Jednotlivé rastliny boli vysadené v záhonoch, ktoré ohraničovali nízke pravidelne tvarované živé plôtiky z krušpánu. Súčasťou kláštorných areálov boli aj ovocné sady, vinohrady a zeleninové záhrady. Tie však bývali sústredené za kláštornými budovami.“

dsc_3630.jpg

dsc_3632.jpg

Niekoľko druhov šaľvií a ľevandúl už teraz výrazne rozvoniava po celom nádvorí.

dsc_3633.jpg

dsc_3635.jpg

dsc_3639.jpg

Buxus sempervirens „Sufruticosa“. Týchto maličkých buxusov bolo nádvori vysadených približne päťsto. O tri-štyri roky by mali tvoriť súvislý, približne dvadsať až dvadsaťpäť centimetrov vysoký živý plot oddeľujúci záhony od chodníkov a trávnika.

dsc_3641.jpg

dsc_3644.jpg

„Zeleň v kvadrume, v ktorom sa práva nachádzate, bola obnovená podľa dostupných historických fotografií, rozprávaní starších Malačanov a pamätníkov, s prihliadnutím na vegetačné podmienky tejto lokality, priestorové možnosti a predovšetkým podľa zásad ktorými sa budovanie kláštorných záhrad v minulosti riadilo. Cieľom revitalizačného projektu bolo navrátiť zeleni v kvadrume typický kláštorný a historizujúci charakter s vhodnými rastlinami, nezameniteľnou atmosférou – harmóniou, farbami, vôňami a oku lahodiacimi plochami zelene. Dominantou novej kompozície je mohutný exemplár cyprušteka Lawsonovho (Chamaecyparis lawsoniana), ktorý ako jediný zostal zachovaný z pôvodnej výsadby. V pravidelných záhonoch lemujúcich trávnik je možné nájsť všetky typické kláštorné rastliny – rozmarín, levanduľu, tymián, pamajorán, yzop, niekoľko druhov šalvií, hortenzie, konvalinky, klinčeky, floxy, zvončeky, orlíčky, ľalie biele, fialky, konvalinky, alchemilku, pľúcnik, pivónie, kosatce, z drevín najmä kríkové a stromčekovité ruže, tvarované krušpány a brečtan. Z ostatných druhov sú v kompozícii zastúpené hlavne staršie a už takmer zabudnuté trvalky – pakosty, chochlačky a ďalšie druhy, ktoré kláštorný priestor zaatraktívňujú dlhším obdobím kvitnutia. Okrem toho tu v črepníku rastie aj myrta, ktorá však v našich podmienkach nemôže byť v exteriéri celoročne. Všetky rastliny sú umiestnené a vysadené tak, aby mali čo najlepšie podmienky pre svoj rast.“

dsc_3649.jpg

dsc_3652.jpg

dsc_3657.jpg

Kvôli trávniku bola vybudovaná aj automatická podzemná závlaha. Na zavlažovanie sa využíva vodu zo studne – závlahu sme zrealizovali prevažne vlastnými silami z komponentov Gardena Sprinklersystem.

dsc_3661.jpg

dsc_3663.jpg

Steny nádvoria sú oproti nedávnej minulosti oddelené od záhonov chodníkom vysypaným drobným kamenivom. Kláštornú záhradu tak môžete obísť po celom jej obvode. V dohľadnom času pribudnú aj menovky pri jednotlivých rastlinách. Je fajn vedieť čo to pri vás tak krásne voní 🙂

dsc_3670.jpg

dsc_3676.jpg

dsc_3680.jpg

V každom rohu nádvoria je umiestnený jeden buxus guľovitého tvaru – tieto sa nám podarilo uloviť až v zahradníctve v Břeclavi.

dsc_3687.jpg

Na záver by som rád poďakoval všetkým, ktorí sa projekte podieľali a držali nám palce. Pevne verím, že tento priestor a záhrada, aj keď teraz ešte veľmi mladá, budú príjemným miestom aj o mnoho rokov. Za podporu taktiež ďakujeme všetkým tu neuvedeným ľudom a firmám, ktorí nám počas realizácie projektu pomohli či už materiálne, svojou prácou, radami alebo nás duchovne podporovali. Budem mať radosť, ak sa niekedy stretneme v kvadrume na niektorej z akcií, ktoré tu plánuje MLOK v budúcnosti realizovať.

Projekt revitalizácie kláštorného kvadrumu bol financovaný prostredníctvom grantového programu „T-Mobile pomáha komunite“ spoločnosti T-Mobile Slovensko, a.s., prostredníctvom „Ceny Holcim pre rozvoj regiónu Záhorie“ od spoločnosti Holcim (Slovensko) a. s., príspevku z nadácie Pro Malacky a z prostriedkov občianskeho združenia MLOK.

Predchádzajúce články a fotografie s pôvodnou podobou nádvoria nájdete tu:

Kláštorná studňa sa po rokoch dočká obnovy
Kláštorné nádvorie opäť rozkvitne

11 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Mato, Dano, velka gratulacia a obdiv vasmu nasadeniu a umeniu!! Kvadrum je teraz velmi peknym a reprezentativnym miestom, takou oazou pokoja v centre mesta. Toto tu chybalo… No a technicke riesenie zavlahy:)

    Nejaka informacna tabula by sa mozno hodila aj umiestnit do parku pred kostolom, pripadne ku kostolu, aby do kvadrumu lakali navstevnikov, ktori hladaju prijemne posedenie v kludnom prostredi.

    Mozno by stalo za zmienku, kedy bude slavnostne otvorenie..

  2. pepe
    pepe hovorí:

    ano treba to s propagovat aj v centre boskoro nikto o tom nevie….a uz vobec nie navstevnik nasho mesta.

  3. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Som rád, že sa vám kvadrum páči… Je to taká moja malá srdcová záležitosť 🙂 Nádvorie určite chceme trochu viac spropagovať, tých nápadov ako je viacero, postupne ich budeme rozbiehať…

  4. MIVAL
    MIVAL hovorí:

    Otazka priamo na Martina M: v ramci tohtotyzdnoveho divadelneho festivalu tu budeme mat 4 dni okolo 25 hosti – divadelnikov z Podebradov v CR, bolo by mozne tento vikend s nimi tam na chvilku nakuknut, pripadne dostat zasveteny vyklad?

  5. Mark88
    Mark88 hovorí:

    Musim povedat, ze to vyzera velmi dobre! Perfektne odvedena praca, uz to iba dostatocne spropagovat! Zda sa mi, ze v MA je malo komunikacie a propragacie ohladom takychto projektov..

  6. Jana Zetkova
    Jana Zetkova hovorí:

    Je to naozaj krása, máte môj obdiv. Držím palce pri realizácii ďaĺších projektov, nápadov máte určite viac než dosť. Ak budete pri niečom potrebovať moju pomoc tak sa ozvite.

  7. Dana
    Dana hovorí:

    Klobúk dole!!!!!!! NADHERA!!! Som Malačanka a vôbec som o tom nevedela.
    Je to nádherné. Ďakujem že sa tstaráte o naše krásne mesto.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.