Stroj času – Biela brána

Pohľad na tzv. Bielu bránu do zámockého parku pred 70 rokmi. Fotograf stál na dvore niekdajšej budovy Hrádku, v ktorej bývalo ubytované pálfiovské služobníctvo.

bielabrana1.JPG

Približne v línii od kaštieľa cez bránu a miesto vzniku fotografie ďalej do areálu dnešnej Fytofarmy vedie pod zemou klenutá kanalizačná chodba.

bielabrana2.jpg

1 odpovedať
  1. Handl
    Handl hovorí:

    Služobníctvo bývalo i v okolitých domoch. V budove dnešnej Fytofarmy boli podľa rozprávania mojej babky, ktorá sa narodila v roku 1890, i stajne. A môj pradedo bol osobný kočiš grófa Mikuláša Pálfiho. V jednom príspevku ste spomínali, že Pálfy mal dobré srdce. Potvrdzuje to i spomienka mojej babky. Pradedo si vedel uhnúť a raz ho zavolal Pálfy, že potrebuje súrne niekam odviezť. Pradedo mal riadne pod čapicou, ale i napriek tomu zapriahol a bielou bránou popohnal kone pred kaštieľ. Potom viezol Pálfiho alejou cez Čiernu bránu smerom do mesta. Vtedy už fungovala železnica a ako sa blížili kone k prechodu, pradedo zaspal. Kone si z toho nič nerobili a išli ďalej. Práve prichádzal vlak a kone len tak- tak stihli prejsť. Pálfiho to samozrejme riadne vytočiloa keďže to nebol prvý pradedov priestupok, prepustil ho. Ale iba z funkcie osobného kočiša a nechal ho ďalej u seba pracovať v stajniach a nechal mu i dom v ktorom býval. Ten dom ešte stojí a je kúsok od Fitofarmy smerom na Rádek.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.