Rok 2008 v Malackách (2)

riha.jpg

 

Milý Jožko,

dlhšie som sa neozval, vieš, mal som veľa práce. Pracoval som s ľuďmi, a to je niekedy náročná práca, ak chceš zanechať výsledky. Musíš dostatočne komunikovať, vysvetľovať a tiež počúvať. Teraz, keď ma oslovili chlapíci z Malackých pohľadov, aby som stručne bilancoval rok, zmyslel som si, že by som mal napísať aj Tebe.

Odvtedy, čo tu nežiješ, sme sa pohli ďalej, pričom z tohto roku Ti vyberiem len veci, ktoré mi zostanú určite v pamäti. Písal si mi, že tam u vás ste začali rekonštruovať javisko. To u nás sme už organizovali ďalší ročník úspešného divadelného festivalu. To bola paráda! Bol som sa pozrieť aj na úžasnú šou Saltare Orbis. Toľko šikovných tanečníkov z celého Slovenska u nás v meste. To ma potešilo. Asi máme ešte niekoľko nadšencov, ktorí majú chuť a aj dnes si nájdu čas niečo zorganizovať. Tiež si mi písal, že tam u vás ľudia konečne prestali páliť odpadky. A vieš čo u nás? Začneme dotrieďovať ešte aj odpad, ktorý by ste tam u vás už dávno spálili.

A ešte tri veľmi dôležité udalosti. Najskôr sme sa stali ocenenými ako najlepšie miesto pre život zo všetkých slovenských miest. Možno by sme dopadli inak pri iných kritériách, ale aj tak by nás to malo tešiť! Nechápem, prečo to občanov netešilo. Asi by sme mali byť na svoje mesto viac hrdí. Potom si poslanci zvolili staronového hlavného kontrolóra mesta. To bola dobrá voľba. A nakoniec sme zmenili po rokoch internetovú stránku. Síce bola prijímaná rozpačito, ale páčilo sa mi, že sa urobil krok vpred. Dokonca získala aj ocenenie.

Ale boli veci, na ktoré by som aj rád zabudol. Nerozumiem, kde sa napríklad berie mládežnícka agresivita a vandalizmus. To nebývalo. Možno im mesto nevytvára dosť možností na sebarealizáciu. Ale zase, pamätáš si, že som písal o chlapíkoch z Malackých pohľadov? Tak si predstav, že tí zrekonštruovali záhradu v našom kláštore. Neskutočné, však? Nájsť peniaze a vo voľnom čase tvoriť. Tak potom nie sú všetci rovnakí. Ešteže tak.

Úprimne, medzi nami Jožko, tento rok bol pre mňa poučný. Myslel som si, že dobrou argumentáciou zmeníš svet. Ale už to vidím inak. Občas sa totiž idem pozrieť na zasadnutie tej našej vrchnosti. To by si len videl veci! Objavili sa problémy s odpredajom majetku, vraj si ho nedokážeme dostatočne chrániť. Dokonca sa servilne znižovala kúpna cena pozemkov. Príroda pri zmenách územného plánu dostala poučnú facku. A to už len keď by si videl „voľnú“ súťaž prepojených firiem vo verejnom obstarávaní! Na tom ma mrzí, že idealisti utŕžili len kopu urážok. Najnovšie som počul, že sa hľadá nový primátor. Neviem prečo. Ty by si bol dobrým primátorom, vážne, len by si musel dostatočne vysvetliť svoje kontakty a pôvod svojho majetku. A verím, že ty by si napokon vrátil aj tú diskusiu späť do zastupiteľstva.

Prepáč, už musím ísť. Idem sa prejsť. Máme krásne nové chodníky a stavebné ohyzdy nad nimi. A ten park s korzom! Len vieš, poznáš ma, neužívam si ten pocit. Mnoho ľudí sa v radosti prejde. To ja keď kráčam, musím sa pýtať, za akých podmienok a cenu sme ich museli postavať. Snáď sa to zlepší. Snáď sa ľudia v budúcom roku budú ešte viac pýtať a žiadať vysvetlenia. To si želám. Tento rok bol prínosný aj v tom, že niektorí sa už začali.

A aký bol ten rok 2008 u Teba?

Bc. Juraj Říha, poslanec mestského zastupiteľstva

5 komentárov
  1. a student
    a student hovorí:

    If I were a professor I would evaluate this informal letter controversially. I would award 3 C: Crafty, Convincing but Crude. I am a student, however.
    So I say 3 B: Brave, Brisk but Bizarre.
    What about 3 A: Audatious Acid Allegory? Personally, I enjoyed it. Good luck!

  2. chardo
    chardo hovorí:

    Juraj, dlhsie sledujem tvoj postoj. Je vyborne, ze si snazivy a beries svoj mandat vazne, asvak tvoje vystupy a prispevky vnimam castokrat ako kontraproduktivne. Duplovane pri nepriamych obvineniach cestnych ludi. Mozno sa za 10 rokov pozries spat a zistis, ze si mnohokrat konal v mladickej nerozvaznosti. Asi sa teraz urazis, pretoze si jesitny, ale ver mi, rozpravam z osobnej skusenosti.

  3. Robert Hlavan
    Robert Hlavan hovorí:

    Ja si myslim, ze Juraj je dost rozumny a neurazi sa. Myslim, ze ma dost rozumu na to, aby pochopil, ze mu (chardo) nechce zle a ze to, co pise je len dobre mienena rada od starsieho a skusenejsieho cloveka.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.