Pred premiérou nového predstavenia Divadla na hambálku

Foto: Mirka Mihaličková a Martin Macejka

Blíži sa premiéra novej divadelnej hry Divadla na hambálku. Jej názov znie Stálo ti to zlato za to? a autorom je režisér Vlado Zetek. Autor prezradil zaujímavosti súvisiace s vznikom predstavenia.

Vlado Zetek predstavenie písal „na mieru“ hercom nášho ochotníckeho divadla. „V auguste budeme mať desiate výročie vzniku Divadla na hambálku, preto som chcel, aby bola táto hra niečím skutočne výnimočná. Mojím cieľom bolo vytvoriť svojim hercom inscenáciu na mieru, aby si zahrali všetci, a aby sa v nej aj našli. Takže k desiatemu výročiu sme sa posunuli k autorskému divadlu. A to v darčekovom balení,“ povedal v rozhovore pre DNH Vlado Zetek.

Ďalším dôvodom na napísanie scenára bol fakt, že „nie je ľahké nájsť predstavenie, v ktorom by si mohli zahrať všetci naši herci. Napriek tomu, že sme spravili posledné inscenácie s menším počtom ľudí, teraz sme sa chceli pustiť do veľkej veci, čo sa týka počtu účinkujúcich.“ V novej hre sa predstaví až 16 postáv, niektoré budú alternované. Okrem hercov, ktorí hrajú v divadle už niekoľko rokov, sa v tomto predstavení objavia dve nové tváre.

Dej novej inscenácie sa odohráva v záhoráckej dedine a autor sa pri písaní inšpiroval aj skutočným životom hercov. „Je pravda, že našich hercov do detailov nepoznám, ale počas desiatich rokov som sa s nimi celkom dobre zoznámil. V inscenácii som sa snažil vypichnúť ich profesijné, prípadne rodinné životy. U niektorých som zase zobral ich povahy a namočil do divadelného príbehu.“ Zaujímavosťou je, že v predstavení sa objaví aj postava, ktorá je paródiou na Vlada Zetka.

Naskúšanie hry trvalo približne štyri mesiace. Prvá premiéra bude Už 4. mája, prvá repríza pre verejnosť bude 12. mája.

Autorkou scény a kostýmov je výtvarníčka Denisa Bogdalíková.

Aké plány má Vlado Zetek s touto hrou? „Za tie roky som zistil, že divadlo nie je o festivaloch, ale o divákoch. Čo sa týka divadla, nikdy nemám nejaké ambície. Mám iba jedno veľké želanie: aby na predstavenia chodilo čo najviac ľudí, a aby sa u nás čo najlepšie cítili a zabavili.“

Program najbližších predstavení:

4. 5. 2012, 19.00 h – Kultúrní domeček, Malacky
1. PREMIÉRA novej hry – STÁLO TI TO ZLATO ZA TO?

5. 5. 2012, 19.00 h – Kultúrní domeček, Malacky
2. PREMIÉRA novej hry – STÁLO TI TO ZLATO ZA TO?

12. 5. 2012, 18.00 h – Kultúrní domeček, Malacky
1. REPRÍZA – STÁLO TI TO ZLATO ZA TO?

19. 5. 2012, 18.00 h – Kultúrní domeček, Malacky
STÁLO TI TO ZLATO ZA TO?

Zdroj: www.divadlonahambalku.sk

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.