Čo to bude, až to bude?

Text a foto: Jakub Valachovič

Cestujete do Bratislavy autom alebo vlakom? Zvyknete jazdiť po Továrenskej ceste, autom alebo na cyklistické výlety? V poslednom čase vám teda nemohli ujsť výsledky činnosti, ktoré na miestnych borovicových lesoch vyvíjajú drevorubači. Zrejme ste si teda položili otázku: Prečo? Čo tu bude? Zaujímalo to i nás.

Kulisa Továrenskej cesty…

Medzi diaľnicou Malacky – Bratislava a Továrenskou cestou sa nachádza pás borovicovo-zmiešaného lesa. Na šírku meria približne kilometer, na dĺžku vyše dvoch kilometrov. Dlhé roky súčasť vojenského výcvikového priestoru zmenil štatút a stal sa majetkom mesta Malacky. Prevažnú časť stromov, ktoré tu rastú tvoria tradične borovice, nájdu sa i duby. V blízkosti tzv. Marheckých rybníkov, ležiacich v tesnej blízkosti mesta však nájdeme pozoruhodné miesta lužných lesov, pripomínajúcich aspoň vzdialene nepreniknuteľnú džungľu. Tieto vlhké miesta s prevažným výskytom jelší žijú svoj vlastný, tajomný život. Sú domovom viacerých chránených živočíchov.

Civilizačná slučka sa okolo Marheckých rybníkov neustále sťahuje. V tesnej blízkosti lužných lesov je priemyselný park, diaľnica a o chíľu i golfové ihrisko.

Keď mesto Malacky získalo pred pár rokmi od Vojenských lesov a majetkov lesy do svojich „dŕžav“, začalo sa intenzívne uvažovať, ako možno pozemky najlepšie využiť. Koncom deväťdesiatych rokov sa začalo hovoriť o priemyselnom parku. Na otázky nám odpovedala referentka Oddelenia stavebného a územného rozvoja mestského úradu v Malackách Gabriela Reháková: „Začiatkom roku 2000 sa robilo posudzovanie vplyvu priemyselno-technologického parku Záhorie na životné prostredie. Boli navrhnuté viaceré varianty. Z posudzovania vzišla finálna, ku ktorej spracovalo stanovisko i Ministerstvo životného prostredia SR.“ Tak sa zrodil priemyselný park v Malackách, ktorý začína prinášať pre obyvateľov nášho mesta pozitíva, ale žiaľ i negatíva. Park sa člení na zóny A,B,C,D a E. Zóna A sa nachádza vo Veľkých Levároch, B v oblasti Malacky – Ovocné sady, C leží v terajšej priemyselnej zóne, D v Malackách – Vaskovej a E v katastri Plaveckého Štvrtku. Predmetom nášho záujmu je však zóna D, čiže Malacky – Vasková. V týchto miestach prebiehajú výruby, ktoré nás zaujímajú.

„V tejto zóne sa pôvodne uvažovalo s výstavbou technologického centra,“ hovorí G. Reháková a pokračuje: „na základe záverečných pripomienok a odporúčaní v stanovisku ministerstva životného prostredia sa však prijala možnosť využitia územia na rekreačné účely.“ To bolo v roku 2003 a už koncom roka bol schválený územný plán o využití zóny a jej následnej premeny na golfové ihrisko.

Brána medzi prírodou a priemyselnou zónou. Tvoria ju stromy, ktoré mali šťastie a nepadli (bodaj by im to vydržalo)

Návrh na vybudovanie golfového ihriska podala firma Golfer SK v Bernolákove. Povolenie na výrub stromov dal Obvodný lesný úrad, ktorý do povolenia zakomponoval i svoje podmienky a obmedzenia. „V prípade nejasností, prípadne podozrenia, že sa rúbe viac, ako bolo povolené, odporúčam obrátiť sa práve na nich,“ hovorí G. Reháková. Ako sme spomenuli vyššie, stavebné povolenie na výstavbu golfového ihriska už bolo vydané. G. Reháková však ešte dopĺňa: „Povolenie je zatiaľ vydané na terénne a sadové úpravy a taktiež na položenie drenážneho a zavlažovacieho systému.“ Čiže stavebník môže započať realizáciu tzv. greenov a iných plôch, ktoré tvoria samotné golfové ihrisko. Taktiež môže umiestniť sieť nevyhnutných rozvodov na zavlažovanie a na iné účely, jeho spustenie do prevádzky podlieha samostatnému povoleniu orgánom štátnej správy vo vodnom hospodárstve. Toto povolenie ešte nebolo vydané. „To je všetko, nič viac, nič menej,“ uzatvára G. Reháková.

Keď budete mať čas, vyrazte s rodinou do prírody…

Golfové ihrisko však so sebou prináša i ďalšie aspekty. Turisti, ktorí prídu hrať zrejme budú očakávať i určité služby. Minimálne reštauráciu alebo iné zariadenie. G. Reháková nám odpovedá: „Áno, uvažuje sa s vybudovaním určitého zázemia, ktoré obvykle prislúchajú ku golfovým ihriskám.“ Určitým zázemím myslí G. Reháková hospodárske objekty, komunikácie alebo klubové priestory. Pod hospodárskymi objektami si môžeme predstaviť sklad strojov a náradia na udržiavanie ihriska, parkovisko, rekreačné zariadenia, ako hotely, reštaurácie alebo aspoň bufety. Komunikáciami sa myslia príjazdové cesty, parkoviská. Klubovými časťami sú šatne, kancelárie a podobne. „Tieto objekty sú situované v katastri obce Plavecký Štvrtok. Obec teda bude vydávať i povolenie,“ hovorí G. Reháková. Niektoré sú však i v katastri mesta Malacky. Zatiaľ však podľa G. Rehákovej neboli predmetom povoľovacieho procesu.


Červený kríž pomáha i stromom. Takto označené listnáče ujdú zubom motorovej píly (aspoň dúfame).

Ako bude vyzerať budúce golfové ihrisko pri Malackách? To je tiež zaujímavá otázka. Projektová dokumentácia hovorí o 27 jamkovom golfovom ihrisku. Milovníci golfu vedia, že klasické ihrisko je osemnásť jamkové. I v Malackách budeme mať 18 jamkové ihrisko, zvyšných 9 jamiek má byť cvičných. Parkovacie plochy majú byť situované pozdĺž Továrenskej cesty. Samostatnou kapitolou sú domy, prípadne byty. „Obytné zóny nie sú v súlade s územným plánom,“ hovorí G. Reháková. Znamená to, že golfové ihrisko zostane len turistickým centrom. Žiadne obytné hniezdočká prominentov ani iných ľudí. To sa týka ako katastrálneho územia Malacky, tak i katastra Plavecký Štvrtok. Potvrdil nám to i starosta obce Milan Paíček.

Aký bude mať golfové ihrisko význam pre Malacky? Golf je rok čo rok populárnejším športom. Okrem profesionálov, ktorí sa hraním golfu živia, ho radi hrávajú významnejší prominenti z radov politikov a celebrít. Ide o svetový trend, ktorí má svoje korene v Anglicku, podobne ako ďalšia hra gentlemanov – tenis. Na Slovensku je golfových ihrísk málo a existuje teda reálny predpoklad, že tento šport sa na Záhorí uchytí a prinesie i finančné výhody mestu. K tomuto plánu však vedie dlhá cesta a je len na investorovi, či splní podmienky uložené obvodným úradom životného prostredia. Nezabúdajme, že okrem golfového ihriska môžeme v tejto lokalite obdivovať i iné veci.

4 komentárov
  1. Anonymous
    Anonymous hovorí:

    Pekný a podnetný príspevok. Našiel som však minimálne jednu faktickú chybu. Hneď v úvode. Pozemky, na ktorých vyrastá priemyselno-technologický park Eurovalley (voľakedy začlenené do Vojenského obvodu Záhorie), sa nikdy nestali majetkom mesta.

  2. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Hmmm, vďaka za upozornenie, zistím, kde sa stala chyba a pokúsim sa ju čo najefektívnejšie opraviť (ak sa pravdaže stala a mýlim sa ja a nie Vy).

  3. Anonymous
    Anonymous hovorí:

    Nie je problém si to preveriť na Katastrálnom úrade. Pozemky prešli do katastrálneho územia mesta Malacky, ale zostali vo vlastníctve štátu (Ministerstva obrany SR) v správe Vojenských lesov a majetkov.

  4. T0M0
    T0M0 hovorí:

    Som ani netusil ze tu ma byt golfove ihrisko… co k tomu dodat, golf je in, a malcky nechcu zostat po zadu.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.