Šanca pre dobrovoľníkov zapojiť sa do rekonštrukcie zámku

V sobotu 13. júla sa začne ďalšia etapa rekonštrukcie malackého pálffyovského zámku. Na rozdiel od predchádzajúcich bude časť práce vykonaná formou dobrovoľníctva. Mesto Malacky hľadá dobrovoľníkov, ktorí by počas letných mesiacov pracovali na rekonštrukcii priestorov, ktoré sa v budúcnosti stanú výstavnými či múzejnými.

MP-zamok-rek02

Jedna z chodieb zámku v roku 2003

Pracovať sa bude pod odborným dohľadom. Podľa tlačovej správy pôjde o jednoduché práce, ktoré zvládne každý aj bez stavbárskych skúseností. Jedinou podmienkou je chuť a ochota pracovať. Pre dobrovoľníkov je to možnosť nadobudnúť nové zručnosti a skúsenosti, nevšedné zážitky, dostať sa na miesta, kam sa bežný návštevník zámku nedostane.

MP-zamok-rek05

Pod bielymi nátermi sa na niektorých miestach ukázala pôvodná výzdoba. Stav z roku 2007

Presné časy a termíny vykonávania práce budú stanovené po nahlásení dobrovoľníkov s ohľadom na ich časové možnosti. Záujemcovia o najbližší termín, ale aj o neskoršie termíny sa môžu prihlásiť na e-mailovej adrese: kastiel@malacky.sk alebo na t.č. 034 7966 123 a 0903 238 348.

MP-zamok-rek01

Zámok nechali postaviť Pálffyovci v 17. storočí. V tretine 20. storočia sa vlastníkmi stali františkáni, neskôr prevzal celý objekt štát. Od septembra 2007 patrí kaštieľ mestu, ktoré postupne realizuje projekt jeho rekonštrukcie a ďalšieho využitia. V súčasnosti je možné absolvovať jeho prehliadku a vypočuť si zaujímavosti z histórie kaštieľa aj rodu Pálffyovcov.

MP-zamok-rek06

Nezrekonštruované časti zámku. Rok 2007

V júli 2007 sa v zámku uskutočnila expedícia Cuniculum vitae, ktorej cieľom bolo pátrať po legendárnych tajných podzemných chodbách. Veľké chodby sa vtedy nenašli a otázka zostala otvorená. Expedícia však pomohla lepšie zmapovať podzemné priestory zámku a okolia.

MP-zamok-rek08

Zrekonštruovaná miestnosť v časti západného krídla zámku

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.