Pozvánka do kaštieľa

Už o pár dní spustia Prvomájové Malacky počas jubilejného 10. ročníka sériu celodenných aktivít s množstvom atrakcií pre všetky vekové kategórie (celý program). Jednou z najlákavejších bude možnosť vstúpiť do zrekonštruovaných aj pôvodných priestorov Pálfiovského kaštieľa.

Desať sprievodcov (z toho osem študentov Gymnázia sv. Františka Assiského v Malackách) v štýlových dobových kostýmoch postupne od 10.00 do 18.00 hodiny v 20 minútových intervaloch prevedie záujemcov vytýčenou trasou. Verejnosť bude mať možnosť okrem iného vidieť šesť zrekonštruovaných izieb. Najatraktívnejšou v ponuke je iste miestnosť so štukovým zdobením vo vrchnom podlaží, v ktorej bude umiestnený dobový nábytok (zapožičaný z depozitu Múzea Červený Kameň).

Detail štuky, ktorú preťala nezmyselná priečka. Dnes má miestnosť pôvodnú veľkosť. (foto S. Osuský, 2007)

Súčasťou trasy prehliadky je aj návšteva zámockej kaplnky (podrobnejšie o kaplnke v príspevku M. Macejku). Pripravená je tiež sprievodná výstava fotografií dokumentujúcich priebeh rekonštrukcie. Návštevníci budú mať možnosť podporiť obnovu kaštieľa finančným príspevkom vo verejnej zbierke.

Pre zrekonštruovanú časť západného krídla kaštieľa sú typické zelené okenice. V budúcnosti sa má farba fasády zmeniť na bielu a strecha dostane čierny odtieň.

Átriu kaštieľa dominuje studňa, ktorú za čias Pálfiovcov strážil bronzový jeleň. Pri jej čistení počas rekonštrukčných prác v nej robotníci narazili na vodu.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.