Staré Domky ostali len spomienkou

Domky boli jednou zo starších malackých štvrtí. Zbúrali ju pred 40 rokmi, ostal po nej iba názov malackého sídliska a spomienky. 10. októbra na chvíľu opäť ožili vďaka pamätníkom, ktorí prišli do malackého kina na Stretnutie s históriou, venovanému práve Domkom.

DOMKY_MK_2

Označenie Domky, resp. v Domkoch sa začalo používať v druhej polovici 19. storočia, možno aj skôr. Vzťahovalo sa na domčeky sústredené mimo hlavnej ulice, okolo námestíčka západne od kláštora. V každom dvore bolo niekoľko domčekov, resp. bytov, ktoré obývali najchudobnejší obyvatelia – želiari. Ak vlastnili dom alebo jeho časť, označovali sa ako domkári, čo dalo pravdepodobne názov celej štvrti.

MP-domky09Vedľa, rovno oproti kláštornému múru, bolo námestie, ktoré podľa niektorých patrilo k Domkom, podľa iných nie. V polovici 19. storočia bolo v tejto lokalite (samotné Domky a námestie) približne 40 súpisných čísiel domov.

MP-domky05

 

MP-domky03

V rámci Stretnutia s históriou, ktorým sprevádzal historik Martin Macejka, bol načrtnutý historický vývoj tejto lokality od konca 18. storočia. Nasledovalo premietanie fotografií Domkov z 20. storočia, komentované samotnými pôvodnými obyvateľmi Domkov. Prišlo ich vyše osemdesiat.

MP-domky04

MP-domky06

DOMKY_MK_1Cenné spomienky pamätníkov sa vďaka zvukovému a obrazovému záznamu zachovajú aj pre ďalšie generácie. Takže keď sa niekedy pozriete z okna bytovky v Domkoch, možno si predstavíte uličku ku kinu pod iným názvom, alebo si spomeniete na prezývky starých obyvateľov. Záznamy budú slúžiť pre ďalší historický výskum a snáď raz budú aj publikované.

MP-domky07MP-domky08

Organizátorom stretnutia bolo Mestské centrum kultúry Malacky – Múzeum Michala Tillnera. V múzeu sa tento rok téme stavebného vývoja venuje veľká pozornosť. Bude jej venovaná veľká časť zborníka, ktorý vyjde koncom roka 2013.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.