Príspevok k rekonštrukcii komínov pálffyovského zámku v Malackách

Už niekoľko mesiacov prebieha posledná etapa rekonštrukcie strechy a komínov zámku. Predmetom tejto fázy je oprava komínov južného krídla, postavenie dvoch komínov, ktoré boli z dôvodu bezpečnosti dočasne rozobrané, a výmena strešnej krytiny na západnom a južnom krídle. 

Prvé fázy rekonštrukcie prebiehali v období 2014-2015. V prvej fáze boli opravené komíny západného krídla. Pritom sa zistilo, že krov na rohu západného a južného krídla je poškodený natoľko, že hrozí zrútenie dvoch komínov položených priamo na ňom (teda v podkrovnej časti nestáli komíny na svojich základoch, ale na krove). Komíny boli demontované a z dôvodu rýchlejšieho pokračovania sa práce presunuli na severné a južné krídlo, kde boli opravené komíny i strecha.

Aktuálna rekonštrukcia by mala byť ukončená tento rok v lete. Vtedy bude mať celý zámok opravené všetky komíny a strechu. 

Najviac poškodený bol komín na južnom krídle, ktorý sa pomaly rozpadal. V rámci dokumentácie sme ho mnohokrát odfotografovali a ponúkame vám zaujímavé výrezy z pohľadov na tento komín, ktorý je už, mimochodom, domurovaný. Tieto pohľady preto spadajú do kategórie historické.

Pálffyovský zámok v Malackách

Fotografia z leta 2015. Odpadnutá omietka odhalila v strednej časti muriva zrejmé predchádzajúce zásahy – tehly tam nie sú previazané a vizuálne sú iné. (Foto: Martin Macejka) 

Pálffyovský zámok v Malackách

Pohľad na komín z juhu. Na oboch fotkách je vidieť pod hlavicou symetrické vyplnenie poloblúku. Snáď naznačuje pôvodnú podobu komína? Odborníkom táto fotka povie asi viac. (Foto: Martin Macejka)

Pálffyovský zámok v Malackách

Pohľad z nádvoria na jar 2016. (Foto: Martin Macejka)

Pálffyovský zámok v Malackách

Záber na hlavicu komína na jar 2016. (Foto: Martin Macejka)

Pálffyovský zámok v Malackách

Detail hlavice komína. V strednej časti sú pôvodné tehly, hore (zadná stena) sú, zdá sa, použité mladšie tehly. (Foto: Martin Macejka)

Pálffyovský zámok v Malackách

Použitie mladších tehál dokumentuje aj táto fotka, rovnako nasledujúce dve. (Foto: Martin Macejka)

Pálffyovský zámok v Malackách

Pálffyovský zámok v Malackách

Pálffyovský zámok v Malackách

Aktuálna fotografia zachytáva komín (s lešením) po domurovaní chýbajúcich častí. (Foto: Miroslav Konečný)

 

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.