Kaštieľ v Plaveckom Podhradí

Po čase sa pozrieme na ďalšie sídlo pálffyovského rodu – kaštieľ v Plaveckom Podhradí. Niektoré zdroje tento kaštieľ považujú za renesančný, podľa iných bol postavený v neskorogotickom slohu.

Sídlom plaveckého panstva býval Plavecký hrad. Aj v období, keď sa vlastníkmi tohoto panstva stali Pálffyovci, teda v roku 1634 (v držbe mali panstvo od roku 1622). V Podhradí si nechali postaviť nový kaštieľ, ktorý bol určite praktickejší ako hrad na kopci. Tým, kto dal kaštieľ postaviť, bol zrejme prvý zemepán Pavol IV. Pálffy – prvý zemepán z tohoto rodu v našom regióne.

kastiel-a-hrad.jpg

Roky výstavby nie sú známe, bolo to v 17. storočí za Pavla IV. alebo jeho syna Jána III. Antona.

pict0623.jpg

Po roku 1918 prešlo vlastníctvo kaštieľa na štát. Od roku 1974 sa využíva pre účely Štátneho archívu v Bratislave, verejnosť tam bežne prístup nemá. V súčasnosti tu má archív rozsiahle depoty, kde sú uložené archívne fondy krajských inštitúcií a hospodárskych organizácií.

pict0548.jpg

Kaštieľ je charakterizovaný ako poschodová štvorkrídlová bloková budova s ústredným nádvorím a s nárožnými polygonálnymi vežami. Jednu z nich vidieť na fotografii. Okolo kaštieľa sa v minulosti rozprestieral rozsiahly park, dnes je jeho okolie zastavané (ako vidieť na prvej fotografii).

pict0552.jpg

Nám sa podarilo dostať aspoň na nádvorie, odkiaľ má návštevník vo vyhradenom čase a v sprievode pracovníka archívu prístup len do kaplnky.

pict0600.jpg

pict0601.jpg

pict0616.jpg

pict0563p.jpg

Kaplnka sa nachádza v západnom krídle a je zasvätená Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie. Vznikla vraj v období, keď bol zemepánom syn Pavla IV. Ján Anton Pálffy, čiže v druhej polovici 17. storočia. Využívaná bola do dvadsiatych rokov 20. storočia. Hlavný oltár bol v roku 1945 prenesený do miestneho kostola.

pict0564.jpg

Neskôr sa z kaplnky stal sklad a až v roku 2003, po osemdesiatich rokoch, začala opäť slúžiť svojmu účelu. Zásluhu na tom má najmä pán František Okruhlica z Plaveckého Podhradia. Pomáhal pri rekonštrukcii a v súčasnosti má priestory kaplnky prenajaté od Ministerstva vnútra. Pán Okruhlica chcel, aby do kaplnky mohli chodiť jeho rodičia. Otec sa znouotvorenia kaplnky nedožil, ale mama áno.

pict0565.jpg

Keďže pôvodné zariadenie kaplnky sa nezachovalo, bola novo zariadená. Ktovie, či sa dočkáme niečoho podobného aj v Malackách…

Zdroje: – www.castles.sk/index.php?article=7 – www.civil.gov.sk/arch/saba – www.civil.gov.sk/documents/P29-f01.doc – www.zamky.sk/?q=node/3&mon=106648

3 komentárov
  1. bo
    bo hovorí:

    Martin, dufam, ze dnes aj napises clanok o 21.8. “ o priatelskej pomoci sudruhov Varsavskej zmluvy“. Myslim, ze by to bolo dobre hlavne kvoli starsim obcanom, lebo ti uz evidentne zabudli na rok 1968…

  2. Martin Macejka
    Martin Macejka hovorí:

    Nenapadlo mi pripravit clanok o auguste 68 v suvislosti s Malackami, ale je to celkom dobry napad do buducnosti. Diky za tip.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.