Mikulášska nedeľa bola aj skúškou nervov

Druhá slávnostná nedeľa v rámci Adventných Malaciek bola situovaná do prostredia zasneženého Zámockého parku. O 15.00 h ju otvorila výstava fotografií Simony Šípovej a Stana Osuského s názvom Premeny, ktoré dokumentujú doterajšiu rekonštrukciu kultúrnej pamiatky. Výstava bude v kaštieli sprístupnená na požiadanie do konca januára, potom by mala putovať do Devínskej Novej Vsi a Marcheggu.

Autori fotografií Simona Šípová a Stano Osuský

Účastníkom vernisáže sa prihovorila Ingrid Šrámková, ktorá v stručnosti pripomenula zmeny účelov využitia a mená vlastníkov kaštieľa za posledné storočie. Nezabudla ani poďakovať sponzorom, vďaka ktorým sa výstava mohla zrealizovať – Nafta, a. s. a Nadácia SPP. V pozadí sú žiaci Literárno-dramatického odboru miestnej ZUŠ, ktorí si pod vedením Kataríny Trenčanskej pripravili etudu zo života malackých Pálfiovcov

Nechýbal ani primátor Jozef Ondrejka. Ten zdôraznil, že mesto sa všemožne snaží získavať financie na postupnú rekonštrukciu kaštieľa, hoci má „zviazané“ ruky diskrimináciou Bratislavského kraja pri získavaní financií z eurofondov. Realizovaný projekt čiastočnej rekonštrukcie je výsledkom cezhraničnej spolupráce. V budúcom roku má mesto v pláne vrátiť „život“ fontáne na lúke pred kaštieľom.

A fotilo sa…

Sprístupnená bola aj Pálfiovská izba, v ktorej je inštalovaný dobový nábytok z Červeného Kameňa.

Jeleň sediaci na studni na nádvorí kaštieľa získal výzor soba Rudolfa s červeným nosom

Na pódiu pri kaštieli hrala od 16.30 h hudobná skupina Tonik. O 17.00 h sa najmä tí najmenší účastníci so svojimi rodičmi nahrnuli pred bránu kaštieľa a netrpezlivo vyzerali na osvietenom balkóne Mikuláša. Päť, desať, pätnásť minút a nič. Nálada mrzla s klesajúcou teplotou pod nulou. Rodičom dochádzala trpezlivosť. Na balkóne sa z času na čas objavil akurát technik a spoza okien si mohli čakajúci všimnúť čertov.

Do Zámku prišli stovky ľudí, nechýbali ani stánky s dobrotami či svetielkujúcimi drobnosťami určenými najmä pre deti.

Deti aj starších potešil voľný vstup na ľadovú plochu

Malým rozptýlením pre detičky boli z lúky pri kaštieli vyletujúce lampióny priania, ktoré si mohli účastníci kúpiť za 3 € a tým podporiť OZ Želaj si. Výťažok z predaja pôjde na splnenie snov dlhodobochorých a zomierajúcich detí.

Po tom, čo na balkóne „buchli“ poistky a zhasol, sa po opätovnom zapojení objavili okolo 17.30 h moderátori v anjelsko-čertovskom prevedení Róbert Jakab a Juraj Kemka. Snažili sa byť vtipní. Nasledovala ich skupinka čertov. Namiesto Mikuláša mrznúci diváci privítali finalistky súťaže Česko Slovensko má talent Zuzku a Katku Winklerové, ktoré moderátori nesprávne uviedli ako Malačianky, hoci dievčatá pochádzajú z Lakšárskej Novej Vsi a v našom meste len navštevujú  hodiny spevu v miestnej ZUŠ-ke. Zaspievali pieseň Biele Vianoce a pri druhej There can by miracles, when you believe opäť zlyhala technika. Po moderátormi vyžiadanom repeté, zlyhalo už niečo iné. Nervy mnohým rodičom. Priznávam aj moje. A tak sme bez toho, aby môj dvojročný syn tešiaci sa na Mikuláša videl hlavného aktéra večera, odchádzali s „omrzlinami“ z parku.

P.S.: Našťastie situáciu zachránili moji rodičia, ktorým sme zatelefonovali, aby posúrili Mikuláša u nich doma. Cestou zo „Zámku“ sme sa u nich zastavili a meškanie Mikuláša sme synovi a štvorročnému synovcovi vysvetlili tým, že sa zdržal, keď im plnil čižmičky u dedka a babičky. Dúfam, že ste sa dočkali aj Vy.

Poznámka: Ospravedlňujem sa za osobnejší záver príspevku. Nedalo mi to 🙂

11 komentárov
  1. Dusan
    Dusan hovorí:

    Takto som tam cakal po minule roky aj ja s mojim synom a vidim, ze sa to nezlepsilo, takze som spravne predpokladal, ze tam nejdeme a urobil som dobre. Ludia tam nevedia zorganizovat nacas nic, vsak im bolo asi teplo, ze ?!

  2. Mato B.
    Mato B. hovorí:

    Plne sa stotoznujem s autorkou prispevku. Taktiez uz sme boli dost omrznuti a kedze program sa zacal neskor, uz sme to tiez nevydrzali a sli sme domov….Po ceste spat sme miesto tesiacich sa deti poculi len nadavajucich rodicov…

  3. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    To som rad, ze v Malackach vsetko po starom 🙂 trochu ma len prekvapilo, ze v kastieli stale nie su polozene parkety a cele expozicia je na betone…

  4. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Nenávidím slovo Malačianka. Neviem prečo to nám Malačanom a Malačankám jazykovedci urobili. Raz som sa na to pýtal jednej osoby, ktorá robí na Jazykovednom ústave Ľudovíta štúra, že prečo trápia národ a najmä Malačanov s tým ohyzdným slovom. Vraj je to normálne, veď sa aj povie – malačianske trhy. Tak toto keď niekto v Malackách povie – že malačianske trhy – tak to už naozaj neviem, začo by ho ľud označil. Možno za idiota, ako tých na Jazykovednom ústave Ľudovíta Štúra označujem občas ja, keď ma vytočia. Faktom je, že v žiadnych iných novinách na Slovensku som nečítal slovo Malačianka, vždy len Malačanka. Novinárov ani nenapadne, ako je to napísané v Pravidlách slovenského pravopisu. A ak by to videli, tak by to hádam ani nenapísali… Len v Malackách, konkrétne v Malackom hlase, chcú dodržiavať striktnú kodifikovanú formu a tak je to furt Malačianka sem, Malačianka tam. Aspoň muž je Malačan a nie Malačian, lebo to by som sa už hanbil. A tak viem, že nepíšem k veci – ale Lucia tiež pracovala v Malackom hlase a odvtedy asi dodržiava toto pravidlo, ako teraz pri tých dvoch sestrách, ktoré boli v skutočnosti „Lakšárčianky“ – myslím, že na Malackých pohľadoch by sme pokojne mohli používať výraz, aký je všetkým prirodzený.
    … a v tom zámku to bolo tak? Tak držím im palce, aby im to budúcu nedeľu vyšlo lepšie.

  5. Hubert Kaffka
    Hubert Kaffka hovorí:

    Jakub, už dávnejšie som chcel napísať postreh v podobnom duchu. Mne osobne okrem slova „Malačianka“ vadí aj prepis mena Palffy na „Pálfi“ – to je kto??? – píli mi to uši už pri čítaní. 🙂 Viem, že jazykovedci s JÚĽŠ SAV nemajú čo robiť, tak vymýšľajú takéto zvrátenosti, ktoré sú záväzné snáď len pre nich. Neviem kto a na koho podnet vymyslel, že mená šľachtických rodov budeme takýmto spôsobom przniť a Palffyovci nie sú jediní, čo to schytali. Považujem to za krajne neúctivé voči ľuďom, ktorí častokrát tvorili históriu tejto krajiny.

    A možno som len precitlivený na dve písmená F v priezvisku, ty sám poznáš historku, ktorá sa o mne traduje ešte z čias môjho štúdia na gymnáziu. 😀

    Ešte poznámočka na záver, tie dve sestry nie sú „Lakšárčianky“, ale správne podľa JÚĽŠ SAV sú „Lakšárskonovovešťanky“. 🙂

    Inak prajem všetkým príjemné a pokojné sviatky – aby som nebodaj niekoho neurazil.

  6. jg
    jg hovorí:

    pre „ff“:
    perfektné 🙂 a zároveň oprášené spomienky na 4 spoločné roky na malackom gympli (pre jazykolámačov: „gymnáziu“)

  7. Hubert Kaffka
    Hubert Kaffka hovorí:

    Písal som hneď opravu, samozrejme som myslel jazykovedcov „z“ JÚĽŠ SAV. 😀 Zrejme je tu nejaký filter, ako ochrana proti spamovaniu príspevkov, oprava sa nezobrazila.

    Pre „jg“:
    Áno, vychýrená to vzdelávacia ustanovizeň za našich čias – malacký gympel, alebo žeby malačianske gymnázium? 😀

  8. vydra
    vydra hovorí:

    Podľa mňa to v kaštieli celkom slušne dosr…! Chápem, že tento objekt by mal slúžiť v budúcnosti (ak vôbec) na celkom iné a rôzne účely ako doteraz, no len-tak spraviť výťah?! Ja neviem, mne osobne to zdvihlo tlak… Aký idiot toto dovolil? Kaštieľ parí mestu, preto si s ním teraz môžeme robiť čo chceme?! Áno? Nedalo sa to pre imobilných občanov vyriešiť nejako inak? Rampu na schodoch by som vnímal omnoho miernejšie, určite… Jasné, toto nie je len o mne, čo si myslím, ale keď som tam ten výťah videl… Mal som chuť kričať a nadávať. A staro-nový primátor… Bravó! Neviem čo také skvelé sa mu za tie roky „podarilo“ spraviť, ale veď prečo nie… Ľud malacký prehovoril, zase raz veľmi múdro…

  9. loly
    loly hovorí:

    Co dodat 🙁
    Totalne technicky aj oragnizacne nezvladnute.
    Tiez sme to vdali – ohnostroj sme videli od krizovatky 🙁

  10. wdr
    wdr hovorí:

    Vydra – neviem preco sa rozculujete zrovna teraz nad nejakým vyťahom, ten tam je už dlhé roky ešte z čias socializmu, keď fungoval kaštieľ ako časť nemocnice…či viete si predstavit nemocnicu bez vytahu?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.