Päť rokov Malackých pohľadov

Pred piatimi rokmi bol na adrese malacky.blogspot.com spustený prvý blog o Malackách. Tak bol vytvorený základ Malackých pohľadov, ktoré sa do dnešnej podoby dostali o niekoľko mesiacov neskôr. Počas uplynulých piatich rokov fungujú nepretržite, až na malé výnimky pribúdajú články minimálne raz týždenne. Doteraz bolo napísaných viac ako 660 článkov.

Výraznou mierou sa na nich podieľalo sedem autorov, ktorí sú uvedení v ľavom stĺpci stránky – Jakub Valachovič, Lucia Vidanová, Martin Macejka, Martin Marek, Martin Mráz, Milan Valachovič a Miroslav Konečný. Okrem nich má stránka mnoho prispievateľov. Všetkým ďakujeme.

Zaujímavý je pohľad na štatistiky. Doteraz Malacké pohľady navštívilo 87-tisíc návštevníkov. Najviac ich bolo vlani na jar, kedy ich počet za týždeň dosahoval 1100. V súčasnosti sa počet návštevníkov za týždeň pohybuje v rozpätí 600-700, počet návštev presahuje tisícku. Najpopulárnejšia je rubrika Stroj času.

Počas piatich rokov sme sa venovali mnohým témam, zameranie stránky, aj jej charakter sa vyvíjal. V súčasnosti ťažisko tvoria príspevky o histórii, kultúre, prírode, a vraciame sa aj k športu. V letnom období sme upustili od pravidelnosti rubrík Malacké detaily a Stroj času. V najbližšej dobe sa budú na stránke nepravidelne striedať tieto dve rubriky s príspevkami Foto týždňa a s novou rubrikou.

Malacké pohľady spolupracujú s rôznymi inštitúciami, klubmi, spolkami. Podporilo nás aj mesto Malacky – prostredníctvom nadácie Pro Malacky, ktorá umožnila vydanie knižnej publikácie Malacké pohľady. Výber z článkov 2006-2009.

Stretávame sa kladnými aj zápornými reakciami. Niektoré sú vyjadrené komentármi alebo hviezdičkami pri článkoch. Pri tejto príležitosti stoja za zmienku dva mejly, ktoré sa týkajú Malackých pohľadov a ktoré nás presviedčajú, že táto práca má zmysel.

Jeden mejl prišiel z Českej republiky, ešte začiatkom roka 2009. Vyberáme z neho: „Nejdříve musím pochválit celé dílo „malacké pohlady“. Bez jakéhokoliv pochlebování musím říci, že jsem na netu nenalezl nic v obdobném rozsahu a kvalitě. V Malackách jsem se narodil a žil 10 roků. Moje maminka má 88 roků a často vzpomínáme na minulé časy a toto mne přivedlo až na Vaše stránky. Díky Vaším stránkám znám Malacky jakobych tam bydlel. A jakmile bude vhodné počasí, chystáme na jaře výlet do Malacek.“

Druhý mejl prišiel tento rok z USA z Washingtonu od potomka rodiny, ktorá predtým žila v Malackách. „Môj otec vyrastal v Malackách na Záhoráckej ulici… maturoval na františkánskom gymnáziu… S rodičmi som prišiel do Malaciek v roku 1990 a boli sme smutní zo zistenia, že ich dom bol zbúraný… Odvtedy som hľadal fotky toho domu a včera večer som našiel niekoľko fotiek na vašej pozoruhodnej stránke malackepohlady. Vďaka za vašu úžasnú prácu; je úžasne dojímavé vidieť, ako vyzerali Malacky v čase, keď vyrastal môj otec. Strávil som mnoho šťastných hodín prehliadaním vašej webstránky, s použitím prekladača Google Translate na preklad zo slovenčiny do angličitny. Úprimne si vážim vaše príspevky…“

Súvisiace články:

Už sme tu rok (2007)

Dva roky pohľadov z druhej strany (2008)

Malacké pohľady oslavujú tretie “narodeniny” (2009)

1 odpovedať
  1. Maria
    Maria hovorí:

    Barborka, prekrásna maľba! Prajem Ti mnoho kreatívnych nápadov na ďalšie podnetné diela.:) Redaktorom želám veľa chuti a fantázie do písania/fotenia/tvorenia.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.