Rozhovor Malackých pohľadov s Denisom Farkašom

Ešte vlani sa v Malackách objavil pojem Chill Out (čítaj čil aut). Aj ten, kto sa bližšie nezaujímal, možno zachytil informáciu, že išlo o podujatie spojené s mladými divadelníkmi a zaujímavými hosťami. Prvým hosťom bol literát a hudobník Štefan Chrappa, druhým nedávno vydavateľ Koloman Bagala. Najbližším hosťom bude 15. mája Iveta Radičová. O predstavenie Chill Outu sme požiadali jedného z organizátorov a moderátora Denisa Farkaša.

Blíži sa Chill Out, ktorý bude 15. mája. O čo ide?

Chill Out je pohoda, je debatka, besiedka s kamošmi, priestor pre otvorenosť a uvoľnenie, pre vzájomnú akceptáciu, je to diskusná platforma, ktorú si vymyslelo a za ktorou stojí Štúdio mladých Divadla na Hambálku (ŠM DNH). Jeho ambíciou je priblížiť divákom inšpiratívne a silné osobnosti z divadla, filmu, literatúry, hudby, športu – z kultúrno-spoločenského prostredia. Práve s nimi chceme debatovať o témach, ktoré nás zaujímajú a ktoré sa nás bytostne dotýkajú.

15. mája privítame medzi nami pani Ivetu Radičovú, bývalú premiérku Slovenskej republiky, ale najmä sociologičku. To sú také veci, že poviete si o znameniach doby, o našich reakciách a poviete si, to je na sociológa a poviete si, keď už, tak pani Radičová. A potom to funguje takým zázrakom, že keď veľmi chcete, celý vesmír sa spojí a tak pani Radičová v pondelok 15. mája príde medzi nás.

Chill Out ŠM DNH Malacky

Chill Out so Štefanom Chrappom v septembri 2016.

Akému okruhu divákov je podujatie určené? Aké sú očakávania organizátorov?

Ťažko povedať… Začali sme najmä pre mladých ľudí vo veku od 15 – 25 rokov. Už dnes máme podnety a nápady, ktoré nebudú vekovo limitovať, naopak, chceme vytvoriť priestor pre medzigeneračný dialóg. Očakávame to, že spolu s našimi divákmi prostredníctvom našich hostí dokážeme priniesť chvíle pohody pre myšlienku, ktorá inšpiruje, podnecuje otázky a necháva aj odpovede, že budeme fascinovaní, ako pri Kolomanovi Bagalovi, a pobavíme sa ako pri Pištovi Vandalovi Chrappovi.

Prečo sa Chill Out odohráva práve v Spoločenskom dome?

Spoločenský dom je viac ako 15 rokov náš základný tábor, naša maternica, akoby Kali Bagala povedal, tu vyrastáme, vraciame sa sem, tu sa cítime dobre.

Chill Out ŠM DNH Malacky

Začiatok Chill Outu na konci apríla 2017. Dvojica moderátorov Denis Farkaš (vľavo) a Denis Šatan. (Foto: Miška Havrillová)

Máte za sebou dva Chill Outy. V čom bude tento iný?

Myslím, že bude osobitý a autentický nielen vďaka charizme pani Radičovej, ale vychádza z našich debát. Viete, nie je jednoduché plávať svetom, ktorý ste nám pripravili, pýtame sa, ako si nájsť vlastné miesto niekde, kde je tak veľká konkurencia ako nikdy predtým, vaše nároky sa zvyšujú, spoločenská situácia sa vyhrocuje, technológie a konšpirácie máme dennodenne na tanieri a o pár mesiacov na nás ešte ukážu prstom aj politické strany a budú od nás, prvovoličov, žiadať mentorsky zodpovednosť… je toho dosť, nie?

Iste. A ešte prezraď, kto stojí za týmto podujatím?

Za ideou a celým konceptom projektu stojí Afrim, Sára, Mirka, Matej, Vanes, Betka, Rišo, Verča, Kika, Kubi, Saša, ja – čiže ŠM DNH s režisérkou Beinou Reifovou. Potom je to tak, že Janka Zetková z Mestského centra kultúry v Malackách je oporou celej realizácie, Noro Šatan a firma AutoSave stojí už roky pri našich plánoch i výsledkoch, Stano Bellan trpezlivo vypočuje a spolu s nami hľadá, Malacké pohľady podporia a spolukreujú, Oto Divínsky povie: jasné! A pošle vizuály, akoby to bola samozrejmosť a my to tak vnímame, aj keď to tak nevnímame. Nacvakáme sa Rasťovi Královi na hudobné skúšky a tešíme sa so stretnutia s Dominikom Albrechtom, ktorý bez debaty berie do rúk gitaru a opäť ide s nami, zavoláme Radovi Glembusovi a on porozumie a Mystery Sound pomôže. Za podujatím stoja skvelí ľudia a sú to chvíle, kedy pociťujete zvláštnu spolupatričnosť a podporu bez očakávaní a priznám sa, je to niekedy až dojemné. Vďaka.

Chill Out s Kolomanom Bagalom (vľavo s tričkom Chill Out) moderovali Denis Farkaš (v strede) a Denis Šatan. (Foto: Miška Havrillová)

Aké máte plány do budúcnosti?

Chceli by sme myšlienky projektu Chill Out naplniť a získať si vašu dôveru. Budeme v mesačnom intervale prinášať inšpirujúce osobnosti, jedinečných ľudí a jedinečnú atmosféru, budeme sa komunitne otvárať a spoločne s vami, v pohode, debatovať, hľadať, pýtať sa, zvažovať, aby sme sa o chvíľu v tomto sakra dynamickom svete, nestratili.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.